Vis studentum.no som: Mobil

Journalist – Månedens yrke

Journalist

Journalist

Les mer

Navn: Eline Hvamstad
Alder: 24 
Studiested: Handelshøyskolen BI, Bachelor i Økonomi- og Næringslivsjournalistikk.
Yrke: Journalist, webredaktør i Woman

.

Hvorfor ønsket du å bli journalist?

Jeg har alltid vært både nysgjerrig og nyhetsengasjert samtidig som jeg liker å skrive.  Som journalist får man hele tiden omgås og prate med mennsker, og som en sosial og utadvendt person passet dette meg utmerket. Jeg syntes det virket som et spennende yrke som kunne gi meg mulighet til å kombinere flere av mine egenskaper.

Hvor studerte du?

Jeg studerte tre år ved Handelshøyskolen BI i Oslo, og gikk ut med en Bachelor i Økonomi- og Næringslivsjournalistikk.

Bli journalist - finn flere skoler her 

Var det vanskelig å få jobb etter endt utdanning?

Generelt sett er det nok det, men ettersom jeg hadde jobbet i en rekke ulike medier ved siden av studiene, hadde jeg allerede rukket å bygge meg opp et kontaktnettverk innen jeg gikk ut av skolen. Jeg hadde jobbet i alt fra VG og TV2 til studentmagasiner og lokalaviser og hadde dermed ikke noe problem med å starte opp mitt eget enkeltmannsforetak og jobbe som freelancer da jeg var ferdig uteksaminert. Dette gjorde jeg i ett år før jeg fikk ett års vikariat som journalist i Dine Penger. I dag jobber jeg som web-redaktor i Woman, og stortrives med det.

 

Uten noe relevant erfaring er nok journalistikk et vanskelig arbeidsmarked å komme inn på. Men får man først en fot innenfor begynner ballen raskt å rulle.

Hva er det aller beste med jobben din?

Det beste med denne jobben er at hver dag er variert og at man stort sett er ferdig med arbeidsdagen når man går hjem. Man unngår å bli gående i samme gamle rutiner, og man lærer hele tiden noe nytt. Et frynsegode med journalistyrket er at jobben byr på mye reiser og opplevelser.

Og hva er mest utfordrende?

Utfordringene avhenger av type jobb, men generelt sett er den største utfordingen å alltid være hundre prosent innsatt og forberedt før et intervju. I tillegg må man ha evne til å se vinklinger der andre ikke ser de, samt at man må være lett omstillelig.

En annen utfordring i denne bransjen er at det ofte kan være vanskelig å få fast ansettelse før man er tretti år. Man må regne med å jobbe mye vikariater og freelance de første årene.

Hva kan man forvente å tjene?

Fast lønn som journalist ligger på rundt 350.000 kroner og oppover. Som freelancer for magasiner får man mellom 1000 kroner og 1500 kroner per side, samt ekstra dersom man legger ved bilder.

Til slutt - har du noen tips til de som også ønsker å jobbe som journalist?

Stå på, vær nysgjerrig og bruk kontakter for alt de er verdt. Ikke vær redd for å ta på deg mindre oppdrag for å så kunne huke inn de større. Stort sett er all erfaring bra erfaring!

Klikk her hvis du ønsker å lese flere intervjuer fra tidligere månedens yrke.

 


Meld deg på vårt nyhetsbrev

*