På denne siden forklarer vi prosessene bak kåringen av Norges beste studentby: metoder, hvor og hvordan vi samlet inn data, samt hvordan vi regnet ut poengene.
Motivasjon for undersøkelsen
Vår visjon er å hjelpe alle fremtidige studenter med å finne rett utdanning. Studievalget handler først og fremst om å velge rett akademisk fagområde, men det er flere faktorer som påvirker hvilken utdanning man søker opptak til.
Studiemiljø, faglig kvalitet og tilgang på studentboliger er noen av faktorene som påvirker trivsel og tilfredshet med studievalget, og studentbyene i Norge fyller behovene til ulik grad. Vi ønsket derfor å finne ut av hva som veier tyngst når kommende, nåværende og tidligere studenter velger hvor i Norge de ønsker å studere, samt hvilke studiesteder som er best på å møte disse behovene.
Hvorvidt studentbyene oppfyller studentenes behov, kan endre seg fra år til år. Derfor gjennomfører vi denne undersøkelsen på årlig basis.
Utvalgskriterier for byene
For å finne Norges beste studentby inkluderte vi alle byene som har minst ett campus tilhørende et universitet eller høgskole, uavhengig av byens eller tettstedets størrelse. I tillegg var det et krav at byene tilbyr stedsbasert utdanning og har studenter på campus; nettstudenter og desentraliserte studenter ble dermed ekskludert.
Studentbyene ble hentet fra DBH; Direktoratet fir høyere utdanning og kompetanse. Det ble kontrollert at hver av disse byene tilbyr stedsbasert utdanning ved å se på utdanningstilbudene på skolenes egne hjemmesider.
- Alta
- Bergen
- Bodø
- Bø i Telemark
- Drammen
- Elverum
- Fredrikstad
- Førde
- Gjøvik
- Grimstad
- Halden
- Hamar
- Hammerfest
- Harstad
- Haugesund
- Horten
- Hønefoss
- Kautokeino
- Kongsberg
- Koppang
- Kristiansand
- Kristiansund
- Levanger
- Lillehammer
- Lillestrøm
- Longyearbyen
- Mo i Rana
- Molde
- Namsos
- Narvik
- Nesna
- Notodden
- Oslo
- Porsgrunn
- Rauland
- Rena
- Sogndal
- Stavanger
- Steinkjer
- Stjørdal
- Stord
- Tromsø
- Trondheim
- Tønsberg
- Vesterålen
- Volda
- Ålesund
- Ås
Parametere og datainnsamling
Parametere
Parameterne som ble inkludert i undersøkelsen og som avgjør resultatene av Norges beste studentbyer, er basert på faktorer som tilrettelegger for studenters trivsel på studiestedet og med selve utdanningen. I 2021 gjorde studentum.no en undersøkelse blant våre besøkende på hva som er viktig i deres valg av studiested, hvor ti parametere skilte seg ut.
Årets undersøkelse er basert på de samme faktorene:
- Faglig kvalitet
- Studiemiljø
- Mulighet til videreutdanning
- Karrieremuligheter
- Tilgjengelighet av ekstrajobb
- Tilgjengelighet av boligalternativer
- Kvaliteten på kollektivtransporten
- Helsetilbud
- Kulturliv
- Utelivstilbud
Datainnsamling
Objektivitet og validitet
Det har vært et gjennomgående mål å sørge for en objektiv undersøkelse. For å oppnå dette målet har vi samlet inn data fra eksterne troverdige kilder; som den offisielle og landsdekkende rapporten Studentenes helse- og trivselsundersøkelse.
Troverdige kilder for datainnsamlingen var viktig for å styrke validiteten av undersøkelsen. I tillegg var det et krav at dataen for hver enkelt parameter skulle komme fra samme kilde og måling, for å sørge for sammenlignbare resultater. Dataen for helsetilbud er for eksempel hentet fra en og samme kilde, for å kontrollere at svarene ble samlet inn på likt grunnlag.
Datainnsamling per parameter
Faglig kvalitet
Flere elementer inngår i kategorien faglig kvalitet. Vi hentet inn data og regnet ut en poengscore per element, som ga et sammenlagt resultat per by: undervisning, arbeidsmengde, struktur, faglig veiledning og fysisk læringsmiljø. Dataen som ble samlet inn bestod av andelen studenter som oppga at de var fornøyde med de ulike elementene.
Fordi SHoT-rapporten 2022 fremstilte responsene for faglig kvalitet per landsdel, benyttet vi i tillegg responsene fra 2021-rapporten og ga de respektive byene en middelverdi. Vi regnet altså en score ved å bruke fjorårets verdier byene fikk og verdien fra tilhørende landsdel i 2022-rapporten.
Kilde: SHoT 2022, SHoT 2021
Studiemiljø
For å vurdere kvaliteten av studiemiljøet, samlet vi inn statistikk på studentenes egne oppfatning av studiemiljøet i de respektive byene. Dataen består av andelen studenter som oppga at de var fornøyde med studentmiljøet.
Kilde: SHoT 2022
Videreutdanning
For å vurdere hvor gode mulighetene for videreutdanning er, så vi på hvor mange master- og forskningsutdanninger som tilbys per by. Oversikten over antall videreutdanninger hentet vi fra utdanning.no.
Karrieremuligheter i studiebyen
Vi samlet inn antall stillinger per studentby og regnet ut en snittverdi, som vi satt i forhold til antall arbeidsledige ved utgangen av 2024. Vi benyttet tilgjengeligheten på ledige stillinger for å vurdere karrieremulighetene i byen.
Kilder: finn.no, ssb.no
Ekstrajobb
Muligheten til ekstrajobb ved siden av studiene ble beregnet ved å se på antall deltidsstillinger fordelt på antall studenter. Dataen ble samlet månedlig under 2024. Statistikk på deltidsstillinger hentet vi fra finn.no, mens tall på antall studenter ble hentet fra dbh.hkdir.no.
Boligalternativer
Tilbudet på boligalternativer ble beregnet ved å se på antall studentboliger, hybler, rom i bofellesskap, leiligheter under 9 000kr og leiligheter med minst 2 rom til 9 001 – 18 000kr. Dataen ble samlet inn månedlig under 2024.
Kilder: studentboligundersøkelsen 2023, finn.no.
Kollektivtransport
Kvaliteten av kollektivtransporttilbudet i de enkelte byene ble vurdert ut ifra studentenes egne oppfatning, sett i relasjon til beløpet kommunen investerer per innbygger i samferdsel.
Kilde: SHoT 2022, ssb.no
Helsetilbud
Kvaliteten av helsetilbudet i de respektive byene ble vurdert ut ifra studentenes egne oppfatning, sett i relasjon til beløpet kommunen investerer per innbygger i helse- og omsorg.
Kilde: SHoT 2022, ssb.no
Kulturliv
Kvaliteten av kulturlivet i de respektive byene ble vurdert ut ifra studentenes egne oppfatning, sett i relasjon til beløpet kommunen investerer per innbygger i kulturtilbud. For eksempel kino, museer og kunstformidling.
Kilde: SHoT 2022 , ssb.no
Utelivstilbudet
Kvaliteten av utelivstilbudet i de respektive byene ble vurdert ut ifra studentenes egne oppfatning. Dataen består av andelen studenter som oppga at de var fornøyde med utelivstilbudet i byen.
Kilde: SHoT 2022
Metode for beregning av poengscorer
- Innsamling og sammenstilling av data tilhørende hver parameter per by.
- Utregning av gjennomsnitt basert på den innsamlede dataen per parameter per by.
- Poengsummen per by blir satt i relasjon til snittet. Om en by ligger nøyaktig på snittet, får byen scoren 100. Det er positivt å ligge nære eller over snittet.
- Prosenten regnes om til poeng mellom 0-100, der relasjonen til snittscoren av alle byene avgjør hvor mange poeng hver enkelt by får.
- Poengene blir vektlagt basert på vår undersøkelse om hva kommende, nåværende og tidligere studenter mener er viktigst når de velger hvilken by de skal og vil studere i.
- Totalsummen av de vektlagte poengscorene per parameter i hver by, avgjør hvilke ti byer som ble rangert som Norges beste 2025.
Denne metoden ble anvendt for alle parameterne i undersøkelsen. Hver by fikk altså en vektet poengscore per parameter, som ble lagt sammen i en total sluttscore. Denne listen utgjør vår toppliste for de beste studentbyene i Norge. Det gjaldt å få så mange poeng som mulig for å vinne kåringen.
Fordi vi år gjenbrukte data fra fjorårets undersøkelse, ga vi en mindre vekt til de gjeldende parameterne: faglig kvalitet, studentmiljø og uteliv.
Svarfrekvens på vår interne undersøkelse
For å vekte verdiene på parameterne, gjorde vi en egen undersøkelse på hvilke parametere nåværende, kommende og tidligere studenter mente var viktigst for dem i valget av studentby. Respondentene valgte 3 parametere de mente var viktigst og resulterte i ulike prosenter. Disse prosentene ble brukt i vektleggingen. Vektleggingen er basert på svar fra 389 respondenter.
Se hvordan alle byene i undersøkelsen rangerte i alle parameterne her.