Portør
Portør - fagbrev
Som portør har du en viktig rolle for å sikre en god pasientbehandling og logistikk. Større ansvar og mer omfattende arbeidsoppgaver stiller stadig større krav til faglig kompetanse i yrket. Gjennom dette kurset får du kunnskapene du trenger for å gå opp til den teoretiske delen av fagprøven for portører.
Utdanningen er delt inn i tre programfag.
Helsefremmende arbeid
Disse temaene inngår:
- identifisering og rapportering av fysiske og psykiske behov hos pasienter og brukere i deres miljø, under transport, forflytning og sikring
- etiske dilemmaer knyttet til yrkesutøvelsen som portør
- observasjon og rapportering om mulige endringer i tilstanden til pasienten og brukeren under transport, forflytting og sikring
Kommunikasjon og samhandling
Disse temaene inngår:
- kommunikasjon og profesjonell omsorg for pasienter, brukere, og pårørende
- kommunikasjon og samhandling med kolleger og annet helse- og innsatspersonell på tvers av fagområder
- betydningen av empati, respekt og toleranse for den enkeltes selvfølelse og integritet
- rapportering
Yrkesutøvelse
Disse temaene inngår:
- sikker og omsorgsfull forflytting og transport av pasienter og brukere
- logistikk, prosedyrer og retningslinjer for mottak, oppbevaring og utlevering av varer
- rengjøring, kontroll og vedlikehold
- behandle medikamenter og medisinskteknisk utstyr
- transporttekniske innretninger
Videre studier/jobbmuligheter
For å kunne ta fagprøven, må du ha bestått teorieksamen, og dokumentere minimum fem års relevant arbeidserfaring. Det er Fagopplæringskontoret i fylket du bori som vurderer og godkjenner praksisen din og som arrangerer fagprøven.
Bestått fagprøve fører frem til fagbrev.
Opptakskrav/Søknad
Kurset passer for deg som ønsker fagbrev og som har erfaring med å transportere og forflytte pasienter og brukere på en profesjonell, trygg og sikker måte.
Opptakskrav er fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring. Minoritetsspråklige må ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1-nivå.
Folkeuniversitetet
Folkeuniversitetet – din nærmeste medspiller for livslang læring
Folkeuniversitetet finnes i alle landets fylker, og er et offentlig godkjent studieforbund. Her kan du ta alt fra universitet- og høgskolestudier til yrkesrettede kurs, fagskoleutdanninger og videregående opplæring. I tillegg tilbyr de et bredt spekter av nettstudier og fjernundervisning. Alle utdanningene har rullerende opptak hele året!
Studieforbundet Folkeuniversitetet er delt inn i åtte regioner, som alle har lokale studiesteder. De åtte regionene er:
- Folkeuniversitetet Øst
- Folkeuniversitetet Innlandet
- Folkeuniversitetet Midt-Norge
- Folkeuniversitetet Nord
- Folkeuniversitetet Nordland
- Folkeuniversitetet Sør-Øst
- Folkeuniversitetet Vestlandet
- Folkeuniversitetet Sørlandet
Samarbeid med norske universitet og høgskoler
Folkeuniversitetet samarbeider med en rekke universitet og høgskoler, og tilbyr derfor flere utdanninger med studiepoeng. Noen av fagene tilbys som enkeltemner, mens andre kan settes sammen til årsenheter, bachelor- eller mastergrad.
Blant fagene som tilbys på universitets- og høgskolenivå finner du blant annet helse- og sosialfag, juridiske fag, ledelse, pedagogikk, psykologi, og økonomi og administrasjon.
Felles for alle er imidlertid fleksibiliteten – både når det gjelder oppstart, søknadsfrist og studieprogresjon. Du skal finne en utdanning som passer for deg, enten du er ung heltidsstudent, har omsorgsoppgaver i hjemmet eller er helt eller delvis i jobb.
Fagskoler og Mesterutdanningen
Blant de mange utdanningsmulighetene ved Folkeuniversitetet finner du også fagskoleutdanninger. Dette er korte og yrkesrettede utdanninger for deg som har fag-/ svennebrev eller minst fem år med relevant praksis (realkompetanse) innen aktuelt fagområde.
Ta opp fag eller videregående opplæring
På Folkeuniversitetet kan du også ta opp fag fra videregående, slik at du får generell eller spesiell studiekompetanse. Dette er fag fra studieprogrammet studieforberedende, og du vil gå opp til eksamen som privatist. Du kan også ta ulike yrkesfaglige studieretninger, som blant annet Barne- og ungdomsarbeider, Helsefagarbeider, Renholdsoperatør, Restaurant- og matfag eller Service- og samferdselfag.
Er du over 23 år og har 5 års praksis kan du gå opp til fagprøve uten fellesfagene som praksiskandidat.