Vis studentum.no som: Mobil

Sykepleie i utlandet

Utdann deg til sykepleier i utlandet 

Har du et sterkt ønske om å studere utenlands, men er usikker på om det er mulig å ta en sykepleierutdanning utenfor Norge? Hvilken utdanning du skal ta og hvor i verden du tar denne, kan være et av livets viktigste valg. Vi forstår at det er mange spørsmål du ønsker svar på før du tar en avgjørelse. Derfor har vi samlet informasjon som vi håper kan hjelpe deg på veien.

Kan jeg ta sykepleierutdanningen i utlandet?

Innenfor EU/EØS er sykepleier en av de harmoniserte utdanningene. Det vil si at man på tvers av landegrenser har blitt enige om hva utdanningen skal inneholde, slik at retten til autorisasjon vil gjelde i alle EU/EØS-land.

I noen land finnes det sykepleierutdanninger med spesifikke retninger som ikke vil gi autorisasjon i Norge, så dette bør du undersøke før du tar et valg - selv innen EU/EØS. Du finner informasjon om hvilke utdanninger som vil gi rett til autorisasjon i Norge hos ANSA.

Sykepleieutdanningen utenfor EU/EØS

Det er også mulig å ta sykepleierutdanningen utenfor EU/EØS, men prosessen for å få utdanningen godkjent i Norge vil være mer omfattende. For at du skal få autorisasjon, skal utdanningen vurderes som jevngod med innholdet for en norsk sykepleierutdanning. Det er regjeringens rammeplan for sykepleierutdanning som regulerer innholdet for norsk sykepleierutdanning, dermed også hvilke utdanninger som kan vurderes som jevngode. Du må også være oppmerksom på at du behøver ta kurs i nasjonale fag, legemiddelhåndtering samt en fagprøve for å kunne få autorisasjon i Norge. Tenk på at disse kursene er obligatoriske og kan ha høy egenandel.

Hvilke utdanninger finnes og hvordan søker jeg?

Det finnes et stort utvalg av utdanningsinstitusjoner og land du kan ta sykepleierutdanningen i. ANSA har samlet informasjon om utdanningen i utvalgte land. De har informasjon om utdanningen i Europeiske land som Danmark, Polen, Spania, Sverige, Tyskland, Irland og Storbritannia, men også land utenfor Europa, for eksempel USA, Australia og New Zealand. Her finner du informasjon om alt fra søknadsprosessen, opptakskrav, studielån og undervisningsspråk til autorisasjon og skolepenger.

Få hjelp med informasjon og finn din sykepleierutdanning gjennom:

 

Opptakskrav og språk

Opptakskravene skiller seg mellom ulike land og utdanningsinstitusjoner. Det kan for eksempel være krav om at du skal ha konkrete fag, karakterer eller språkkunnskaper. Ved noen utdanningsinstitusjoner kan også et personlig intervju med skolen påvirke om du kommer inn eller ikke. 

Før du søker studie i utlandet bør du sjekke hvilket språk undervisningen gjennomføres på. I noen land er nemlig undervisningen på lokalt språk, som for eksempel tysk eller fransk. Gode engelskkunnskaper er generelt sett en forutsetning for å kunne ta en utdanning i utlandet og det kan være krav på å gjennomføre språktest for å komme inn på ønsket studie. En språktest gjennomføres for å sikre at du som student vil kunne forstå og følge innholdet både i undervisningen og pensumbøkene.  

Autorisasjon

Et krav for å kunne jobbe som sykepleier i Norge er autorisasjon fra Helsedirektoratet. Denne gis på bakgrunn av det gjeldende regelverket, som kan endres under studieløpet. Regelverket som gjelder ved endt studium, er det du må forholde deg til. Dette betyr at du ikke er garantert autorisasjon, selv om utdanningen tidligere har gitt det. Det er ditt eget ansvar å holde deg oppdatert på eventuelle endringer i regelverket, samt å sørge for at du oppfyller kravene når du søker om autorisasjon.

Utveksling kan også være et alternativ

Å ta en del av utdanningen i et annet land er populært blant studenter i Norge. Dette er også en mulighet for deg som studerer sykepleie. Flere norske utdanningsinstitusjoner har avtaler med skoler i utlandet og kan tilby sine studenter utvekslingsår. Hver enkelt utdanningsinstitusjon har egne utvekslingsavtaler og du kan finne informasjon om hvilke krav som stilles til deg som student, samt hvor du kan ta din utveksling på skolens nettside. Her finner du også praktisk informasjon som du bør ta del av både før du reiser på utveksling og når du er utvekslingsstudent.

Finn din sykepleierutdanning her

 

Kilder: Ansa.no, Helsedirektoratet.no 

Sist oppdatert: 09 nov 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 09.11.2022

Hvordan blir jeg operasjonssykepleier?

Vil du bli operasjonssykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. Les mer om videreutdanningen her.

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

Hvordan blir jeg helsesykepleier?

Helsesykepleier er et yrke for deg som vil jobbe med barn og unge. Vil du vite mer om videreutdanningen? Her kan du lese mer om utdanningen, yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha.

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

Hvordan blir jeg kosmetisk dermatologisk sykepleier?

Vil du bli kosmetisk dermatologisk sykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha.

Les mer