19 des 2022

Slik blir du kiropraktor

Hva gjør en kiropraktor?

En kiropraktor arbeider med å diagnostisere og behandle plager i nerver, muskler og skjelett. Det kan for eksempel være smerter i nakke, rygg, bekken, kjeve, skuldre, hodepine og svimmelhet eller idrettsskader. I tillegg til å diagnostisere og behandle, arbeider kiropraktorer med rehabilitering og forebygging av plager. 

Typiske arbeidsoppgaver for en kiropraktor er blant annet:

  • Kartlegging av sykdomshistorie og smerte/ubehag
  • Veiledning og rådgivning om livsstil og kosthold 
  • Funksjonell testing av nerve-, muskel- og skjelettapparatet
  • Behandling av plager i nerver, muskler og skjelett

Se kiropraktorutdanninger her

Hvordan bli kiropraktor? 

Det finnes ingen utdanning innen kiropraktikk i Norge. Hvis du ønsker en karriere som kiropraktor må du derfor studere i utlandet. Dette gir en unik mulighet til å kombinere studier med nye opplevelser. Du anbefales å ta utdanningen innen EU/EØS. Tidligere har Storbritannia vært et populært land å studere i, men ettersom at de har gått ut av EU er Danmark et av de mest aktuelle landene for utdanningen.

Kiropraktorutdanningen er en femårig mastergrad, der du videre må gjennomføre ett år med turnustjeneste før du kan søke om autorisasjon som kiropraktor. Utdanningen består av teoretiske og praktiske studier. Du lærer om kroppens anatomi og hvordan du kan undersøke og behandle smerte. Du vil også få kunnskapen du behøver for å veilede mennesker om trening og livsstil i hverdagen. 

Autorisasjon som kiropraktor

For å kunne arbeide som kiropraktor i Norge kreves autorisasjon fra Helsedirektoratet. Autorisasjonen gis på bakgrunn av reglene som er gjeldende til enhver tid. Det er derfor viktig at du undersøker at utdanningen du velger å ta oppfyller kravene i regelverket når du søker om autorisasjon. Autorisasjon kan gis til de som har tatt en utdanning som kiropraktor ved en institusjon sertifisert av The Councils on Chiropractic Education International (CCEI).

Personlige egenskaper 

Som kiropraktor består arbeidshverdagen av nærkontakt med mennesker. I slike situasjoner er god kommunikasjon og tydelig formidling essensielt. For å best og raskest mulig hjelpe mennesker som har smerter og plager bør du videre være god på å skape tillit. Det er også viktig at du har gode vurderingsevner og er bra på å finne løsninger på problemer. Da du ofte samarbeider med annet helsepersonell bør du ha gode samarbeidsevner.

Hvor jobber en kiropraktor? 

De fleste kiropraktorer jobber i privat praksis hvor flere av disse ofte er tverrfaglige. Kiropraktorer arbeider også i det offentlige helsevesenet. Det er i tillegg mulig å arbeide med forsking. 

Hva tjener en kiropraktor?

Nysgjerrig på månedslønnen til en kiropraktor? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: Ansa, Kiropraktikk.no, Utdanning.no, ssb.no

Sist oppdatert: 19 des 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 03.04.2023

Slik blir du barnehagelærer

Barnehagelærere spiller en essensiell rolle i barns læring og utvikling. Men hva innebærer det å jobbe som barnehagelærer? Hvilken utdanning trenger du? Og hvordan ser jobbutsiktene ut? 

Les mer
Sist oppdatert: 17.04.2023

Slik blir du personlig trener

Er du interessert i trening og lurer på om en utdanning i personlig trening er noe for deg? Her får du all informasjon du trenger om hvordan du blir en personlig trener, hvilke muligheter du får og hvilken lønn du kan forvente.

Les mer