Vis studentum.no som: Mobil

Slik blir du skuespiller

Hva gjør en skuespiller?

En skuespiller kan ha flere ulike oppgaver, men fellesnevneren er at de bruker kroppen og/eller stemmen for å spille en rolle for publikum. Som skuespiller jobber du med innspillinger innenfor film og TV, eller på en teaterscene. Du kan også jobbe som stemme i hørespill eller dataspill.

VANLIGE ARBEIDSOPPGAVER FOR SKUESPILLERE ER BLANT ANNET:

  • Gå på auditions til nye oppdrag.
  • Manuslesning og analysering av manuset til innspillingen eller teaterstykket du jobber med. Her er det også mulig for skuespilleren å komme med forslag til ulike endringer av manuset til sin karakter.
  • Lære replikker og scener utenat.
  • Sette seg inn i karakterenes følelser, kroppsspråk og tankegang, for så å kunne uttrykke dette for publikum. 
  • Kostyme-/maskeringsprøver.
  • Samarbeide med instruktøren og de andre skuespillerne for å avgjøre hvordan din rolle skal fremføres. 

Hvordan bli skuespiller?

For å jobbe som skuespiller er du ikke nødvendigvis avhengig av en formell utdanning. Det er flere ulike nettsider du kan besøke og registrere deg på, med informasjon om ulike auditions og hvor de skal arrangeres. Men ved å ta en skuespillerutdanning vil du tilnærme deg ulike teknikker og ferdigheter som øker sannsynligheten for å lykkes som skuespiller. 

Hvor kan jeg utdanne meg?

Både i utlandet og i Norge finnes det flere skoler som tilbyr skuespillerutdanning. Det er muligheter for å ta en bachelor eller master innenfor skuespillerfaget, men du kan også studere skuespill som et årsstudium eller som en videre- og etterutdanning. Det er også en rekke folkehøgskoler som har ettårige teaterlinjer. 

Hva lærer jeg?

Ved å ta en utdanning i skuespillerfaget vil du lære ulike skuespillerteknikker og -metoder, tale, stemmebruk, sang og bevegelse. Det er også vanlig at du avslutter din utdanning ved å lage et selvstendig prosjekt som skal fremføres for publikum. 

KOMPLIMENTERENDE UTDANNINGER

Som skuespiller kan det være en klar fordel å ha noe ferdigheter innen dans og sang for å kunne beherske flere ulike roller. Videre lønner det seg å være i god fysisk form, ettersom skuespillere bruker stemmen og kroppen mye. Derfor kan det være lurt å kombinere med kurs eller andre utdanninger innenfor sang og dans eller innenfor trening og kosthold. 

Personlige egenskaper

Som skuespiller bør du være utadvendt og like å opptre foran et publikum. Du bør ha talent, være kreativ og ha evnen til å sette deg inn i ulike roller. Videre bør du kunne analysere tekst for å kunne forstå rollefigurens motivasjon, samt kunne lære deg tekst utenat. Du må kunne formidle situasjoner og omstendigheter som du blir instruert til å gjøre. Dessuten er du også avhengig av gode samarbeidsevner for å kunne få til et godt samspill med dine medskuespillere og resten av produksjonsteamet. Du må også takle varierte arbeidstider da fremføringer og innspillinger ofte kan bli gjennomført både på dag- og kveldstid og i helger.

Hvor jobber skuespillere?

De fleste skuespillere tar ulike oppdrag uten å være fast ansatt noe sted. Det vanligste er at skuespillere jobber innen teater, film, reklame eller TV. Videre er det flere som jobber med hørespill på radio, i lydbøker eller som stemme i tegnefilm, reklamer eller dataspill. Mange skuespillere er også selvstendig næringsdrivende og noen driver egne kompanier.

Hva tjener en skuespiller?

Lønnen kan variere mellom skuespillere som har fast ansettelse og skuespillere som jobber frilans, men gjennomsnittslønnen i Norge ligger på 51 680 kr. i måneden. Dette tilsvarer en årslønn på 620 160 kr.

Finn din skuespillerutdanning her

Kilder: ssb.no, utdanning.no, studenttorget.no

Sist oppdatert: 12 okt 2022
Synne Krogstad
Digital Content Editor

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 09.11.2022

Slik blir du kiropraktor

Vil du bli kiropraktor? Her får du vite hva yrket innebærer, vanlige arbeidsoppgaver, hvilken lønn du kan forvente og hvordan du blir det.

Les mer
Sist oppdatert: 11.10.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

Slik blir du kokk

Er du glad i å lage mat og drømmer om en gastronomisk karriere? Her får du vite mer om hva kokker gjør, hvordan du blir kokk, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer