Vis studentum.no som: Mobil

Slik blir du naprapat

Hva er naprapati?

Naprapati er en manuell behandlingsform som vil si at man i stor grad bruker hendene i undersøkelse og behandling. Det innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere, samt finne årsaken til smerte og problemer i muskler og ledd. Plager og lidelser som naprapater behandler er blant annet stiv nakke, ryggsmerter, hodepine, musearm, idrettsskader og skulder-, kne-, og akillesproblemer. 

Hvordan bli naprapat?

Det finnes per i dag ingen naprapatutdanning i Norge. De fleste velger derfor å ta utdanningen ved Naprapathøgskolen i Stockholm. Her tilbys både forkurs og en 4-årig spesialistutdanning innen naprapati. Skolen er den største i norden av sitt slag, og har utdannet naprapater siden 1970. Ved gjennomført studium og godkjent resultat får du en naprapateksamen som innebærer diplom, sluttkarakteter og utdanningsbevis. Det er også mulig å ta utdanning innen naprapati i USA og Finland. 

Hva lærer jeg i utdanningen?

Gjennom naprapatutdanningen får du kompetanse til å undersøke, diagnostisere og behandle pasienter med smerter i muskler og ledd. Du lærer blant annet å beherske manuelle behandlingsteknikker som mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching og klassisk massasje. 

Naprapat - ikke en beskyttet tittel

Naprapat er i dag ikke en beskyttet tittel i Norge, men i fremtidsplanen sies det at naprapater endelig skal få den etterlengtede autorisasjonen. Det betyr at man i dag ikke kan bli autorisert naprapat i Norge, men du kan likevel jobbe som naprapat med en utdanning fra utlandet. At naprapater får autorisasjon vil utgjøre en forskjell i yrket da det vil føre til økt samarbeid med annet helsepersonell som videre vil gagne pasienten. 

Hvilke arbeidsoppgaver har en naprapat?

Naprapatyrket passer for deg som ønsker å jobbe med å hjelpe mennesker. Som naprapat jobber du med å behandle muskel- og leddplager, både akutt, kronisk, rehabiliterende og forebyggende. Gjennom tester og undersøkelser arbeider du med å finne den underliggende årsaken til smerten og kan videre sette opp en behandlingsplan. Behandlingen består av flere ulike arbeidsmetoder med fokus på å gjenopprette normal funksjon i problemområdet. Som naprapat kan du også jobbe med å forebygge slike problemer gjennom ergonomi, treningslære og rehabilitering. 

Framtidsutsikter for naprapater

Sykefravær som skyldes dysfunksjon og smerter i kroppen blir mer vanlig, noe som gjør at behovet for naprapater vokser hvert år, både innen idretten og bedriftshelsetjenesten. Det er for eksempel vanlig at idrettsforeninger, klubber og lag benytter seg av naprapater til behandling og rehabilitering. Vi på studentum.no ser derfor at det i fremtiden vil være det samme eller økt behov for naprapater i samfunnet. 

hva tjener en naprapat?

Det er ikke lett å si nøyaktig hva gjennomsnittslønnen til en naprapat er. Men dersom man ser på snittlønnen til relaterte yrker, som fysioterapeut og ergoterapeut, ligger gjennomsnittslønnen på rundt 44.00kr i måneden. Dette tilsvarer rundt 528.000 kr i året. 

 

Se naprapatutdanninger her

 

Sist oppdatert: 03 mai 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 03.05.2022

Slik blir du sosionom

Vil du bli sosionom? Les om hvordan du blir det, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente.

Les mer
Sist oppdatert: 31.03.2022

Karriereguiden

Her finner du vår karriereguide. Du får svar på spørsmål som hvilken utdanning trenger for en jobb, typiske arbeidsoppgaver og hva yrket innebærer!

Les mer
Sist oppdatert: 03.05.2022

Slik blir du ingeniør

Er du interessert i ingeniørfag? Vil du vite med om hvordan du blir ingeniør, hva slags ingeniør du kan bli, hva du kan jobbe med og hvor, samt hvilken lønn du kan forvente? Alt dette får du svar på her.

Les mer
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!