Untitled

Treider Fagskole
Treider Fagskole - lange tradisjoner og framtidsrettede studier


Med 125 år i bransjen er Treider Fagskole en av landets eldste skoler, og kombinerer gode tradisjoner med fremtidsrettede studier. Vår skole kan utdanning og legger avgjørende vekt på kvalitet. Treider har gjennom alle år vært ledende innen sine fagområder. Studiene imøtekommer arbeidslivets krav til kompetanse og er høyt konkurransedyktige. Med yrkesforberedende studier og nær kontakt med næringslivet kommer studentene raskt ut i arbeid etter endt skolegang. Elevene ved Treider Fagskole er svært ettertraktede, og arbeidsgivere tar ofte direkte kontakt med oss for å rekruttere avgangselever.

Høyt kvalifiserte lærere og tett oppfølgning
Treider Fagskole holder til midt i Oslo sentrum, og tilbyr moderne og fremtidsrettede utdannelser. Studietilbudet spenner fra reiseliv, til regnskap, jus, sekretær (administrasjonssekretær, advokatsekretær og halvårig sekretær), markedsføring, butikkledelse- salg og service, samt en rekke ulike kurs. Undervisningen foregår i små grupper og både kontakt og oppfølgning er tett mellom lærer og elev. Alle lærerne ved Treider Fagskole har høyskole- og/eller universitetsutdanning, pluss lang erfaring fra næringslivet.

Du kan lese mer om oss lengst ned i nyhetsbrevet!

Treider Fagskole
Kristian Augustsgate 21
0164 Oslo
Tel: 22 03 88 03
Fax: 22 36 10 90
Email: » labl@treider.no
Web: » www.treider.no/website.aspx?displayid=16419
Les mer på studentum.no om » Treider Fagskole!

Send inn en interessemelding!


.

Ingesunds folkehøyskoleIngesunds folkehøyskole

Ingesunds folkehøyskole er en tradisjonsrik skole som ligger like ved Glafsfjordens strand rett utenfor Arvika i Västra Värmland.

Musikk, teater, håndverk, natur og prosjektledelse, er noen av de studieretningene som du kan velge mellom på vår skole.

Vårt allmenne kurs retter seg til deg som savner fullstendig grunnskole eller videregående slik at du kan få generell studiekompetanse til høyere studier på høgskole/universitet.

Kulturaktiviteter som forelesinger, konserter, teater- og musikkcaféer er så klart noe du finner hos oss. Skolen har ca 200 studerende på helårskursene og like mange studerer på våre kortere kurs. Internatet har plass til 70 studenter.

Om du vil vite mer om Ingesunds folkehøyskole og dine studiemuligheter her så kan du fylle ut en interessemelding eller så kan du klikke deg videre til skolens hjemmeside.


Ingesunds Folkehøyskole
671 91 Arvika
Tel: +46 (0) 570-385 50
Email: » info@ingesund.se
Web: » www.ingesund.se
Les mer på
studentum.no om » Ingesunds Folkehøyskole!

Send inn en interessemelding!

.

.

Bilder fra Molkoms folkehøyskole

Molkoms folkehøyskole - Helse, Journalistikk, Drama og Film

I Sverige, bare tre mil fra Karlstad, ligger Molkoms folkehøyskole. Her kan du bo på internat, slik at du kan bo (til en veldig lav pris) og studere på skolen samtidig. Molkom er et mindre tettsted (ca 2000 innbyggere) som ligger i vakre omgivelser i nærheten av to sjøer.

Vi spesialiserer oss på media og helse - med linjer som Helsefaglinjen, Journalistlinjen, Dramalinjen og Filmlinjen. Alle utdanningene går over ett år, men for de to sistnevnte finnes det mulighet for å studere ett år til. Flere av filmene som har blitt produsert på skolen har vunnet priser på ulike filmfestivaler!

For de fleste betyr folkehøyskolestudier nye kunnskaper og en utdanning som du har nytte av. For mange betyr det også en tid med fellesskap og vennskap. For visse betyr det kanskje også begynnelsen på en ny fase i livet, som kan lede til mange positive forandringer med nye venner og mål. På Molkoms folkehøyskole går man ut fra dine behov, forkunnskaper og erfaringer.

Molkoms Folkehøyskole
Box 66
660 60 Molkom
Tel: +46 (0) 553 - 100 04
Fax: +46 (0) 553 - 104 96
Email: » folkhogskola@molkom.nu
Web: » www.molkom.nu
Les mer på studentum.no om » Molkoms Folkehøyskole!

Send inn en interessemelding!

.

.

Bibelskolen Oslo Kristne Senter

Et år på bibelskolen vår kan gjøre underverker!

Bibelskolen Oslo Kristne Senter er en skole for deg som ønsker å sette av et år til fordypning i Bibelen. Gjennom et år hos oss får du fokus på din personlige utvikling i kristen tro og ikke minst en verdi som du legger ned i ditt liv. Bibelskolen legger vekt på trygge rammer, der du kan utvikle deg og legge en plattform for fremtiden. Hos oss får du personlig oppfølging og vi har et stort sosialt miljø, som også blir forsterket ved å være med på turer og vår felles trening etter skoletid. Bibelskolens undervisning gir deg trygghet, frihet og indre ro.

Vi underviser Guds Ord med fokus på hva Gud har gjort for deg og hvilken betydning det har for ditt liv.

"Jeg valgte å gå på bibelskolen fordi jeg trengte å få bedre grunnlag for troen, få tro av å høre. Jeg ønsket å se ting selv i Bibelen, ikke bare låne av andres tro og å gjøre det til mitt eget. Bibelskolen på OKS ble et naturlig valg da jeg har hørt mye bra om den fra andre som har gått her og har sett forandring i dem. De har blitt tryggere, mer sjenerøse, roligere og mer grunnfestet." Andreas Baller (22 år, Lørenskog)

"Jeg vil anbefale bibelskolen til andre fordi bibelskolen gir en innsprøyting av Guds ord og sannheter over livet. Du får vite hvem du er og hva du har i Kristus. For meg er bibelskolen er bensin på bålet, mat for sjelen!"
Elin Sundt Gullhaugen (25 år, Oslo)


Gå inn på vår hjemmeside for å få vite mer om Bibelskolen eller om Lederlinjen.

Bibelskolen Oslo Kristne Senter
Fetveien 1
2007 Kjeller
Tel: 64 84 64 30
Fax: 64 84 64 39
Email: » bibelskolen@oks.no
Web: » www.bibelskolenoks.no
Les mer på studentum.no om » Bibelskolen Oslo Kristne Senter!

Send inn en interessemelding!

.

.

Nordkapp maritime fagskole og videregående skole

Nordkapp maritime fagskole og videregående skole

Nordkapp Maritime Fagskole ligger i Honningsvåg på Magerøy i Finnmark som er ca. 30km fra nordkapplatået. Skolen har en spennende beliggenhet og mange spennende prosjekter som skolen er involvert i - både nasjonale og internasjonale. Dette gir ca. 230 elevene og 40 ansatte en særskilt mulighet til faglig- og personlig utvikling.

Maritim Fagskole over 2 år
Den maritime fagskolen på Nordkapp består av en 2-årig nautisk opplæring som fører fram til høyeste kapteinsertifikat og rett til å føre alle typer fartøyer.

Nordkapp Maritime Fagskole benytter opplæringsfartøy i den 2-årige fiskeri- og fangstutdanningen. Skolen har også moderne skipsbrosimulator som benyttes i den maritime utdanningen og i oljevernopplæringen.

Utdanningen er et offentlig godkjent tilbud til deg med fagbrev og/eller relevant praksis fra sjøen. Det finnes også mulighet få å komme inn på studiet med fullført 3-årig studiespesialiserende og ta praksisen i etterkant. Den nautiske utdannelsen passer like godt for kvinner som for menn.



Nordkapp Maritime Fagskole
Postboks 173
9751 Honningsvåg
Tel: 78 47 60 10
Fax: 78 47 60 20
Email: » nordkappvgs@ffk.no
Web: » www.nordkapp.vgs.no
Les mer på studentum.no om » Nordkapp Maritime Fagskole!

Send inn en interessemelding!

.

.

KILROY education

Er du nysgjerrig på studier i utlandet?

Studier i utlandet er en unik mulighet du ikke må gå glipp av. Personlig vekst og høy faglig kvalitet er noen av fordelene.

KILROY education er den største og eldste rådgivningstjenesten i Norge for studenter som ønsker å studere i utlandet. Over 10.000 studenter har reist med oss!

Vi tilbyr gratis veiledning og hjelp gjennom hele søknadsprosessen!

Alle våre veiledere har selv studert i utlandet. Vi kjenner universitetene vi samarbeider med svært godt og sikrer deg en trygg søknadsprosess. Vi viser deg alle mulighetene som finnes og bistår deg med riktig valg av studiested.

Visste du at KILROY education...

  • samarbeider med universiteter i Australia, New Zealand, USA, Canada, Singapore, Hong Kong, Japan, Tsjekkia og England

  • tilbyr bachelor, master og study abroad (delstudier)

  • tilbyr alle studieretninger

  • hjelper med Lånekassen, visum, forsikringer, bolig, flybilletter m.m.

  • gjør det enklere for deg å studere i utlandet

KILROY education

Kontakt oss i dag for gratis veiledning:

KILROY Education
Nedre Slottsgt. 23
0157 Oslo
Tel: 23 10 23 60
Fax: 23 10 23 50
Email: » info@kilroyeducation.no
Web: » www.kilroyeducation.no
Les mer på studentum.no om » KILROY Education!

Send inn en interessemelding!

.

.

scott5

Swedish College of Travel & Tourism - Reiser, turisme, fritid og helse

SCoTT, Swedish College of Travel & Tourism, er et utdanningssentrum der alt arbeid preges av kvalitet, utvikling med kraft, energi, gnist og høy spirit. Swedish College of Travel & Tourism har som mål å være den beste svenske turismeutdanningsportalen, og i samarbeid med bransjene tilbyr, utvikler, produserer og markedsfører SCoTT en utdanning rettet mot reiser, turisme, fritid, rekreasjon og helse. Du vil få en solid yrkesrettetutdannelse som samtidig er festlig, annerledes og opplevelsesrik. Alle utdanningene ved SCoTT er avgiftsfrie.

Spennende og variert arbeid over hele verden
Alle studier ved Swedish College of Travel & Tourism (SCoTT) går over to år og leder til godkjent fagskoleutdannelse. Man får bred nasjonal og internasjonal kunnskap med vekt på sammensetning og produktutvikling av reiser og opplevelser. De fleste foreleserne kommer direkte fra bransjen og pensum holdes hele tiden oppdatert. Swedish College of Travel & Tourism (SCoTT) gir deg en moderne yrkesutdannelse som leder til spennende og variert arbeid over hele verden.

Internasjonale kontaktnettverk i reiselivsindustrien
Turismeutdanningen har pågått i Orsa, Sverige siden 1983. Under disse år har SCoTT bygget opp et omfattende nettverk av kontakter innom reise- och turistindustrien såvel nasjonalt som internasjonalt. Detta er av stor verdi for å stadig kunne oppdatere utdanningen etter bransjens behov. Høsten 2001 startet skolen også opp Svenske turisme- och skilærerutdanningen.

Swedish College of Travel & Tourism
Box 23
794 21 Orsa
Tel: +46 (0) 250-55 22 86
Email: » scott@orsa.se
Web: » www2.orsa.se/scott
Les mer på studentum.no om » Swedish College of Travel & Tourism!

Send inn en interessemelding!

.

.

Folkehøgskolen 69 grader Nord
Folkehøgskolen 69 grader Nord- gjør drømmen!

Skolen ligger vakkert til mellom fjell og fjord ca. en times kjøring fra Tromsø.

Vi har linjene Hest & Villmark, Hundekjøring & villmark og Seiling & villmark. Villmark er fellesfag for alle tre linjene.

Et Folkehøgskoleår på Folkehøgskolen 69 grader Nord er et år uten eksamen, et år til å bli bedre kjent med seg selv, finne venner for livet, lære ferdigheter i friluftsliv, hest, hund, eller seiling.

Et Folkehøgskoleår gir rett til stipend og lån fra Statens lånekasse, og gir deg 2 konkurranse poeng ved opptak til høgere utdanning i Norge.

Folkehøgskolen 69 grader Nord er den eneste folkehøgskolen i Norge hvor du har muligheten til å både å lære å ri og å kjøre hund!

Vår visjon er vekst på alle arenaer!

Hest & villmark
Bli med på ridning i fjell og fjære, med og uten kløvhest. Du får din personlige hest, og vi overnatter ute i lavvo og under åpen himmel. Lær praktisk hestekunnskap og bli med til Island og ri i lavalandskap og vill natur.

Hundekjøring & villmark
Lær å kjøre ditt eget hundespann, opplev Finnmarksløpet, lær naturlig hundehåndtering og lederhundtrening. Som elev får du ansvar for din egen hund gjennom hele skoleåret, og du får oppleve sledehundturer under vakkert nordlys. Bli med å kjøre hund på Svalbard!

Seiling & Villmark
Lær å seile i arktiske strøk, opplev nærmøter med salt sjøsprøyt, hval og havørn! Lær å padle havkajakk! Opplev eksotiske havner og viker og lær å fiske etter kveite og skrei! Bli med på seiltur til Middelhavets blå hav og hvite strender!

Villmark
Fellesfag for alle tre linjene. Lær å ferdes trykt i naturen, lær elvepadling med kano og lær å tilberede mat i kokegrop. Lær snarefangst, jakt og fiske. Få innblikk i Samisk reindrift, og opplev å snørekjøre med reinsdyr. Bli med på mørketidsturer, og bli med til Lofoten på vårtur!

Folkehøgskolen 69 grader Nord

Folkehøgskolen 69° Nord
Folkehøgskolen 69 Grader Nord
9056 Mortenhals
Tel: 77 72 72 71
Fax: 77 72 72 08
Email: » kontakt@69nord.no
Web: » www.69nord.no
Les mer på studentum.no om » Folkehøgskolen 69° Nord!

Send inn en interessemelding!

.

Fagskolen Treider

Velkommen til en av Skandinavias største private utdanningsleverandører!

Treider Fagskole og Treider AS eies av Anthon B Nilsen Utdanning AS (ABNU), en av Skandinavias største private leverandører av utdanning og kursvirksomhet.

Her kan du velge mellom mange spennende utdanninger som:
Om du ønsker å vite mer om Treider Fagskole så kan du fylle ut en interessemelding eller så kan du besøke oss på vår hjemmeside.

Treider Fagskole
Kristian Augustsgate 21
0164 Oslo
Tel: 22 03 88 03
Fax: 22 36 10 90
Email: » labl@treider.no
Web: » www.treider.no/website.aspx?displayid=16419
Les mer på studentum.no om » Treider Fagskole!

Send inn en interessemelding!







13 januar 2009

studentum

innholdsfortegnelse2

Fagskole
» Treider Fagskole
» Bibelskolen Oslo Kristne Senter
» Nordkapp Maritime Fagskole

Folkehøgskole
» Folkehøgskolen 69 grader nord

Studier i utlandet
» Ingesunds Folkehøyskole
» Molkoms Folkehøyskole
» KILROY education
» Swedish College of Travel & Tourism







Skap et reisebrev her

Del dine reiseopplevelser!

Skal du ut på en spennende reise i forbindelse med studiene dine, hvorfor ikke dele opplevelsene dine med besøkerne her på Studentum. Benytt sjansen og bli en inspirasjon for andre!

Som barn fantaserer vi om hva vi vil bli når vi blir store. For en del forandres dette bildet når man blir eldre, for andre forblir den det samme. Har du kommet inn på din drømmeutdannelse på ditt drømmested? Gjennom å skrive reisebrev om din utdanning der du studerer kan du inspirere andre til å søke samme utdanning som du!

Skap ditt reisebrev her!

Fortell om din studietid i utlandet!
Å studere og bo i utlandet gir både nye kunnskaper og nye venner men også erfaringer som kan være bra å ha i fremtiden. Går du en bra utdannelse eller et artig kurs utenlands? Har du reist på utveksling via din høgskole eller ditt universitet? Kanskje er du i Paris eller i USA samtidig som du forbedrer dine språkkunnskaper?

Skriv et reisebrev om dine studier og fortell hvorfor det er så bra å studere og bo i et annet land! Med ditt reisebrev hjelper du andre å finne sin drømmeutdanning! Skriv et reisebrev om din utdanning og dine erfaringer under studietiden!

Skap ditt reisebrev her!

Sykepleier - Månedens YrkeSykepleier - Månedens Yrke

Navn: Ida Strand-Pedersen
Alder: 25
Studiested: Lovisenberg Diakonale Høgskole, Oslo
Yrke: Sykepleier ved Astrid Lindgrens kreftavdeling for barn, Stockholm

Hvorfor ønsket du å bli sykepleier?
Jeg har alltid ønsket å jobbe med mennesker i ett praktisk yrke, og spesielt med barn og unge. Sykepleier yrket var derfor midt i blinken for meg.

Hvor studerte du?
Lovisenberg Diakonale Høgskole, Oslo

Var det vanskelig å få jobb etter endt utdanning?
Generelt sett er det ikke vanskelig å få jobb som sykepleier, men det kommer jo selvsagt ann på hvor og hva man ønsker å jobbe med. Å få en fulltidsjobb innen barn kan være ganske vanskelig, men ettersom jeg hadde jobbet som sykepleierstudent på Rikshospitalets barneavdeling for kreft og transplantasjoner under studiene, fikk jeg umiddelbart tilbud om fast stilling.

Hva er det aller beste med jobben din?
Det aller beste med min jobb er at jeg får hjelpe andre, at jeg får jobbe med barn og at jeg lærer noe nytt hver dag. Man blir etterhvert ganske flink til å håndtere krise situasjoner! At sykepleieryrket gir en trygg og stabil jobbsituasjon der man alltid er etterspurt, er selvfølgelig også en positiv faktor. I tillegg er dette yrket også svært fleksibelt - man har mulighet til å arbeide innenfor flere ulike områder, og ikke minst i ulike land. Man kan jobbe hvor som helst i hele norden, og med ett par ekstrakurs kan man jobbe praktisk talt over hele verden.

Og hva er mest utfordrende?
Når man jobber som sykepleier ved kreftavdelingen på et barnesykehus møter man hele tiden mennesker og familier som befinner seg i en krisesituasjon. Disse møtene kan til tider være nokså utfordrende. Alle har forskjellig reaksjon, og utfordringen blir å kunne skape en relasjon og ikke minst tilitt til hver enkelt. Man skal forholde seg profesjonellt samtidig som man bare er ett mennske og det derfor kan være vanskelig å ikke bli for involvert eller påvirket av alt man opplever.

Hva kan man forvente å tjene?
Lønnen avhenger av om man velger å jobbe privat eller offentlig, samt av hvilke kommune man bor i. På Rikshospitalet i Oslo er grunnlønnen på ca 285.000 kroner i året, og i tillegg kommer alle tilleggene. Som sykepleier kan dette utgjøre en stor del da helge- og nattevakter faktisk er veldig bra betalt.

Til slutt - har du noen tips til de som også ønsker å jobbe som sykepleier?
Først og fremt er det viktig å velge rett skole. Sjekk ut hva slags ordninger skolen har i forhold til praksisplasser. Dette er veldig viktig og har mye å si for dine jobbmuligheter senere. Min praksis erfaring var gull verdt og har hjulpet med dit jeg er i dag. Man skal også være klar over at sykepleierstudiet ikke er ett lett studie, i motsettning til hva mange tror. Det innebærer mye hard jobbing og er faktisk ganske tøft! Av personlig egenskaper er det viktig at man liker å jobbe med mennesker og at man har mye empati.

Januarbarn får bedre karakterer
Antall år på skolen er viktigere enn alder, men når på året elevene er født påvirker elevenes karakterprestasjoner helt til de går ut av grunnskolen, skriver Aftenposten.

Alle lærere vet at det er forskjell på vårbarn og høstbarn. Størst er forskjellen i 1. klasse når et helt års livserfaring kan skille de små tannløse i elevflokken.

Nå har skoleforskere ved stiftelsen NifuStep gjort funn som viser at fødselsdatoen har en selvstendig effekt på karakterene ved avslutningen av 10. klasse. Forskerne fant denne sammenhengen da de evaluerte læreplanen Kunnskapsløftet, tilbudsstruktur og gjennomføring i videregående opplæring.

-Vi ble overrasket over at alder har så stor effekt når vi undersøkte hvilke forhold som påvirker karakterene elevene oppnår når de går ut av grunnskolen, sier Nils Vibe ved NifuStep.

-Selv etter ti års skolegang har januarbarna et forsprang på skolekameratene som er født i desember.

Antall skoleår
Den svenske professoren Christina Cliffordson ved Göteborgs Universitet har forsket på alder og elevens prestasjoner i matematikk.

-Antall år elevene har gått i skolen har størst utslag, så resultatforskjellene i forhold til alder er større for årskullene i 6. og 7. klasse enn i 7. og 8. klasse. Hun understreker at det er store individuelle forskjeller, men det er helt entydig at jo eldre barna blir, dess større blir kapasiteten til å lære. I forhold til normalutviklingen kan dette avleses måned for måned.

Karakterene
En forskningsrapport viser at de yngste guttene, 15 år og seks måneder i juni 2006 og 2007 har et karaktergjennomsnitt (10 karakterer) på 3,75. Guttene som har fylt 16 år i løpet av vårhalvåret nærmer seg en gjennomsnittskarakter på 3,90. Det er større forskjell i karaktersnittet mellom jenter og gutter, men alderen gir seg også utslag blant jentene. De yngste har en gjennomsnittskarakter på 4,13, så øker det til 4,25 for dem som er født om våren.

Kilde: Aftenposten

Nye metoder for juks blant elever og studenter
Har du hatt jukselapp i pennalet? Den tiden er forbi skriver VG nett. I stedet bruker elever og studenter langt mer avanserte metoder når de forsøker å ta snarveier til et godt resultat.

- Jeg har ikke inntrykk av at det er verre nå enn før, men det brukes andre metoder nå. Vi ser mange eksempler på kreativt juks, sier avdelingsdirektør Siv Lindstrøm i Utdanningsdirektoratet.

VG nett skriver om én metode som blir brukt: Etiketten på brusflasken blir scannet, påført informasjon i et bilderedigeringsprogram, for deretter å bli limt på flasken igjen.

Leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus, er ikke overrasket over filmklipp for tips på juksemetoder er tilgjengelige på internett. Han har imidlertid liten tro på at mange, norske elever tar i bruk metodene.

- Juks på den måten det forekommer i videoen, tror jeg neppe forekommer i stor grad. Det er rett og slett for arbeidskrevende og du får for lite igjen for det, sier Vederhus.

Han tror heller at mer tradisjonelle juksemetoder, som lapp i pennalet og notater på selve pulten er mer utbredt.

- Vi mener det er selve vurderingssystemet som er problemet. Det er gøyere å få gode karakterer hvis du ikke jukser, men vurderingssystemet vårt legger opp til juksing og at elever kan velge snarveier for å hevde seg. Det fungerer slik at det er enklere å ta skippertak, og pugge natta før prøven enn å virkelig lære seg stoffet. Da er det også klart at mange kan se jukselapper som en enkel løsning, sier Vederhus.

Det er hver enkelt skole som har ansvaret for at elevene ikke bryter regelverket. Utdanningsdirektoratet har tillit til at skolene holder seg oppdatert, og er i stand til å avdekke alle former for juks.

Kilde: VG

Lengre utdanning gir lengre liv
VG nett melder at lengre utdanning gir mer kunnskap, mulighet for bedre levekår og økt mestring. I tillegg får du trolig et lengre liv, mener forskerne.

Forskerne har tatt for seg samtlige voksne i aldersgruppen mellom 25 og 66 år i 1993. Ti år etter var 103.000 av disse døde. Om samtlige hadde hatt like lang levetid som alle dem med høyere utdanning, det vil si cand.mag. eller høyere, ville antall dødsfall over ti år vært rundt 60.000, skriver Aftenposten.

Det tilsvarer omkring 4.000 dødsfall i året som kunne vært unngått dersom helsemyndighetene lykkes med å jevne ut de store sosiale ulikhetene i helse og levealder.

Skolepolitikk uten effekt
- Beregningene er teoretiske, men sier noe om hvem som vokser opp uten besteforeldre, hvem som blir enker tidlig, hvem som har størst mulighet for god livskvalitet og hvem som må vente seg tapte leveår, sier professor og forsker Jon Ivar Elstad, Norsk institutt for oppvekst og aldring (Nova) til Aftenposten.

Sammen med to kolleger står han bak beregningene, som viser konsekvensene av de store sosiale ulikhetene i helse og tidlig død i Norge relatert til utdanning. Elstad har liten tro på at skolepolitikken kan løse problemene.

- Skolen er også en produsent av ulikhet, påpeker han.

Velger det samme som foreldrene
Sosial bakgrunn og oppvekst er viktig for valg av utdanning og stort sett velger vi i tråd med våre foreldre.

- Ungdom med like prestasjoner, men ulik sosial bakgrunn, gjør forskjellige valg, sier professor Marianne Nordli Hansen, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.

Et eksempel er jenter i Oslo som er ferdig med grunnskolen. Blant dem med middels gode resultater, vil rundt 40 prosent av jentene fra østkanten velge allmennfag på videregående. 90 prosent av jentene fra vestkanten vil velge det samme.

Kilde: VG

Utenlandsstudier gir både pose og sekk
Norske studenter som tar deler av utdannelsen utenfor landets grenser synes å få både i pose og sekk skriver aftenposten.no.

Til tross for at antallet norske utenlandsstudenter er på vei ned: Nordmenn som studerer utenlands har ofte større utbytte av oppholdet, både faglig og personlig, enn de turte å håpe på før de dro. Og når de kommer hjem, så er mulighetene for å få relevante og godt lønnede jobber store, særlig for dem som har studert i Storbritannia, Irland og USA.

Det er konklusjonen på en omfattende rapport fra NIFU STEP om norske studenters studier i utlandet og tilpasning til arbeidsmarkedet her hjemme.

Delmobil eller gradsmobil
Forsker og rapportforfatter Jannecke Wiers-Jenssen skiller mellom studenter som tar deler av utdannelsen ute, de såkalte delmobile, og de som tar hele studiet utenfor Norge, de gradsmobile. - Gjennomgående er det å ta en del av utdannelsen ute, og resten på et norsk lærested, gunstig når du skal ut på arbeidsmarkedet i Norge. Du beholder nettverket ditt her hjemme og slipper problemer med å selge inn studiet til en norsk arbeidsgiver, sier Wiers-Jenssen.

- Samtidig kan du vise til et utenlandsopphold, med alt det gir av kulturelt og språklig påfyll. Dermed oppfatter arbeidsgivere kanskje at de får både i pose sekk. Men samtidig er det viktig å være oppmerksom på at lengre utenlandsopphold også gir dypere språklig og kulturell kompetanse.

For dem som tar hele utdannelsen ute er bildet noe mer sammensatt, påpeker forskeren: - På den ene siden kommer denne gruppen i gjennomsnitt best ut lønnsmessig. Men vi ser at en del strever noe mer med å komme i gang med karrièren. Uansett: Begge grupper er veldig tilfredse - og begge grupper ender opp med høyere lønn enn de studentene som holder seg hjemme.

Kilde: Aftenposten

Norske studenter studerer mest
Myten sier at norske studenter gjerne jobber mindre enn andre og at de er late. Dette stemmer altså ikke skriver Teknisk Ukeblad. Faktisk så legger norske studenter ned flere studietimer enn studenter i andre land.

Dette kommer frem i en rapport fra Nifu Step, "Høyere utdanning og arbeidsmarkedet i Norge og Europa". Undersøkelsen er gjennomført blant uteksaminerte studenter i 13 europeiske land og i Norge deltok 2000 studenter der de ble spurt om hvor mye tid de bruker på studiene.

Norske mastergradstudenter bruker i snitt 37,5 timer per uke på studiene, altså det samme som en vanlig norsk arbeidsuke. Gjennomsnittet i de 13 landene som var med i undersøkelsen lå på 35,3 timer i uken.

Kilde: Teknisk Ukeblad

.