Vis studentum.no som: Mobil

Hvordan blir jeg operasjonssykepleier?

Hvordan bli operasjonssykepleier

Et yrke som operasjonssykepleier passer for deg som vil være tilstede og sikre en trygg opplevelse når pasienter opereres eller behandles. Vil du vite mer om videreutdanningen før du tar steget videre? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. 

Om videreutdanningen

En videreutdanning som operasjonssykepleier kvalifiserer deg til å ivareta pasienter som gjennomgår en kirurgisk undersøkelse eller behandling. For å kunne ta videreutdanningen kreves en fullført bachelorgrad i sykepleie og minst to års yrkespraksis som sykepleier. 

Du kan ta spesialiseringen som operasjonssykepleier på to ulike måter. Du kan enten ta en videreutdanning i operasjonssykepleie over tre semestre, eller ta en mastergrad på heltid eller som deltidsstudium. En del av studiet består av praksis og hvis du velger å ta en mastergrad vil siste termin brukes til å skrive masteroppgave. 

Sentrale emner i videreutdanningen er operasjonssykepleierens funksjon- og ansvarsområde, kirurgisk undersøkelse, behandling og infeksjonsmedisin, akutt og/eller kritisk sykdom, samt medisinsk og naturvitenskapelig kunnskap. Du kan ta spesialiseringen ved flere ulike studiesteder i Norge. Opptaket er lokalt hvilket betyr at du søker direkte hos lærestedet du ønsker å ta utdanningen ved.

Hva kan du jobbe med og hvor 

Som utdannet operasjonssykepleier har du mange arbeidsmuligheter. Du kan blant annet jobbe på operasjonsavdelinger, akuttmottak, kirurgiske og gynekologiske behandlingssenter, poliklinikk, legevakt, offshore på oljeplattform eller i katastrofe og beredskapsteam. Du kan også jobbe med undervisning på vgs, høyskole eller universitet. 

Som operasjonssykepleier kreves det gode ferdigheter innen samarbeid og kommunikasjon. Du jobber ofte som en del av et team og samhandler med kirurger og annet helsepersonell. Du må også ha evnen til å beholde roen i stressende situasjoner for å kunne raske og korrekte avgjørelser når noe uventet oppstår. 

Som operasjonssykepleier vil du ha ansvar for blant annet: 

  • Kommunikasjon med pasienten
  • Forberedelse av kirurgiske instrumenter
  • Ivareta og sikre sterilitet under kirurgiske inngrep
  • Leiring (hvordan pasienten ligger på operasjonsbordet) 

Som operasjonssykepleier vil du ha spesialistkompetanse innen omsorg, hygiene og kirurgi. Du vil ha et selvstendig faglig ansvar i din yrkesutøvelse med fokus på kvalitet og pasientsikkerhet. Det er et stort behov for operasjonssykepleiere, og du vil dermed bli ettertraktet på arbeidsmarkedet ved endt utdanning. 

Finn din sykepleierutdanning her

 

Kilde: Utdanning.no

Sist oppdatert: 09 nov 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 11.10.2022

Hvordan blir jeg intensivsykepleier?

Vil du bli intensivsykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. Les mer om videreutdanningen her.

Les mer
Sist oppdatert: 11.10.2022

Hvordan blir jeg jordmor?

Jordmor er et yrke for deg som vil jobbe med gravide og deres svangerskap. Vi har samlet informasjon om utdanningen, yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. Les mer om videreutdanningen her.

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

Hvordan blir jeg kosmetisk dermatologisk sykepleier?

Vil du bli kosmetisk dermatologisk sykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha.

Les mer