Untitled
nb_studentum

Bare 65 dager igjen til det store valget!

Skal du velge hva du skal studere til høsten? Da er du ikke alene. Visste du at 30 % av Norges befolkning i aldersgruppen 19-24 år tar en høyere utdanning, og at 6000 elever går på folkehøgskole hvert år? Årlig fullfører faktisk hele 34 500 nordmenn en høyere utdanning. Kanskje er du snart en av disse?

Snart nærmer 15. april seg - den store dagen for deg som vil videre til universitet eller høgskole. Har du tenkt deg ett år på en folkehøgskole så kan du søke allerede nå. De fleste folkehøgskolene i Norge har løpende opptak og det gjelder å være først til mølla!

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal studere eller hvor man skal finne informasjon om alle valgmulighetene. Kanskje har du besøkt årets Utdanning og Yrke messe? Studentum har vært på plass på de fleste messene og kanskje var du en av de som besøkte oss på stand i Hamar, Lillestrøm, Ålesund, Bergen eller Trondheim? Snart er messen ferdig for i år, men først gjenstår et siste stopp for Studentum i Oslo, 26 til 28 februar. Kom gjerne og besøk oss hvis du har mulighet!

Vil du finne mer informasjon om de ulike utdanningstypene? Ved å klikke på de respektive linkene nedenfor kommer du rett til vår søkeside:

Lykke til med studievalget!

.
Bilder fra Bjørknes Høyskole
Bjørknes Høyskole - du bør velge oss hvis du er opptatt av kvalitet

Merkenavnet og kvalitetsstempelet Bjørknes strekker seg langt forbi privatistundervisning på videregående nivå. Ønsker du deg en solid og yrkesrettet utdanning?

Velkommen til Bjørknes Høyskole - vi vet du vil trives.

Studier i Oslo
Bjørknes Høyskole ligger sentralt ved St.Hanshaugen midt i Oslo, i nye og flotte lokaler. Hos oss blir du et ansikt og ikke bare ett studentnummer! Du kan velge blant fag som medisin, fysioterapi, medier og kommunikasjon og fredsstudier. De fleste av våre programmer kan kombineres med studier i utlandet, noe som verdsettes høyt i arbeidslivet. Du vet du har valgt en annerledes Høyskole når du blir student på Bjørknes!

Studier i utlandet
Vi har lang erfaring med å sende norske studenter til utlandet og samarbeider med over 25 universiteter i 10 land. Vi har informasjon, søknadsskjemaer og gode råd slik at vi kan hjelpe deg langt på vei mot drømmen om å studere i utlandet. Ta kontakt i dag for å få informasjon om dine studiemuligheter - vi gleder oss til å høre fra deg!

Bjørknes - størst på helsefag
Hos oss kan du velge blant nesten alle helsefag. Hva med medisin, medisin grunnfag, sykepleie, fysioterapi eller kiropraktikk? Vi holder jevnlige informasjonsmøter om helsefag i utlandet. Visste du også at Bjørknes tilbyr skreddersydde forberedelseskurs til opptaksprøver for helsefaglig utdanning i Sentral Europa? Velkommen til oss.

Ps) Husk at Bjørknes tilbyr gratis studieveiledning på vårt kontor i Oslo eller over telefon. Bestill tid i dag!

Bjørknes Høyskole
Lovisenberggata 13
0456 OSLO
Tel: 23 23 38 20
Fax: 23 23 38 21
Email: » info@bjorkneshoyskole.no
Web: » www.bjorknes.no/college/default.asp
Les mer på studentum.no om » Bjørknes Høyskole!

Send inn en interessemelding!

.

.

Bilder fra Skandinaviska Osteopathögskolan

Utdann deg til Osteopat på Skandinaviska Osteopathögskolan

Om osteopatisk medisin
En osteopat diagnostiserer og behandler plager relatert til både kroppens bevegelighet så vel som plager i de interne organene. Eksempel på plager kan være: korsryggsmerter, ischias, nakke- og skulderplager, smerte og dysfunksjon i albue, håndledd, hofte og kne. Vanlige problemer innen emnesomsetting som mage-tarmproblemer eller astma kan også behandles.

Om utdanningen
Skandinaviska Osteopathögskolan er en av nord Europas mest anerkjente utdanningsinstitusjoner for osteopatisk medisin. Utdanningen er validert av University of Wales noe som betyr at du som student, etter avsluttet studium, får en akademisk grad (Bachelor of science in osteopathy) uten kompletterende studier på en annen utdanningsinstitusjon.

osteopat1Utdanning går på heltid over fire år. Under utdanningen blir det teori med praktiske moment, i begynnelsen ligger hovedvekten noe mer på den teoretiske delen.


Skandinaviske Osteopathøgskolen
Kapellplatsen 4
411 31 Göteborg
Tel: +46 (0)31-16 08 05
Fax: +46 (0)31-16 08 09
Email: » skos@osteopathogskolan.se
Web: » www.osteopathogskolan.se
Les mer på studentum.no om » Skandinaviske Osteopathøgskolen!

Send inn en interessemelding!

.

.
fredtun111

Fredtun folkehøyskole - En skole med store valgmuligheter

Fredtun folkehøyskole ligger i Stavern, kalt "Norges smilehull" og er en skole der de gjør alt for å legge til rette for variert og spennende undervisning. Dette innebærer at du har mulighet til å lage din timeplan ut ifra dine interesser.

Fredtun folkehøyskole er det undervisninglokaler med spesialrom/verksteder som er til disposisjon også utenom undervisningstid. Stor flott gymsal, stort uteareale og sandvolleyballbane. Internat med enkelt og dobbelrom.

Stavern og nærmiljøet
Skolen ligger ikke langt fra Larvik, bare 8 km og det finnes gode kommunikasjoner med tog og buss/ekspressbusser. 30 min fra skolen ligger Torp flyplass som tar deg med til mange destinasjoner i Norge og Europa.

Bare noen minutter fra Fredtun folkehøyskole finner du strender, svaberg, klipper, skjærgård og åpent hav. Stavern kan by på et aktivt kunstmiljø og koselige kafeer. I Larvik, som er en litt større by, finner du mange aktuelle tilbud.

10 spennende og utfordrende linjer
På Fredtun folkehøyskole kan du velge mellom 10 spennende og varierende linjer. Her finner du garantert noe som passer for deg!

Fredtun folkehøyskole
Helgeroveien 102
3294 STAVERN
Tel: 33 15 68 00
Fax: 33 15 68 01
Email: » post@fredtun.no
Web: » www.fredtun.no/
Les mer på studentum.no om » Fredtun folkehøyskole!

Send inn en interessemelding!

.

.

Bilder fra Vefsn folkehøgskole - Toppen

IDRETT- / FRILUFTSLIVSSEKSJONEN PÅ
VEFSN FOLKEHØGSKOLE - TOPPEN. "ALT OG LITT TIL"


Allsidighet og kvalitet er to verdier som idrett og volleyball-linjaVefsn Folkehøgskole- Toppen tar på alvor. I tillegg til å få en smak av det meste innen idretts-/ friluftslivsaktiviteter, får elevene ved skolen muligheter til å fordype seg i idretter de spesielt setter pris på.

Turneringer/NM
Skolen har lange tradisjoner i deltagelser i NM for videregående skoler. Med en egen volleyball-linje ved skolen er det naturlig at resultatene fra disse mesterskapene er gode. Noe mer overraskende for mange er at elevene gjør det svært bra i innebandy. Mosjøen har et bredt og stort idrettsmiljø, men det har aldri vært stor fokus på innebandy. Gledelig er det derfor at Mosjøen for først gang, høsten 2009, vil ha et herrelag i serien. Kanskje mye på grunn av det innebandymiljøet som er vokst fram på Vefsn Folkehøgskole og skolens sportslige gode resultater de siste årene.

Elever fra alle linjene ved Vefsn Folkehøgskole har anledning til å delta og spille seg til plass på lagene i volleyball og innebandy til turneringer og mesterskap.

Samarbeid med Idrettslinja Mosjøen Videregående.
Et annet virkemiddel i veien mot måloppnåelsen kvalitet, har Vefsn Folkehøgskole og Idrettslinja ved Mosjøen videregående skole et samarbeid innen fagkunnskapsformidling. Dette gjør at det innen fotball, håndball, volleyball gis muligheter til fordypning innen disse idrettene. Idrettselevene får også tilbud om fordypning friluftsliv. Dette i samarbeid med friluftslivslinja på Toppen. I tillegg er det muligheter for fordypning i andre idretter.

Vefsn Folkehøgskole Toppen
Odin Benumsvei 21
8665 Mosjøen
Tel: 75 17 24 11
Email: » toppen@vefsn.fhs.no
Web: » vefsn.fhs.no/
Les mer på studentum.no om » Vefsn Folkehøgskole Toppen!

Send inn en interessemelding!

.






10 februar 2009

studentum

innholdsfortegnelse2

Høgskole
» Bjørknes Høyskole

Folkehøgskole
» Fredtun folkehøyskole
» Vefsn folkehøgskole - Toppen

Studier i utlandet
» Skandinaviska Osteopathögskolan






Skap et reisebrev her

Del dine reiseopplevelser!

Skal du ut på en spennende reise i forbindelse med studiene dine, hvorfor ikke dele opplevelsene dine med besøkerne her på Studentum. Benytt sjansen og bli en inspirasjon for andre!

Som barn fantaserer vi om hva vi vil bli når vi blir store. For en del forandres dette bildet når man blir eldre, for andre forblir den det samme. Har du kommet inn på din drømmeutdannelse på ditt drømmested? Gjennom å skrive reisebrev om din utdanning der du studerer kan du inspirere andre til å søke samme utdanning som du!

Skap ditt reisebrev her!

Fortell om din studietid i utlandet!
Å studere og bo i utlandet gir både nye kunnskaper og nye venner men også erfaringer som kan være bra å ha i fremtiden. Går du en bra utdannelse eller et artig kurs utenlands? Har du reist på utveksling via din høgskole eller ditt universitet? Kanskje er du i Paris eller i USA samtidig som du forbedrer dine språkkunnskaper?

Skriv et reisebrev om dine studier og fortell hvorfor det er så bra å studere og bo i et annet land! Med ditt reisebrev hjelper du andre å finne sin drømmeutdanning! Skriv et reisebrev om din utdanning og dine erfaringer under studietiden!

Skap ditt reisebrev her!

Kine BarthAnalytiker - Månedens Yrke

Navn: Kine Barth
Alder: 25
Studiested: Norges Handelshøyskole (NHH)
Yrke: Analytiker innen Strategi- og Finans (konsulentavdeling) i Advokatfirmaet Selmer DA

Hvorfor ønsket du å bli analytiker?
Jeg har alltid hatt interesse for økonomi og strategi, samtidig som jeg har ønsket meg en jobb med varierte arbeidsoppgaver og gode utviklingsmuligheter. Som analytiker/konsulent får man bred eksponering mot en mengde bransjer, og kan etter hvert velge hvilken bransje/segment man vil spesialisere seg innenfor.

Analytiker/konsulent er også et sosialt yrke hvor man ofte arbeider i team samt at man har en del direkte kontakt med kunder. Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, så at jobben innkluderer ulike sosiale aspekter er for meg et stort pluss.

Hvor studerte du?
Jeg har studert 5 år ved Norges Handelshøyskole og var ferdig med master i økonomi og administrasjon med fordypning i strategi og ledelse i 2008.

Var det vanskelig å få jobb etter endt utdanning?
Høsten 2007, ett år før jeg var ferdig med mine studier begynte jeg å søke jobb. På dette tidspunktet var markedet for siviløkonomer svært godt, og det var derfor ikke vanskelig å få jobb. Jeg hadde flere tilbud å velge mellom før valget falt på Selmer. Økonomisk kompetanse er noe som generelt sett alltid er etterspurt i samfunnet. Man er derfor oftest sikret jobb etter endt studie.

Hva er det aller beste med jobben din?
Hver dag lærer jeg noe nytt, og dagene er aldri like. Jeg får spennende arbeidsoppgaver innenfor flere ulike fagområder, og blir hele tiden utfordret. Selv om jeg har fordypning i strategi og ledelse har jeg også jobbet med prosjekter innenfor regnskap, finans, effektivisering, granskning, osv.

En annen fordel med dette yrket er at man jobber mye i team. Hverdagen blir da mye mer sosial og læringsrik enn om man arbeider alene. Siden man som analytiker/konsulent også fungerer som en rådgiver, arbeider man ofte opp mot kunder. I mitt yrke jobber man derfor nesten like mye med mennesker som med analyser og teoretiske problemstillinger.

Hva er mest utfordrende?
Som analytiker/konsulent forventer kunder at man er tilnærmet ekspert på det man arbeider med. Når man arbeider på et prosjekt må man hele tiden ha full oversikt over hva som rører seg i den aktuelle bransjen. Dette kan være nokså utfordrende ettersom man ofte har flere prosjekt som går parallelt, samt at prosjektene spenner mellom flere ulike bransjer.

Jeg synes primært at en uforutsigbar hverdag er en fordel, men det kan også være svært utfordrende. Jeg vet aldri når et hasteprosjekt kan komme inn, hvor jeg må slippe alt jeg har i hendene og arbeide intensivt med det aktuelle prosjektet. Enkelte perioder kan derfor by på lange dager og mye jobbing. Samtidig har man perioder som er stille og rolige, hvor man får tid til å "hente seg inn igjen".

Hva kan man forvente å tjene?
Som analytiker/konsulent kan man forvente en begynnerlønn på mellom 350 000 og 400 000. Dette varierer fra arbeidsgiver til arbeidsgiver samt om man velger å arbeide i privat eller offentlig sektor. Man får imidlertid ofte bonus i tillegg til den faste lønnen.

Til slutt - har du noen tips til de som også ønsker å jobbe som analytiker?
For å kunne yte best mulig i arbeidslivet og få de jobbene man vil ha, er det viktig å velge rett utdanningsinstitusjon. En god utdannelse gjør deg bedre rustet til det som venter når man kommer ut i jobb. God innsats under studiet lønner seg også. Det er også viktig at motivasjonen bak valg av ethvert yrke er grunnet ut fra interesse for arbeidet som utføres. Dersom for eksempel høy lønn er hva som motiverer en for å velge en gitt utdanning, kan man fort bli lei og demotivert når man kommer ut i arbeidslivet. Som analytiker/konsulent må man ha interesse for tall, analyser, strategi og et ønske om å jobbe med mennesker.

Etter endt siviløkonom utdanning har man et uendelig stort antall yrkesveier å gå. Man kan bli analytiker/konsulent, revisor, megler (for eksempel aksjer eller valuta), markedsfører, osv. Det er derfor viktig å tenke godt over hva man egentlig vil arbeide med. Orienter deg i markedet og bli kjent med flere arbeidsgivere før du velger. Lykke til med valget!

Klikk her om du øsker å lese flere intervjuer fra tidligere månedens yrke.

Norske forskere i verdenstoppen

Norge har til forskjell fra de fleste vestlige land klart å øke vår andel av verdens vitenskapelige produksjon i siste fireårs periode. Norske forskere er også i verdenstoppen når det gjelder internasjonal sitering. Samlet har det vært en vekst i den vitenskapelige produksjonen på nærmere 18 prosent i den norske universitets- og høgskolesektoren i perioden 2004-2007. Veksten fordeler seg ganske jevnt over fagområder og institusjoner.

- Veksten er bemerkelsesverdig i internasjonal sammenheng. Norges andel av verdens artikler har økt de senere årene, mens de fleste andre vestlige lands andeler har gått tilbake, sier seniorforsker Gunnar Sivertsen ved NIFU STEP til Forskningsrådet.

Sivertsen mener økningen kan ha sammenheng med innføringen av publiseringsindikatoren ("tellekanter") i budsjettene til universiteter og høgskoler i 2006.

- Ordningen stimulerer institusjonene til å tilrettelegge bedre for forskning. Og de ansattes forskning blir mer synlig innad og utad, sier Sivertsen.

Kilde: Forskerforbundet

Lengre utdanning gir lengre liv

Forskerne har tatt for seg samtlige voksne i aldersgruppen mellom 25 og 66 år i 1993. Ti år etter var 103.000 av disse døde. Om samtlige hadde hatt like lang levetid som alle dem med høyere utdanning, det vil si cand.mag. eller høyere, ville antall dødsfall over ti år vært rundt 60.000, skriver Aftenposten.

Det tilsvarer omkring 4.000 dødsfall i året som kunne vært unngått dersom helsemyndighetene lykkes med å jevne ut de store sosiale ulikhetene i helse og levealder.

Skolepolitikk uten effekt
- Beregningene er teoretiske, men sier noe om hvem som vokser opp uten besteforeldre, hvem som blir enker tidlig, hvem som har størst mulighet for god livskvalitet og hvem som må vente seg tapte leveår, sier professor og forsker Jon Ivar Elstad, Norsk institutt for oppvekst og aldring (Nova) til Aftenposten.

Sammen med to kolleger står han bak beregningene, som viser konsekvensene av de store sosiale ulikhetene i helse og tidlig død i Norge relatert til utdanning. Elstad har liten tro på at skolepolitikken kan løse problemene.

- Skolen er også en produsent av ulikhet, påpeker han.

Velger det samme som foreldrene
Sosial bakgrunn og oppvekst er viktig for valg av utdanning og stort sett velger vi i tråd med våre foreldre.

- Ungdom med like prestasjoner, men ulik sosial bakgrunn, gjør forskjellige valg, sier professor Marianne Nordli Hansen, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.

Et eksempel er jenter i Oslo som er ferdig med grunnskolen. Blant dem med middels gode resultater, vil rundt 40 prosent av jentene fra østkanten velge allmennfag på videregående. 90 prosent av jentene fra vestkanten vil velge det samme.

Kilde: VG

Utenlandsstudier gir både pose og sekk

Til tross for at antallet norske utenlandsstudenter er på vei ned: Nordmenn som studerer utenlands har ofte større utbytte av oppholdet, både faglig og personlig, enn de turte å håpe på før de dro. Og når de kommer hjem, så er mulighetene for å få relevante og godt lønnede jobber store, særlig for dem som har studert i Storbritannia, Irland og USA.

Det er konklusjonen på en omfattende rapport fra NIFU STEP om norske studenters studier i utlandet og tilpasning til arbeidsmarkedet her hjemme.

Delmobil eller gradsmobil
Forsker og rapportforfatter Jannecke Wiers-Jenssen skiller mellom studenter som tar deler av utdannelsen ute, de såkalte delmobile, og de som tar hele studiet utenfor Norge, de gradsmobile. - Gjennomgående er det å ta en del av utdannelsen ute, og resten på et norsk lærested, gunstig når du skal ut på arbeidsmarkedet i Norge. Du beholder nettverket ditt her hjemme og slipper problemer med å selge inn studiet til en norsk arbeidsgiver, sier Wiers-Jenssen.

- Samtidig kan du vise til et utenlandsopphold, med alt det gir av kulturelt og språklig påfyll. Dermed oppfatter arbeidsgivere kanskje at de får både i pose sekk. Men samtidig er det viktig å være oppmerksom på at lengre utenlandsopphold også gir dypere språklig og kulturell kompetanse.

For dem som tar hele utdannelsen ute er bildet noe mer sammensatt, påpeker forskeren: - På den ene siden kommer denne gruppen i gjennomsnitt best ut lønnsmessig. Men vi ser at en del strever noe mer med å komme i gang med karrièren. Uansett: Begge grupper er veldig tilfredse - og begge grupper ender opp med høyere lønn enn de studentene som holder seg hjemme.

Kilde: Aftenposten

Vil du lese flere utdanningsnyheter? Da kan du klikke deg videre her!
.