19 des 2022

Slik blir du frisør

Hva gjør en frisør?

En frisør klipper, farger, former og endrer strukturen på menneskers hår. Frisøryrket består også av veiledning og rådgivning om både frisyrer, behandlinger og ulike produkter etter kunders ønsker, behov og muligheter. Arbeidshverdagen består av direkte kontakt med mennesker. Du hjelper kunder med kreative løsninger og forslag på frisyrer, både til hverdags og spesielle anledninger. 

Vanlige arbeidsoppgaver for en frisør er: 

  • Vaske, klippe, farge, behandle og føne hår
  • Rådgivning om behandlingen som skal gjennomføres
  • Utvikle nye aktuelle frisyrer
  • Pleie av hår og hodebunn
  • Anbefale produkter til ulike hårtyper
  • Farge av vipper og bryn
  • Markedsføring av salongen

Se frisørutdanninger her

Hvordan bli frisør?

For å kunne arbeide som frisør, krever visse salonger at du har et svennebrev i faget. Før du kan ta svennebrev som firsør, må du gjennomføre 2 år på skole og 2 år som lærling på salong. Utdanningen starter på videregående nivå hvor du søker inn til linjen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign med spesialisering frisør det andre studieåret. Det finnes kurs og praksis som kan gi fradrag fra læretiden, men for å kunne avlegge svenneprøven må du kunne henvise til 4 år med relevant opplæring. 

Dersom du er ferdig med videregående skole og har en drøm om å bli frisør finnes det private aktører som tilbyr utdanningen. Denne består av 5 måneders intensivkurs hvor du får en solid grunnopplæring i faget, før du videre jobber som lærling i salong. I slutten av lærlingetiden kan du om ønskelig, ta svenneprøven. Dersom du består denne mottar du et svennebrev som bevis på at du har en yrkesutdannelse i håndverksfag. Det vil være en fordel å avlegge svenneprøven, da mange arbeidsgivere stiller krav til svennebrev for ansettelse. 

Personlige egenskaper - hvem passer yrket for? 

Frisøryrket passer ikke for alle. Som frisør må du like å jobbe med mennesker, være serviceinnstilt og bra på kommunikasjon. Du må være kreativ og trives i en hektisk arbeidshverdag, hvor du ofte jobber under tidspress. Som frisør vil du motta både positive og negative tilbakemeldinger. Det er derfor viktig at du kan håndtere disse på en god måte og lære fra eventuelle feil. Fordi du arbeider med produkter som kan være allergifremkallende, må du ha god forståelse for kjemikaliehåndtering og beskyttelse. 

Hvor jobber frisører?

De fleste frisører jobber på frisørsalonger hvor det kan finnes gode interne utviklingsmuligheter. Noen har et mål om å bli selvstendig næringsdrivende og starter sin egen salong. Dette medfører at flere administrative oppgaver tilkommer. Andre utdannede frisører jobber innen film og TV, eller på andre underholdningssteder som for eksempel teater. 

Hva tjener frisører?

Nysgjerrig på månedslønnen til en frisør? Les om gjennomsnittslønnen blant menn og kvinner og i offentlig og privat sektor, samt den historiske lønnsutviklingen for yrket. 

Les om lønnen her

Kilder: utdanning.no, ssb.no, norsk frisørskole, frisørinstituttet

Sist oppdatert: 19 des 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 19.12.2022

Slik blir du kokk

Er du glad i å lage mat og drømmer om en gastronomisk karriere? Her får du vite mer om hva kokker gjør, hvordan du blir kokk, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du brannkonstabel

Ønsker du en samfunnsviktig og fartsfylt jobb hvor du slukker og forebygger branner? Da kan brannkonstabel være yrket for deg! Les videre for å finne ut av hva en brannkonstabel sine vanlige arbeidsoppgaver er, hvordan du blir brannkonstabel og hva du kan forvente å tjene i yrket.

Les mer
Sist oppdatert: 10.05.2023

Slik blir du matros

Ønsker du en praktisk og spennende jobb på havet? Da kan matros være yrket for deg! Her får du informasjonen du trenger om blant annet typiske arbeidsoppgaver for en matros, hva slags utdanning du trenger for å praktisere yrket og hva du kan forvente å tjene som matros. 

Les mer