Slik blir du siviløkonom

Er du interessert i en allsidig karriere? Her får du vite mer om hva siviløkonomer gjør, hvordan du blir siviløkonom, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Hva gjør en siviløkonom? 

Siviløkonomer arbeider ofte med en form for ledelse og styring av virksomheter. De har en bred utdanningsbakgrunn innen økonomiske- og administrative fag, noe som gjør at de har kompetanse til å jobbe innenfor flere ulike arbeidsområder i ulike deler av en organisasjon. Mange siviløkonomer har en topp- eller mellomlederrolle i bedriften de er ansatt i.  

Vanlige arbeidsområder for siviløkonomer kan være:

  • administrasjon og ledelse 
  • finansiering av bedrifter/virksomheter 
  • økonomisk analyse, regnskap, budsjett og prognosearbeid 
  • samfunnsøkonomisk analyse 
  • prosjektledelse 
  • revisjon, innkjøp og logistikk 
  • markedsføring, PR og kommunikasjon 
  • personalutvikling/HR 
  • ekstern konsulentvirksomhet 

Hvordan blir jeg siviløkonom? 

Siviløkonom er en beskyttet tittel i Norge, og krever at du tar en mastergrad innenfor økonomiske og administrative fag for å oppnå tittelen. Du kan enten ta en femårig integrert mastergrad i økonomi og administrasjon, eventuelt ta en treårig bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller tilsvarende, for så å bygge på med en toårig mastergrad i økonomi og administrasjon. 

Utdanningen tilbys flere steder i Norge, både på heltid og deltid. 

Ulike spesialiseringer

I løpet av mastergraden velger du mellom ulike retninger innenfor økonomi og administrasjon du ønsker å fordype deg i, som gir deg stor frihet til å sette sammen graden etter eget ønske. Det er noe varierende hvilke spesialiseringer de ulike utdanningsstedene tilbyr, men du kan typisk velge mellom blant annet markedsføring, strategi og ledelse, samfunnsøkonomi, regnskap eller Business Analytics.  

Studere til å bli siviløkonom i utlandet

Det er selvfølgelig mulig å ta en mastergrad i økonomi og administrasjon i utlandet, men selve tittelen siviløkonom er i utgangspunktet forbeholdt studenter som har tatt master i økonomi og administrasjon i Norge.  

Selv om du ikke får tittelen siviløkonom, vil du fortsatt ha den samme kompetansen. Econa, fagforeningen for økonomer og siviløkonomer i Norge, har ikke sett noen markant forskjell i jobbmulighetene mellom de som har tatt mastergraden i Norge og de som har tatt den i utlandet. Faktisk så er økonomistudier det mest populære blant norske studenter i utlandet, med Storbritannia, Danmark og USA som de mest populære landene.  

Hvor jobber siviløkonomer? 

Arbeidsmarkedet for siviløkonomer er stabilt, og du har et bredt utvalgt av karrieremuligheter etter endt utdanning. Derfor er det svært varierende hvilke områder siviløkonomer jobber innenfor. Eksempelvis kan du jobbe innen bank og forsikring, revisjon, oljebransjen, reiseliv eller IT, men det er også vanlig at siviløkonomer jobber innenfor ulike områder i offentlige sektor. 

Personlige egenskaper 

En siviløkonom bør ha gode analytiske evner og ha gode ferdigheter i å kommunisere, både på et muntlig og skriftlig nivå. Videre bør du ha gode lederegenskaper og like å samarbeide med mennesker innenfor ulike fagfelt i bedriften.  

Hva tjener en siviløkonom? 

Nysgjerrig på månedslønnen til en siviløkonom? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: utdanning.no, bi.no, ntnu.no, nhh.no, econa.no 

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser