19 des 2022

Slik blir du toller

Hva er en toller?

En toller sørger for at varer som føres inn og ut av Norge deklareres korrekt. Tollere kontrollerer grensepasseringer, varetransport, reisegodssendinger og reisende. Dette gjøres for å hindre ulovlig eksport og import av varer til landet. Tollere er gjerne ekstra observant på noen type varer. Dette kan for eksempel være våpen, narkotika, miljøskadelige stoffer og falske legemidler. En toller jobber også med å beregne toll og avgifter, samt sikkerstiller at disse blir betalt til satt frist. 

Se tollerutdanningen her

Hvordan bli toller?

For deg som ønsker en karriere som toller finnes det per i dag kun ett studium i Norge. Dette er en treårig bachelorgrad i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger. Utdanningen er både praktisk og teoretisk rettet, og du får kunnskap i emner som er relevante i en tollers arbeidshverdag. Dette inkluderer handel og vareførsel, HMS, konflikhåndtering, logistikk, jus og etterretning samt psykologi. 

I løpet av utdanningen vil du ha 6 måneder praksis ved ulike tollsteder i Norge. Praksisperioden er en sentral del av utdanningen og gir deg som student yrkeserfaring fra frontlinjen før du trer ut i din første jobb. Du vil også lære direkte fra yrkesutøvende tollere da de stiller opp som gjesteforelesere i ulike emner. Ved endt utdanning har du både teoretisk og praktisk kompetanse, i tillegg en grundig innføring i Tolletatens ulike arbeidsområder.

Tollerstudiet - svært populært

Bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll var et nytt studietilbud i 2021. Dette året var studiet et av de mest populære i landet. Mange søkere i kombinasjon med få studieplasser resulterte i høye krav for å få studieplass, med poenggrense på 51 med førstegangsvitnemål og 57,4 for ordinært opptak. Her er det altså en stor konkurranse om plassene.

Hvilke arbeidsoppgaver har en toller? 

Tollere jobber kun i statsforvaltningen. Det er ikke et yrke som tilbys i privat sektor eller i kommuneforvaltningen. Som toller vil du ha en variert og uforutsigbar arbeidshverdag der du stadig møter på nye utfordringer, både fysisk og faglig. 

En arbeidshverdag kan bestå av: 

  • Å kontrollere båter og kjøretøy ved grensen 
  • Å kontrollere passasjerer, reisegods og varetransport 
  • Demontere kjøretøy i jakt på ulovlige varer
  • Gi veiledning til privatpersoner og næringslivet om tollregler
  • Opplæring eller undervisning 
  • Administrasjon
  • Aksjoner sammen med politi, vegvesenet, mattilsynet, kystvakta eller skatteetaten

Fremtidsutsikter for tollere

Som utdannet toller kan du søke stillinger fra nord til sør, og kan jobbe både ved grenseoverganger, havner og flyplasser. Antall varer som krysser Norges grenser øker i volum og endrer mønster hvert år. Det er derfor behov for dyktige og fleksible medarbeidere i tolletaten.

Hvor mye tjener en toller? 

Nysgjerrig på månedslønnen til en toller? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

  

Foto: Espen Solli / TV 2
Kilder: ssb.no, blitoller.no

Sist oppdatert: 19 des 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du skuespiller

Har du lyst til å spille i en film eller stå på en teaterscene? Her får du vite mer om hva skuespillere gjør, hvordan du blir skuespiller, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du ortoped

Er du interessert i å jobbe som lege, med spesialfelt innenfor sykdommer og skader i musklene og skjelettet? Her får du vite mer om hva ortopeder gjør, hvordan du blir ortoped, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer