Vis studentum.no som: Mobil

Master i Satellitteknologi – Månedens student

Satellitteknologi

Satellitteknologi

Les mer

Navn: Håvard Glåmseter Øvreness
Alder: 23
Studiested: Høgskolen i Narvik, Master i Satellitteknologi

Les mer om Håvards erfaringer her

Hvorfor valgte du denne utdanningen?

- Jeg valgte Master i Satellitteknologi fordi jeg har lyst til å jobbe med den tekniske siden av jordovervåkning, forskning og utforsking av det nære og fjerne verdensrommet.

Hvorfor valgte du Høgskolen i Narvik?

- Høgskolen i Narvik er den eneste institusjonen for høyere utdanning i Norge som tilbyr et studieløp innen satellitteknologi. I tillegg ville jeg også oppleve et annet miljø og kultur enn den jeg kommer fra i Oslo.

Hvordan er studentmiljøet?

- Studentmiljøet er ikke så stort, så det er lett å bli kjent med andre, og man blir mer synelig her enn på de store universitetene. Naturen rundt byen er kjempe fin, og er man glad i å stå alpin eller gå turer i fjellet er det få andre steder som kan måle seg. Sosialt sett er det heller ikke noe minus at fadderukene her oppe varer i tre uker.

Hvordan er det å studere ved Høgskolen i Narvik?

- Å studere ved Høgskolen i Narvik er kjempefint. Jeg tok bachelorgraden min her og holder på med master innen samme studieretning. Hvis man har bakgrunnen som trengs vil jeg anbefale satellitteknologi på det varmeste. På masteren er undervisningen konsentrert med tre fag på tre uker etterfulgt av en leseuke. Opplegget passer meg kjempebra siden det holder presset oppe hele tiden, og derfor ikke ender i de beryktede skippertakene rett før eksamen. I selvstudieukene kan man ta seg fri eller ta igjen det man ikke har fått gjort de andre ukene. At jeg har forelesningsfri hver fjerde uke gjør at jeg i veldig stor grad kan legge opp studie slik det passer meg.

Hva lærer du?

- På studiet har vi fag som "Rocket navigation systems", "Anvendt romteknologi" og "Satellittkommunikasjon". Studiet legger stor vekt på å gi oss erfaring innen selvstendige prosjektarbeid. I løpet av de to årene skal vi ha 55 studiepoeng med selvstendig prosjektarbeid hvor vi kan jobbe både teoretisk og praktisk med forskjellige problemer. For tiden skriver jeg en oppgave som går på forskjellige formasjoner som blir brukt innen satellittformasjonsflyvning. Ved hjelp av mange små satellitter kan man for eksempel lage "virtuelle" kjempe teleskop som kan ta bilder av planeter i bane rundt andre stjerner. De kan også se mot jorden og ta høyoppløselige bilder av fenomener på bakken, havet, atmosfæren o.l. Et tema jeg synes er kjempespennende å jobbe med.

Klikk her om du ønsker å lese intervjuer fra tidligere månedens yrke.

Hvilke egenskaper mener du er nødvendig for å lykkes med denne utdanningen?  

- Man må først og fremst ha en interesse for verdensrommet, elektronikk, jordobservasjon og/eller generell romvirksomhet. Det kan være en fordel å ha et hode for tall, men en positiv holdning og hardt arbeid kan kompensere for mye. Tror nok det viktigste er interessen og stå-på-vilje. Utdanningen er ikke så forskjellig fra andre utdanninger bortsett fra at den handler om noe jeg er veldig interessert i.

Hva er din drømmejobb?

- Drømmejobben er noe innfor utvikling av elektronikk. Om det er innenfor rakettsystemer eller på en vitenskapelig nyttelast ombord på en satellitt er ikke så nøye.

Hvilke fordeler opplever du ved å studere ved Høgskolen i Narvik?

- Det er et godt fagmiljø her på skolen, man får god oppfølging av veiledere. Foreleserne er flinke og har som regel alltid tid til å svare på spørsmål. Høgskolen ligger nærme Andøya med ARS og NAROM. Det er også flott natur rundt byen. Og for en som kommer sørfra er det ingenting som er så inspirerende som å se nordlys i mørketiden.

Har du noen råd og er det noen utfordringer andre som ønsker å studere det samme som deg bør være oppmerksomme på?

- Ikke ta ting for gitt. Selv om man ikke alltid skjønner hvorfor man lærer det man lærer, får man som oftest bruk for det senere. Ha en positiv holdning, og sett mål for deg selv. Selv om målene kanskje forandrer seg etter hvert er det godt å ha et mål og noe å strekke seg etter.

Les mer om ingeniørfag her

Klikk her om du ønsker å lese intervjuer fra tidligere månedens yrke.

Kommentarer:


Meld deg på vårt nyhetsbrev

*