Hvordan blir jeg operasjonssykepleier?

Vil du bli operasjonssykepleier? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. Les mer om videreutdanningen her.

Hvordan bli operasjonssykepleier

Et yrke som operasjonssykepleier passer for deg som vil være tilstede og sikre en trygg opplevelse når pasienter opereres eller behandles. Vil du vite mer om videreutdanningen før du tar steget videre? Vi har samlet informasjon om utdanningen, hva du kan forvente deg av yrket og hvilke arbeidsoppgaver du vil ha. 

Om videreutdanningen

En videreutdanning som operasjonssykepleier kvalifiserer deg til å ivareta pasienter som gjennomgår en kirurgisk undersøkelse eller behandling. For å kunne ta videreutdanningen kreves en fullført bachelorgrad i sykepleie og minst to års yrkespraksis som sykepleier. 

Du kan ta spesialiseringen som operasjonssykepleier på to ulike måter. Du kan enten ta en videreutdanning i operasjonssykepleie over tre semestre, eller ta en mastergrad på heltid eller som deltidsstudium. En del av studiet består av praksis og hvis du velger å ta en mastergrad vil siste termin brukes til å skrive masteroppgave. 

Sentrale emner i videreutdanningen er operasjonssykepleierens funksjon- og ansvarsområde, kirurgisk undersøkelse, behandling og infeksjonsmedisin, akutt og/eller kritisk sykdom, samt medisinsk og naturvitenskapelig kunnskap. Du kan ta spesialiseringen ved flere ulike studiesteder i Norge. Opptaket er lokalt hvilket betyr at du søker direkte hos lærestedet du ønsker å ta utdanningen ved.

Hva kan du jobbe med og hvor 

Som utdannet operasjonssykepleier har du mange arbeidsmuligheter. Du kan blant annet jobbe på operasjonsavdelinger, akuttmottak, kirurgiske og gynekologiske behandlingssenter, poliklinikk, legevakt, offshore på oljeplattform eller i katastrofe og beredskapsteam. Du kan også jobbe med undervisning på vgs, høyskole eller universitet. 

Som operasjonssykepleier kreves det gode ferdigheter innen samarbeid og kommunikasjon. Du jobber ofte som en del av et team og samhandler med kirurger og annet helsepersonell. Du må også ha evnen til å beholde roen i stressende situasjoner for å kunne raske og korrekte avgjørelser når noe uventet oppstår. 

Som operasjonssykepleier vil du ha ansvar for blant annet: 

  • Kommunikasjon med pasienten
  • Forberedelse av kirurgiske instrumenter
  • Ivareta og sikre sterilitet under kirurgiske inngrep
  • Leiring (hvordan pasienten ligger på operasjonsbordet) 

Som operasjonssykepleier vil du ha spesialistkompetanse innen omsorg, hygiene og kirurgi. Du vil ha et selvstendig faglig ansvar i din yrkesutøvelse med fokus på kvalitet og pasientsikkerhet. Det er et stort behov for operasjonssykepleiere, og du vil dermed bli ettertraktet på arbeidsmarkedet ved endt utdanning. 

Finn din sykepleierutdanning her

 

Kilde: Utdanning.no

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser