Slik blir du matros

Her får du informasjonen du trenger om blant annet typiske arbeidsoppgaver for en matros, hilken utdanning du trenger for å praktisere yrket og hva du kan forvente i lønn.

Hva gjør en matros? 

En matros jobber med den kontinuerlige driften av et skip for å opprettholde en sikker og effektiv drift om bord.  Arbeidsoppgavene til matrosen varierer ut ifra hvor stort skipet er, og hva slags type arbeid skipet utfører.  

Typiske arbeidsoppgaver kan blant annet være: 

  • vedlikehold, som maling og spyling på skipet 
  • lasting og lossing 
  • fortøye når skipet skal legge til eller gå fra kai 
  • holde orden, vasking og rydding 
  • observere og rapportere avvik 
  • følge gitte rutiner og prosedyrer 
  • sikkerhet og beredskap 

Hvordan bli matros? 

For å bli matros må du gjennom en yrkesfaglig utdanning hvor du fullfører VG1 Teknikk og industriell produksjon eller elektrofag og VG2 Maritime fag. Deretter må du fullføre en toårig praksisperiode. Den kan gjennomføres som lærling i bedrift eller som matroslærling i Forsvaret, hvor du vil ha læretid med førstegangstjeneste i Sjøforsvaret. 

Hva lærer du? 

I løpet av utdanningen vil du få kunnskap om vesentlige aspekter av sjøfart og maritim virksomhet som gjør deg i stand til å håndtere den daglige driften av skipet på best mulig måte. Dette vil blant annet få kompetanse i vedlikehold og reparasjon av skip, lasting og lossing og hvordan du best mulig håndterer sikkerheten om bord. 

Typiske emner du vil lære om kan blant annet være: 

  • Lasting og lossing 
  • Navigasjon og sjømannskap 
  • Teknisk vedlikehold 
  • Sikkerhet 
  • Miljøbevissthet 
  • Knop og stikk 
  • Kommunikasjon 

Helseerklæring 

Før du blir lærling og kan arbeide som matros må du gjennomføre en helsetest. I testen sjekker en sjømannslege synet ditt, hørselen din og dine fysiske funksjonsevner. Dersom du består testen mottar du en helseerklæring som viser at du er egnet til å jobbe som matros. 

Videreutdanning 

Etter at du har fullført utdanningen som matros og gjennomført en viss fartstid i yrket kan du videreutdanne deg til styrmann eller kaptein. Styrmenn har hovedansvaret for navigering av båten, mens kapteinen er den øverste lederen på skipet. For å videreutdanne deg til styrmann må du ta en fagskoleutdanning i dekksoffiser, i tillegg til nødvendige sertifikater. For å bli kaptein må du stige i gradene fra styrmann til overstyrmann og deretter til kaptein.  

Hvem passer til å bli matros? 

Matrosyrket er ofte fysisk krevende med mange praktiske oppgaver, så det er en klar forutsetning at du har god fysisk utholdenhet. Jobben krever også gode kommunikasjonsferdigheter, da skipsvirksomheten er avhengig av et godt samarbeid mellom de ulike rollene om bord. Arbeidstiden foregår som turnus, hvor du ofte vil jobbe i to uker og deretter to uker fri. Derfor er det en stor fordel at du har en livssituasjon som kan tilpasses dette. 

Hvor jobber matroser? 

Matroser jobber på forskjellige typer skip og fartøy, enten nasjonalt eller internasjonalt. Eksempler på skipstyper kan være handelsskip, offshoreskip, passasjerskip eller fiskefartøy.  

Hva tjener en matros? 

Nysgjerrig på hva en matros tjener? På vår jobb og lønn-seksjon finner du den gjennomsnittlige månedslønnen til en matros, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Se lønnen her

 
Kilder: maritimkarriere.no, utdanning.no, forsvaret.no 

Picture of Synne Krogstad

Synne Krogstad

Digital Content Editor (Vis mer)
Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote. (Vis mindre)

About

Synne jobber som Digital Content Editor på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne sin utdanning i og utenfor Norge. Synne er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet og en mastergrad i motevitenskap fra Stockholm Universitet. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen journalistikk og mote.

Annonser