Hvilken by er Norges beste studentby? Hjelp oss med å kåre vinneren - delta her 🎓

Bergen: Norges 3. beste studentby 2023

Bergen er Norges tredje beste studentby i 2023! Hvert år strømmer et hav av studenter til denne havnebyen, og det er ingen tilfeldighet at det er akkurat hit studentene tar veien.

Bergen

Bergen er ikke bare Norges tredje største studentby, men også den tredje beste studentbyen i 2023! Hvert år strømmer et hav av studenter til denne herlige havnebyen, og det er ingen tilfeldighet at det er akkurat hit studentene tar veien. Nedenfor kan du lese mer om hva som gjør Bergen til en av landets beste studentbyer! 

Innbyggere: 288 841

Antall studenter: 35 455

Beste kvalitet: kollektivtransport & helsetilbud

Utdanninger i Bergen

Helsetilbud 

Bergens beste kvalitet i 2022 var helsetilbudet i byen, en trend som fortsetter inn i 2023. I år havner nemlig Bergen på første plass i tilfredsheten med helsetilbudet! En god helse er viktig for både kropp og sinn, og påvirker kvaliteten av studietiden. Med skiftende vær og eksamensstress vil de aller fleste studenter ha behov for enten lege eller psykolog på et tidspunkt. Det er for mange en trygghet å studere et sted du får god helsehjelp, uansett hvilke behov du har.  

I Bergen har du ikke bare et bredt utvalg helsetilbud, men kvaliteten over helsehjelpen er god. Som student får du også rabatterte priser. Ikke rart at studentene i byen er fornøyde! 

   

Bergen - kart

 
Hvor går du for helsehjelp?  

Du finner nyttig informasjon og henvisninger gjennom Sammen, hjemmesiden til Studentskipnaden på Vestlandet. Her får du informasjon om hvor du finner ulike helsesentre og hvordan du bestiller time, men du finner også tips og ordninger som hjelper deg med å håndtere ny livssituasjon, tilpassing til studenttilværelsen, stress og hvordan du får en god studieteknikk. 

Ulike helsetilbud 

  • Lege 
  • Psykisk helse 
  • Helsestasjon 
  • Tannlege 
  • Mentorprogram 

 
Kollektivtransport 

Bergen er en stor by med flere universiteter og høgskoler, men avstanden mellom instituttene er kort. Det er også mange kollektive transportmidler å velge mellom for å ta deg dit du skal, blant annet bybanen, buss, tog og bysykkel. Du kan komme deg til de fleste instituttene til fots, avhengig av hvor sentralt du bor.  

Med mange transportmuligheter, gode forbindelser og rimelige priser, forstår vi hvorfor studentene i Bergen er de mest fornøyde i hele Norge. Bergen er best på kollektivtransport i vår undersøkelse og havner på 1. plass i denne parameteren.  

Studentrabatt på periodebilletter 

Bergen er kjent som en by der det regner mye og ofte, som gjør det mer fristende å ta buss eller bane til skolen. Heldigvis får alle studenter under 30 år 40% rabatt på periodebilletter. Er du 21 år eller yngre vil det lønne seg å heller kjøpe ungdomsbillett. 

Du kan kjøpe billetter gjennom Skyss. Du kan skaffe deg et Skysskort eller kjøpe billetter direkte i Skyssappen

Kulturliv 

Rundt 75% av studentene i Bergen oppgir at de er fornøyde med kulturlivet. Med dette er kulturlivet i Bergen rangert som Norges tredje beste av studentene selv. Bergen byr på alt av kulturtilbud; historiske museer, festivaler, idrettsarrangementer, standup, revyer og mange andre arrangementer. Har du for eksempel sett pepperkakebyen i julen som Bergen er så kjent for?  

Her noe av det Bergens kulturliv har å by på: 

Kvarteret 

Det akademiske kvarter (Kvarteret) er en studentarena hvor du kan oppleve det meste. Kvarteret består av ulike saler som arrangerer alt fra konserter, debatter, fester og mye mer. På dagtid kan du også ta en tur til kaféen med studentvennlige priser.  

Bergenfest 

Bergenfest er Vestlandets største musikkfestival. I løpet av den fem dager lange festivalen kan du nyte både norske og internasjonale artister i en rekke ulike sjangre.  

Bergen Matfestival 

Festivaler er ikke bare for de musikkinteresserte, men også de matglade! Første helgen i september hvert år arrangeres Bergen Matfestival, hvor du får smake på deilige lokale råvarer, drikke og delta på matkurs. 

BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival 

Filmer har evnen til å røre deg, glede deg og gi deg nye perspektiver, spesielt om du åpner øynene opp for internasjonale filmer. Er du en filmentusiast eller bare litt nysgjerrig, er BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival perfekt for deg!  

7-fjellsturen 

Er du en mer sporty person? Bergen har mange fine topper med slående vakre utsikter. De aller fleste får med seg Fløyen, men ønsker du å utfordre deg selv litt ekstra kan du gjennomføre 7-fjellsturen. Det finnes også en variant med 4 topper, dersom 7 topper blir for langt.  

Bergen - utsikt

Faglig kvalitet 

Den faglige kvaliteten veier tungt for de fleste studenter. Over 60% oppgir i vår egen undersøkelse at faglig kvalitet er en av de tre viktigste tingene de ser etter når de vurderer ulike studentbyer. Det norske rammeverket for høyere utdanning bidrar til et høyt nasjonalt nivå på utdanningen som tilbys, men studentene har likevel en ulik oppfatning av kvaliteten på det faglige.  

Av alle parameterne inkludert i undersøkelsen, er studentene i Bergen minst fornøyd med den faglige kvaliteten. Under faglighet har vi sett på kvaliteten av undervisning, arbeidsmengde, struktur, faglig veiledning og det fysiske læringsmiljøet, hvor Bergen til slutt havner på 43. plass. Nivåene mellom de ulike byene er derimot svært jevne, som gjør at mindre forskjeller påvirker plasseringen stort.  


Slik rangerte Bergen i undersøkelsen

Parameter 

Ranking

Faglig kvalitet #43
Studiemiljø #7
Videre utdanningsmuligheter #3
Karrieremuligheter #4
Ekstrajobb #17
Boligalternativer #42
Kollektivtransport #1
Helsetilbud #1
Kulturliv #3
Uteliv #3

 
 
Kilder: visitbergen.com, sammen.no, utdanningibergen.no, skyss.no 


Annonser