Vis studentum.no som: Mobil

Slik blir du naprapat

Hva er naprapati?

Naprapati er en manuell behandlingsform som vil si at man i stor grad bruker hendene i undersøkelse og behandling. Det innebærer å diagnostisere, behandle og rehabilitere, samt finne årsaken til smerte og problemer i muskler og ledd. Plager og lidelser som naprapater behandler er blant annet stiv nakke, ryggsmerter, hodepine, musearm, idrettsskader og skulder-, kne-, og akillesproblemer. 

Naprapat blir et autorisert yrke

Naprapat har tidligere ikke vært et autorisert yrke i Norge, men skal du utdanne deg til naprapat i dag, kreves et spesifikt utdanningsgrunnlag. At naprapat blir et autorisert yrke vil ikke bare gi deg rett til å utøve yrket i Norge, men vil også bidra til økt samarbeid mellom helsepersonell.

Hvordan bli naprapat?

Det finnes per i dag ingen naprapatiutdanning i Norge. Vurderingsgrunnlaget for autorisasjonen blir heller den fireårige naprapatiutdanningen ved Naprapathögskolan i Sverige. Det vil med andre ord si at du må reise utenlands om du vil bli Naprapat. Ved gjennomført studium og godkjent resultat får du en naprapatieksamen som innebærer diplom, sluttkarakteter og utdanningsbevis.

Hva lærer jeg i utdanningen?

Gjennom naprapatutdanningen får du kompetanse til å undersøke, diagnostisere og behandle pasienter med smerter i muskler og ledd. Du lærer blant annet å beherske manuelle behandlingsteknikker som mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching og klassisk massasje. 

Hvilke arbeidsoppgaver har en naprapat?

Naprapatyrket passer for deg som ønsker å jobbe med å hjelpe mennesker. Som naprapat jobber du med å behandle muskel- og leddplager, både akutt, kronisk, rehabiliterende og forebyggende. Gjennom tester og undersøkelser arbeider du med å finne den underliggende årsaken til smerten og kan videre sette opp en behandlingsplan. Behandlingen består av flere ulike arbeidsmetoder med fokus på å gjenopprette normal funksjon i problemområdet. Som naprapat kan du også jobbe med å forebygge slike problemer gjennom ergonomi, treningslære og rehabilitering. 

Framtidsutsikter for naprapater

Sykefravær som skyldes dysfunksjon og smerter i kroppen blir mer vanlig, noe som gjør at behovet for naprapater vokser hvert år, både innen idretten og bedriftshelsetjenesten. Det er for eksempel vanlig at idrettsforeninger, klubber og lag benytter seg av naprapater til behandling og rehabilitering. Vi på studentum.no ser derfor at det i fremtiden vil være det samme eller økt behov for naprapater i samfunnet. 

hva tjener en naprapat?

Det finnes ingen konkret statistikk enda på gjennomsnittslønnen til en naprapat. Men dersom man ser på snittlønnen til relaterte yrker, som fysioterapeut og ergoterapeut, ligger gjennomsnittslønnen på rundt 44.00kr i måneden. Dette tilsvarer rundt 528.000 kr i året. 

 

Se naprapatutdanninger her

 

Sist oppdatert: 09 nov 2022
Picture of Karoline Sten
Karoline Sten
Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.10.2022

Slik blir du vernepleier

Ønsker du å jobbe med mennesker som trenger ekstra hjelp i hverdagen? Her får du vite mer om hva vernepleiere gjør, hvordan du blir vernepleier, hvor du kan jobbe og hvilken lønn du kan forvente deg.

Les mer
Sist oppdatert: 31.03.2022

Karriereguiden

Her finner du vår karriereguide. Du får svar på spørsmål som hvilken utdanning trenger for en jobb, typiske arbeidsoppgaver og hva yrket innebærer!

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

Slik blir du kiropraktor

Vil du bli kiropraktor? Her får du vite hva yrket innebærer, vanlige arbeidsoppgaver, hvilken lønn du kan forvente og hvordan du blir det.

Les mer