Untitled



Hei,
Velkommen til Studentums Nyhetsbrev august, helt dedikert til deg som er ny som student. Her finner du nyttige tips, intervjuer med studenter som akkurat har begynt på skolen og mye mer. Gruer du deg allerede nå til eksamen? Fortvil ikke, her finner du også tips om hvordan du består eksamen.

Lykke til!

Vennlig hilsen,




Siv Merete Tuer
Informasjonssjef Studentum.no


.

SPARETIPS
til fattige studenter
Studenttiden kan bli en fattig tid for de aller fleste. Plutselig må man kutte ned på shopping, visse må finne seg billigere leiligheter, man kan ikke lenger gå på utesteder der drinkene koster 150kr. Her gjelder det å være smart – og det finnes mange bra tips!

1. Søk maks studielån
Enten du trenger det eller ikke så kan det lønne seg å søke maksimalt stipend og lån fra Lånekassen. Studielån er et av de gunstigste lånene du kan ha, ettersom det er rentefritt så lenge du studerer. Får du penger til overs kan du sette dem på høyrentekonto eller i fond.

2. Bruk studentrabatt
Først og fremst. Skaff deg studentbevis! Det finnes alle mulige rabattløsninger for studenter. Alt fra billige togreiser, tannlegebehandling, bøker, pizza og kino. Det finnes mange bra nettsider på internett som lister forskjellige studentrabatter. Gjør et søk på google og du kan spare masse penger!

3. Skaff deg en sommer eller helgejobb
Er det vanskelig å overleve bare på studielånet? Da kan det være bra å skaffe seg en sommerjobb eller helgjobb. Dette er penger som kommer godt med, i tillegg til at der ser bra ut på CV’en. Husk at du bare kan tjene en viss sum penger hvert år, ellers blir stipendet ditt redusert.

4. Ny leilighet, nye ting
Skal du dele leilighet eller hybel med andre? Ta kontakt med de du skal dele rom eller leilighet med før du kjøper inn ting. Det holder å ha en av hver. Har du søsken eller bekjente som er ferdige med studietiden så finnes det garantert en del ting du kan få av dem. Du kan også søke på finn.no og kanskje finner du en seng eller sofa for noen hundrelapper. Det er utrolig hva folk selger for en slikk og ingenting her.

5. Gratis informasjon
Ikke råd med aviser, internett, leiefilmer eller bøker? Fortvil ikke, bruk biblioteket for det de er verdt. Her er det masse gratis informasjon, bøker, cd’er og filmer til utleie. Og gratis internett.

6. Dyrt pensum?
Mange skolebøker er veldig dyre. Et tips er å kjøpe brukte skolebøker, men vær tidlig ute siden disse er veldig populære. Du kan også dele bøker med en du liker å studere sammen med, da halveres kostnadene med en gang.

7. Spar penger på mat
Å smøre egen matpakke koster ikke mange kronene, og du slipper bruke 50-100 kroner på lunsj hver dag. Planlegg innkjøpene i god tid, se etter tilbudsvarer og kjøp billigproduktene i butikken.

8. Billigere trening
Mange skoler tilbyr sine studenter trening i tilknytning til studiestedet eller på studentidrettslag. Et annet tips er å bruke sykkel aktivt i stedet for kollektivtrafikken.
.

.

Linn Marie Berntsen

Hvor og hva skal du studere?
Dronning Mauds Minne Høgskole i Trondheim - Førskolelærer

Hvor lang er utdannelsen?
3 år (bachelor), men det finnes mange videreutdanninger til studiet. Man kan f.eks. studere ett år til, for så å kunne undervise fra 1.-4.klasse på barneskolen.


Hvorfor valgte du å utdanne deg innen dette feltet?
Fordi jeg har jobbet i barnehage i et halvt år nå, og jeg er interessert i å lære mer om barns utvikling, konfliktløsning, pedagogikk, oppdragelse osv. Selv om jeg kanskje ikke blir arbeidende i førskolelæreryrket resten av mitt liv, tror jeg studiet kan være nyttig og veldig givende.


Hvordan tror du din studietid kommer til å bli?
Sosial, spennende, morsom og utfordrende! Jeg går i en klasse på ca 30 elever, og skolen vår har fokus på det sosiale. Mye gruppearbeid og sosiale aktiviteter.

Hva tror du blir det mest positive med studietiden?
At jeg kommer til å synes det er gøy å lære! Dette er noe jeg har valgt selv. Og så lenge man trives sammen med sine medstudenter og har et godt og sosialt miljø, er mye lagt til rette for et godt læremiljø.

Hva tror du blir det vanskeligste med å begynne å studere?
Eksamenstiden og det å klare å være strukturert nok året rundt.



Camilla Johnsrud

Hvor og hva skal du studere?
Høgskolen i Oslo - Førskolelærer

Hvor lang er utdannelsen?
4 år (deltid). Jeg kommer til å jobbe deltid ved siden av studiene på den barnehagen som jeg har jobbet på tidligere.

Hvorfor valgte du å utdanne deg innen dette feltet?
Fordi jeg brenner for det. Og mener at barn er de beste kollegaene man kan ha!

Hvordan tror du din studietid kommer til å bli?
Jeg tror min studietid kommer til å bli spennende og inspirerende. Jeg håper at jeg kommer til å lære meg utrolig mye nyttig som jeg kan ta med ut i arbeidslivet.


Hva tror du blir det mest positive med studietiden?
Det jeg gleder meg mest til er å få mer kunnskap, og deretter kunne bruke teori i praksis.

Hva tror du blir det vanskeligste med å begynne å studere?
Det økonomiske. Jeg har tidligere hatt heltidsjobb og må nå leve på studielån og halv lønn. Det kan bli vanskelig å endre livsstil da man er vant med å kunne bruke penger på klær, reiser og lignende.



Heidi Erikssen

Hvor og hva skal du studere?
Høgskolen i Volda - Journalistikk

Hvor lang er utdannelsen?
Utdannelsen er en bachelorgrad på tre år, men jeg skal ta den på to år.

Hvorfor valgte du å utdanne deg innen dette feltet?
Jeg valgte denne journalistikk utdannelsen fordi jeg har stor interesse for journalistikk og det passer godt sammen med hva jeg har studert tidligere. Tidligere har jeg tatt en bachelorgrad i medievitenskap ved universitetet i Bergen og tror dette blir en fin kombinasjon med journalistikk.





Hvordan tror du din studietid kommer til å bli?
Studietiden vil nok bli temmelig hektsik, det er en linje med mye praksis og stadige innleveringer. Håper selvfølgelig studietiden vil bli en positiv erfaring.

Hva tror du blir det mest positive med studietiden?
Det jeg ser mest frem til ved utdannelsen er praksisen, blir spennende å få prøve seg i en avisredaksjon. Det mest positive ved selve studietiden håper jeg blir gode relasjoner til nye mennesker.

Hva tror du blir det vanskeligste med å begynne å studere?
Det vanskeligste er nok overgangen fra arbeidslivet til skolebenken. Tar nok litt tid å komme seg tilbake til studentmodus. Det blir selvfølgelig også vanskelig at skolen er så langt unna familie og venner.
.

.

Tips til utenlandsstudenter
Skal du studere i utlandet? Da har du en utrolig spennende tid foran deg, men det er ikke bare nok å skaffe seg studieplass og flybillett. Hvor skal du bo? Hva skjer om du blir syk? Hvor mye får du ta med deg? Her får du en liste over ting du bør tenke på innen du setter deg på flyet, da kan det være for sent.

1. ANSA – Association of Norwegian Students Abroad
ANSA er en medlemsorganisasjon for norske studenter i utlandet. ANSA har rådgivere i Norge som man kan kontakte om man trenger hjelp eller råd. Mange studiesteder i utlandet har også en egen ANSA organisasjon for norske studenter som arrangerer sosiale sammenkomster, 17. mai feiring, julefester og lignende.

2. Skaff en bra forsikring
Å bli syk mens man er i utlandet er noe de færreste ønsker å oppleve, men allikevel kan ulykken være fremme. Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal henvende seg og hva skjer egentlig om du ikke har en forsikring? Skaff deg derfor en god forsikring, som dekker det meste av problemer man kan møte på.

3. Trenger du visum?
Mange land krever at du har et gyldig studentvisum for å slippe inn. Dette er det veldig viktig at du sjekker før du setter deg på flyet. Det er ikke noe som er mer frustrerende enn å sitte flere timer på et fly, for deretter å bli nektet inngang til landet. For lengre opphold vil du normalt måtte søke om studievisum ved vertslandets ambassade/utenriksstasjon i Norge. Søknaden leveres inn sammen med opptaksbrevet fra skolen du skal gå på. Forsikre deg også om at passet ditt er gyldig i tilstrekkelig tid fremover. Utenriksdepartementets landsider er et bra sted å starte for mer informasjon om hvert enkelt lands visumregler.

4. Vaksiner?
Noen land krever også at du må sette noen sprøyter før du får lov til å komme inn. Folkehelseinstituttet har den informasjonen du trenger.

5. Søk tidlig om studielån
Det kan være smart å sjekke at din studieplass og utdanning er godkjent av Lånekassen allerede innen du søker til skolen. Ikke alle studiesteder i utlandet er godkjent av Lånekassen, noe som kan bety at du må finne andre måter å finansiere studieoppholdet på. Sjekk ut Lånekassens nettsider for å få mer informasjon om hvilke lån og stipender du har rett til, og søk tidlig!

6. Sted å bo
Det er ikke alltid like lett å finne et sted å bo når man skal studere i utlandet. En del skoler hjelper utenlandsstudenter med å dette, så det kan være lurt å begynne der. Kjenner du noen som allerede studerer der så kan det være bra å ta kontakt og få litt tips.

7. Ikke pakk for mye
Hvis man skal flytte utenlands for en kortere eller lengre periode så er det fristende å pakke nesten alt man har. Man vet jo ikke når man får brukt for hva.. Men når du fyller opp kofferten må du huske på at du kommer til å ha enda mer å pakke når du skal hjem igjen. Sannsynligheten for at du shopper en del i ditt nye land er jo ganske stor. Så ikke ta med for mye. Flyselskapene har forskjellige bagasjeregler, så sjekk dette før du pakker.

8. Dra i god tid før skolestart
Nytt sted, nye mennesker og ny skole. Det kan ta noen dager før man har kommet til rette på det nye studiestedet og kanskje vil du utforske litt på egenhånd. Hvis du skal dra langt, må du også regne med at du er litt ør etter flyturen. Så reis i litt god tid før skolestart. Universitetene har som oftest en informasjonsuke før studiestart, og det kan være lurt å reise så du får med deg denne.

9. Ha det gøy
Selv om du er helt ny i et nytt land uten noen bekjente så må du huske at det er mange i samme situasjon. Mange skoler har organisasjoner for utenlandsstudenter som arrangerer fester, utflykter og så videre. Bli kjent med både lokalbefolkningen og andre utenlandsstudenter og vær med på det aller meste så kommer du til å få en helt uforglemmelig studietid.

Vil du dele med deg av dine utenlandsopplevelser eller lese andres? Sjekk reisebrevStudentum.no!
.

.


Tips for å bestå eksamen

Selv om ikke eksamenstiden er her helt enda, kan det være bra å være forberedt allerede nå. Eksamensperioden sniker seg frem fortere enn du tror..

1. Å gi opp er ikke et alternativ
Å stryke på eksamen kan skje den aller beste, men det gir deg ikke bare mer å gjøre senere, det blir også fort dyrt. Stryker du på eksamener tilsvarende ett semester kan det koste deg hele 176.000 kroner. Dette kanskje høres ut som et urealistisk høyt tall, men stryker du ett semester er det flere kostnader enn de økte lånekostnadene å ta hensyn til. Du taper også arbeidsinntekt du kunne ha fått om du hadde klart eksamen første gang.

2. En uke igjen og ikke lest bøkene?
For at du skal vite hva du skal konsentrere deg om så må du skaffe deg en oversikt over hva du skal ha eksamen i. Her må du gjøre deg kjent med bøkene. Å se i innholdsfortegnelsen kan være et bra tips. Her kan du finne ut av hva du mest sannsynlig får på eksamen. Har du ikke lest bøkene en uke før eksamen så har du ikke tid til det nå. Konsentrer deg om det overgripende.

3. Løs gamle eksamensoppgaver
Vil du vite hva tidligere studenter fikk for oppgaver på sin eksamen? Ved å løse gamle eksamensoppgaver kan du se hva som går igjen, hva som er de viktigste teoriene og begrepene og liknende.

4. Gå på forelesninger
Har du ikke gått på alle forelesningene? Da kan det være bra å begynne nå. Her kan du få tips til eksamen og hva du bør konsentrere lesingen om. Diskuter også pensum med andre medstudenter og løs oppgaver sammen.

5. Skriv notater så husker du bedre
Har du vanskelig for å huske alt? Ved å skrive notater og visualisere bearbeider du kunnskapen og husker bedre. Lag gjerne modeller eller tegninger.

6. Å BARE studere er ikke sunt
Tiden innen selve eksamen bør du la hodet ditt hvile litt i blant. Gjør andre ting som å gå på kino og snakk med venner som ikke leser til eksamen. Hvis du bare er sammen med hysteriske medstudenter så kan det påvirke deg i negativ retning.

7. Dagen innen dagen
Den store dagen nærmer seg og hvis du har lest mye og føler deg godt forberedt, bør du bruke den siste dagen til å koble av og gjøre noe helt annet. Føler du at du enda ikke kan alt så er det for sent til å begynne å lære mye nytt. Bruk den siste dagen til å skaffe deg oversikt og repetere.

8. Den store eksamensdagen
Sannsynligheten for at du sov godt i natt er liten, men tvil ikke. Selv om du sov dårlig i natt trenger ikke dette påvirke din prestasjon. Stå opp tidlig, spis frokost og sjekk at du har med alt du skal. Det er nå for sent å prøve å lære seg noe nytt så tenk heller på helheten.

9. Pust ut og ta deg tid til å lese alt nøye
Ta deg god tid da du leser igjennom eksamensoppgaven. Hvis du misoppfatter den så blir også svaret ditt galt. Les igjennom eksamensoppgaven nøye og notér alle tankene du gjør deg. Bruk et kladdeark til å skrive stikkord og disposisjon av oppgaven. Pass på å ha en rød tråd som gir helhet til oppgaven.

10. Strekk på bena og ta frisk luft
Er du en av de som bare skriver og skriver, uten å tenke på pauser eller mat? Sannsynligheten for at du presterer bedre om du faktisk tar en liten pause og spiser en banan eller brødskive, er stor. Disponer tiden slik at du har tid til å ta pauser. Strekk på bena og trekk frisk luft. Spis mat, nøtter eller frukt for å få opp blodsukkeret.
.

.

Bartenderskolan
Søk til Barskolen i Barcelona i dag
– det finnes fortsatt noen ledige plasser

Det finnes et fåtall plasser igjen til kurset som begynner 14. september (pågår til 9. oktober).

Barskolen i Barcelona tilbyr deg en unik mulighet til å lære deg det grunnleggende innen baryrket. Her får du yrkeskunnskap, vinetikett og teknikken for å kunne jobbe i et høyt og profesjonelt tempo. Elevene på Barskolen i Barcelona forberedes for sitt yrkesvirksomme liv og etter utdanningen er det gode muligheter for å komme ut i arbeidslivet fort.

Barcelona
Barcelona er en av byene i Europa som har flest barer, klubber og hotell. Dette er den naturlige plassen for deg som vil skaffe deg en bra utdanning innen vin- og sprithåndtering, bakgrunn og kultur. Barcelona er en billig by, men leiene er relativt høye. Derfor tilbyr Barskolen i Barcelona deg som elev bosted. På den måten blir du kjent med andre studenter og får venner som du kan omgås med på fritiden.

Utdanningen
Bartenderutdanningen pågår i tre uken og du får kunnskap fra et bredt område som working flair, freepouring, råvarekunnskap, bar- og vinetikett samt komponering av drinker. Kurset holdes på svensk og ingen forkunnskaper kreves. Du får lære deg alt det grunnleggende og får stegvis øve opp den kompetansen du trenger for å kunne jobbe i en moderne bar.

Utdanningen koster 995€ uten bosted. For bare 1490€ er dette inkludert! Gå ikke glipp av din sjanse til å bli profesjonell bartender – søk Bartenderskolen i Barcelona allerede i dag!


Barskolen i Barcelona
Email: » info@barskolanibarcelona.com
Web: » www.barskolanibarcelona.com
Les mer på studentum.no om » Barskolen i Barcelona!

Send inn en interessemelding!

.






21. august 2009

studentum

innholdsfortegnelse2

» Sparetips for fattige studenter
» Intervju med tre studenter
» Tips til deg som skal studere utenlands
» Eksamensangst?
» Barskolen i Barcelona




» Interessert i Drama/Teater ? Se her!
» Bli ettertraktet på arbeidsmarkedet - klikk her!
» 1 år med storfehold og driftsledelse
» Søk Norsk høgskole for helhetsterapi - Les mer her
» Digitale medier, AD eller Business Manager?
» Søk Backpack foto eller Peacebuilding
» KLIKK HER og lær mer om Kinesiologi
» Nytt yrke innen optikerbransjen!
» Studer i Costa Rica eller Den Dominanske Republikk
» Skolen for kunst og scene
» Søk: Søm/Design, Dans, Baker/konditor




UiB får over 5.000 nye studenter

20.000 studenter tjener for mye

Last ned gratis bøker




Nå har du mulighet til å legge opp reisebrev og bilder fra dine studieeventyr i utlandet!!
50.000 nye ungdommer følger Studentum.no hver måned – del dine erfaringer med disse!

Har du vært på en studietur eller kanskje til og med tatt et semester eller en hel utdannelse i utlandet? Skriv om dine opplevelser i Studentums reisebrev. Om du vil skrive ett eller flere, legge opp bilder eller ikke, er helt opp til deg.

Les mer eller les andres reisebrev, klikk her!



twitter_bilde
Studentum - nå på Twitter.com
Studentum er nå aktiv på det sosiale nettsamfunnet Twitter.com

Holder deg oppdatert
Twitter.com er et nettsamfunn som lar brukerne sende og lese andre brukeres oppdateringer.

- Målet med Twitter er å nå flere brukere med riktig informasjon og nyheter om høyere utdanning, sier informasjonssjef Magnus Obel.

Twitter er et nettsted for mikroblogging og er det mest økende, sosiale mediet i verden i antall brukere.

- Vi oppfordrer alle som har en Twitter profil om å følge oss slik at de kan være oppdatert om alt fra om det finnes ledige studieplasser, når neste studiemesse kommer til deres nærmeste by og om hva som er de mest ettertraktede studiene. Studentum ønsker også en dialog med nåværende og blivende studenter for tips og kommentarer angående høyere utdanning, sier Obel.

Følg profilen til Studentum hvis du vil holde deg oppdatert om utdanningsmuligheter i Norge og utlandet http://twitter.com/Studentum



Leter du etter en utdanning innen et spesifikt fagområde?
Her finner du noen nyttige lenker til relevante utdanningssider!










.