Fagskole

Ernæring i pleie og omsorgstjenester

AOF Fagskolen, i Rogaland (+2 locations)
Varighet
1 år
Undervisning
Deltid
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Kontakt skolen (+3 startdatoer)
Varighet
1 år
Undervisning
Deltid
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Kontakt skolen (+3 startdatoer)
Få mer informasjon om utdanningen 👍

Ernæring i pleie og omsorgstjenester

Fagskoleutdanning i ernæring i pleie og omsorgstjenester

Utdanning passer både for de som jobber på kjøkkenet i helseinstitusjoner og helsepersonell som jobber med brukerne. Utdanningen vil gi deg kunnskap og ferdigheter, slik at du sammen med brukerne kan legge til rette for gode kostvaner og matopplevelser. Du får grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander, kost i forhold til alder og kulturtilhørighet, tips i hverdagen til hvordan man kan berike mat, få et sunnere kosthold og hvordan få tilpasset måltidet til den enkelte. Hospitering(bedriftsbesøk) og praktisk matlaging inngår i utdanningen.

Dette er en gratis fagskole på kveldstid, som gjennomføres over ett år og kan kombineres med jobb.

Hvem passer utdanningen for?

Helsefagarbeidere, aktivitører, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsesekretærer. Søkere med fagbrev eller svennebrev innen restaurant- og matfag kan også søke på utdanningen. Utdanningen retter seg mot ansatte som arbeider innen sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, boliger for mennesker med utviklingshemming, dagsentra, avlastningshjem og andre områder innen helse og omsorg hvor ernæring vektlegges.

Organisering av opplæring

  • Utdanningen har en samlet normert studietid på ½ år, men tilrettelegges som en deltidsutdanning over 1 år
  • Det legges opp til ca. 5 samlinger pr. måned; én fast dag i uken + en ekstradag pr. måned. I tillegg kommer 4 dager hospitering og 4 kvelder med praktisk matlaging
  • Studentene leverer en skriftlig oppgave pr. emne
  • Fullført utdanning gir 30 studiepoeng
For kontakt eller mer informasjon om Ernæring i pleie og omsorgstjenester, vennligst fyll inn en interessemelding.

Opptakskrav/Søknad

Man kan søke om opptak til utdanningen enten på bakgrunn av sin formelle kompetanse eller på bakgrunn av sin realkompetanse.

Opptak på bakgrunn av formell kompetanse

For opptak til fagskolen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.

For søkere med fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag, kreves det i tillegg minimum 1680 timer (1 år) dokumentert arbeidserfaring fra helseinstitusjoner.

Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra hele den videregående, yrkesfaglige opplæringen (2- eller 3-årig).

Opptak på bakgrunn av realkompetanse

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Faginnhold

Emne 1: Grunnelementer i helse- og oppvekstfaget – 10 uker

1a. Arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Helse- og oppvekstfagene i samfunnet
1c. Etikk
1d. Kommunikasjon og samhandling
1e. Stats- og kommunalkunnskap, helse og sosialpolitikk
1f. Sosiologi og psykologi

Emne 2: Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 20 uker

2a. Grunnleggende ernæringslære
2b. Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv
2c. Kost i forhold til alder og kulturtilhørighet
2d. Grunnleggende kjennskap til kost ved ulike sykdommer og tilstander
2e. Trygg mat
2f. Helsefremmende arbeid/forebygging
2g. Omsorg og motivasjon
2h. Hospitering og praktisk matlaging

Emne 3: Fordypning i Ernæring i pleie- og omsorgstjenester – 8 uker

Emnet er obligatorisk. Studenten skal gjennomføre et obligatorisk fordypningsarbeid. Emnet for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori, samt konkret knyttet til ett eller flere tema i utdanningen. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.

Jeg vil vite mer!

Bestill informasjon

Legg igjen en interessemelding hvis du vil vite mer om utdanningen Ernæring i pleie og omsorgstjenester.

Fyll inn din kontaktinformasjon

Send interessemeldingen

Få mer informasjon fra skolen


reCAPTCHA logo Denne hjemmesiden er beskyttet av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Brukervilkår gjelder.

AOF Fagskolen

Velkommen til AOF Fagskolen!

Våre fagskoleutdanninger er fremtidsrettede, praksisnære utdanninger som kan tas i bruk med en gang. Få etterspurt kompetanse og styrk din fremtid i arbeidslivet.

Om AOF Fagskolen

AOF Fagskolen er en del av AOF Vestlandet – Agder, som tilbyr en rekke kurs og utdanninger på videregående og høyere nivå. Vi er en av Norges største fagskoler innen helse og oppvekst, men vi tilbyr også flere utdanninger innen ledelse, økonomi og merkantile fag. Vi har utdanningssteder i Rogaland, Vestland og Agder.

Alle som tar fagskole, har status som student. AOF Fagskolen tilbyr forskjellige, spennende fagskoler som gir fra 30 til 60 studiepoeng. Ved fullført utdanning med 60 studiepoeng gis gradsbetegnelse «Fagskolegrad» – «Professional degree». Utdanningene tilbys som deltidsstudier og kan enkelt kombineres med jobb.

Hvorfor fagskole?

Fagskole er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskole gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak.

Utdanningstilbudene er utarbeidet i samarbeid med yrkesfeltet for å sikre at de gir den kompetansen arbeidslivet etterspør. Alle fagskoleutdanninger som igangsettes er godkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som også godkjenner utdanninger ved universiteter og høgskoler.

Vis alle utdanninger fra AOF Fagskolen