Psykisk helsearbeid og rusarbeid
Psykisk helsearbeid og rusarbeid
Utdanningen skal gi økt kompetanse for å kunne jobbe med personer med psykiske lidelser, rusmiddelproblematikk og samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser). Utdanningen skal også ha fokus på det helsefremmende og forebyggende arbeidet innen psykisk helsearbeid og rusarbeid i et folkehelseperspektiv.
Arbeids- og undervisningsformer
- Ressursforelesning
- Seminarer
- Ferdighetstrening/simulering
- Audiovisuell undervisning
- Refleksjonsgrupper og gruppearbeid
- Problembasert læring (PBL)
- Flipped classroom
- Praksisstudier
- Oppgaver, selvstudier, egeninnsats
Studiet inkluderer en praksisperiode på 8 uker.
Kommende startdatoer
Videre studier/jobbmuligheter
Kompetanse og jobbmuligheter
Etter endt utdanning vil du inneha oppdatert og spesialisert kompetanse som kan bidra til at du får andre arbeids- og ansvarsoppgaver. Fagskoleutdanning i Psykisk helsearbeid og rusarbeid skal utdanne reflekterte yrkesutøvere som med høy yrkesetisk forståelse tar initiativ til, organiserer og iverksetter tiltak i samarbeid med tjenestemottaker, deres pårørende, medarbeidere, andre yrkesgrupper, bruker- og pårørendeorganisasjoner og frivillige innenfor helse- og omsorgssektoren.
Fagskoleutdanning i Psykisk helsearbeid og rusarbeid kvalifiserer blant annet for arbeid innen rusomsorg og psykisk helse i (listen er ikke uttømmende):
- Kommunal helse- og omsorgstjeneste
- Spesialisthelsetjeneste
- Bo- og omsorgssentre
- Rehabiliteringssentre og aktivitetssentre
- Ungdomsklubber, barnehager, skoler og skolefritidsordninger
- Oppfølging av arbeidstrenings- og attføringstiltak
Opptakskrav/Søknad
Fullført og bestått videregående opplæring innen helsefag med fagbrev i
- Aktivitørfaget
- Ambulansearbeiderfaget
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget
- Helsearbeiderfaget
- Omsorgsarbeiderfaget
- Ortopediteknikkfaget
- Portørfaget
Eller vitnemål
- Apotektekniker
- Fotterapi
- Helsesekretær
- Hudpleie
- Tannhelsesekretær
- Aktivitør (1974-1995)
- Hjelpepleier (1963-2006)
Betinget opptak ved sen fagprøve
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve innen første semester etter opptak.
Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse, jf. § 15 i lov av 8. juni 2018 nr. 28 om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven).
Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med utenlandsk fag- eller yrkesopplæring kan gis opptak på grunnlag av formell kompetanse dersom opplæringen er godkjent som sidestilt med norsk vitnemål og fagbrev.
Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanning
Søkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.
Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med én av følgende prøver:
- Bestått norsk med 393 timer fra videregående opplæring
- Bestått eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene
- Bestått eksamen fra 1-årig studium i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter
- Skriftlig test i norsk, høyere nivå («Bergenstesten»), med minimum 450 poeng eller «bestått» etter ny vurderingsordning f.o.m. høsten 2009
- Avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B1 i alle delferdigheter, jf. lov 6. november 2020 nr. 127 om integrering gjennom opplæring, utdanning og arbeid (integreringsloven) § 37.
Jeg vil vite mer!
En fremtidsrettet fagskole med studietilbud innenfor helse- og omsorgsfag
Ønsker du å ta en ettertraktet fagskoleutdanning innenfor helse og omsorg? Fagskolen Diakonova har studietilbud som svarer på samfunnets behov og gir deg sterk kompetanse i arbeidslivet. Fagskolen Diakonova har en diakonal, verdibasert og inkluderende profil. Fagskolen Diakonova skal tilby...