Veiplanlegger i skogbruket

Veiplanlegger i skogbruket
En skogsbilvei er et varig inngrep i naturen og er en kostbar investering for den som er byggherre, og derfor er det viktig at man bygger og vedlikeholder en infrastruktur som kan stå seg over tid.
Om skogbruk og veiplanlegging
Skogbruket trenger helhetlig infrastrukturløsninger i møte med framtidas skogskjøtsel, driftsteknikk og kjøretøyer. Veiplanleggeren må evne å sette skogbruk sammen med tekniske krav for oppbygging av vei slik at veien blir en aktiv del av hvordan skogen driftes. Hensyn til miljø og ulike aspekt i forhold til skogens verdi skal også vektlegges.
I dag må veiplanleggeren i tillegg ha kompetanse innen digital planlegging, kunne hente ut informasjon fra digitale databaser og kartverk og kunne ta hensyn til både skogbruket og miljø. Gode evner til å vurdere, planlegge og gjennomføre nybygging og ombygging av skogsveier er nøkkelen til en fremtidsrettet infrastruktur i skogen.
Hva lærer du?
Studiet består av tre emner. Søkere kan ta emne 1 og 2 for seg og får, ved gjennomført og bestått emne, karakterutskrift. Emne 3 forutsetter at studenten har gjennomført emne 1. Søkere skal ha mulighet til å søke på enkeltemner eller hele studiet.
Emner/moduler:
- Tekniske veifag, digitale kilder og innføring i skogbruk
- Veiplanlegging i praksis
- Helhetlig planlegging og administrasjon
Hvem passer utdanningen?
Fagskoletilbudet «Veiplanlegger i skogbruket» er et tiltak for å heve nivået på utdanningen av veiplanleggere, der skogfag, tekniske veifag og digitale verktøy settes sammen til et studie som skal sette premissene for et effektivt og bærekraftig skogbruk. Studiet passer for deg som jobber, eller har jobbet, inn mot skognæringen eller skogforvaltning, er skogeier, jobber som rådgiver innen skogbruk, jobber eller har jobbet med anlegg/veibygging eller lignende relevant erfaring.
Kommende startdatoer
Opptakskrav/Søknad
Det generelle grunnlaget for opptak til teknisk fagskole er:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/svennebrev.
Eller:
2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/ svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Kvalifiserende fagbrev/yrkeskompetanser for utdanningen er:
Naturbruk:
- Skogfaget (skogsoperatør)
- Landbruk (agronom)
Bygg og anleggsteknikk:
- Anleggsmaskinførerfaget
- Vei- og anleggsfaget
- Veidrift- og veivedlikeholdsfaget
- Anleggsgartnerfaget
Har du fagbrev som ikke er listet opp ovenfor kan dette brukes som en del av dokumentasjonen ved søknad på bakgrunn av praksis/realkompetanse.
Studiefakta, Tittel m.m
Modulbasert fagskoleutdanning (20 studiepoeng).
Når er det samlinger?
- 7.-9. februar
- 2.-4. april
- 5.-7. juni
- 14.-16. august
- 24.-25 oktober
I tillegg kommer samlinger på nett.
Hvorfor velge Fagskolen Innlandet?
Tett på arbeidslivet
Nettbasert med
samlinger på plass
Behov på arbeidsmarkedet
Jeg vil vite mer!

Fagskolen Innlandet
Svært mange norske bedrifter trenger økt kompetanse innen en rekke ulike yrkesfag. Aldri har det vært en så stor etterspørsel etter fagskoleutdannede. Det er her Fagskolen Innlandet kommer inn. Vi tilbyr høyere yrkesfaglige utdanninger for å dekke det etterspurte kompetansebehovet!...