Endelig gir disse utdanningene autorisasjon

Vil du bli paramedisiner, naprapat, osteopat eller manuellterapeut? Nå kreves autorisasjon for å utøve yrket. Les om hvilke utdanningskrav som gjelder her. 

Vil du bli paramedisiner, naprapat eller osteopat? Nå kreves det autorisasjon for å utøve disse yrkene. Les videre for å finne ut av hvilke utdanningskrav som gjelder for de ulike yrkene. 

De fleste helseutdanningene i Norge gir autorisasjon og rett til å benytte en bestemt yrkestittel. For å oppnå autorisasjon kreves spesifikke utdanninger; ofte en bestemt bachelorgrad i tillegg til praksis. Autorisasjonsordningen eksisterer for å sikre faglig og formell kompetanse og kvalitet blant helsepersonell, som videre påvirker pasienters trygghet og sikkerhet. 

De nye kravene trådde i kraft f.o.m. 1. mai 2023! 

Paramedisiner

Tidligere kunne du bli ambulansearbeider gjennom ambulansefag på videregående skole, et utdanningsløp på over 2 år etterfulgt av 2 års praksis. Etter denne perioden kunne du søke autorisasjon gjennom Helsedirektoratet.

Nå er det krav om bachelorgrad i paramedisin ved universitet eller høyskole for å kunne utøve yrket. Utdanningen tilbys ved flere universiteter og høgskoler i Norge. Den nye yrkestittelen er paramedisiner.

Utdanning i paramedisin

 

For deg som allerede har autorisasjon som ambulansearbeider

Dersom du allerede har autorisasjon som ambulansearbeider trenger du ikke å ta utdanningen i paramedisin. Du må derimot søke om å endre autorisasjonen i helsepersonellregisteret, slik at din autorisasjon endres til paramedisiner. Dersom du glemte å søke om autorisasjon før 1. mai 2023, kan du ha mistet retten til å utøve yrket.

Naprapat

Det finnes enn så lenge ingen utdanning som naprapat i Norge, men nå kan du likevel oppnå autorisasjon for yrket. Det er den fireårige naprapatiutdanningen ved Naprapathögskolan som benyttes som vurderingsgrunnlag for autorisasjonen, i tillegg til ett år praksis. Dette innebærer at du må studere utenlands dersom du vil bli naprapat i dag. 

Utdanning i naprapati

Osteopat

For å bli osteopat må du ta en fireårig utdanning i osteopati, sammensatt av en treårig bachelor etterfulgt av en ettårig videreutdanning. Utdanningen tilbys ved Høgskolen Kristiania og er per dags dato den eneste osteopatiutdanningen som tilbys i Norge. 

Utdanning i osteopati

For deg som allerede er naprapat eller osteopat

Dersom du allerede er naprapat eller osteopat, kunne du søke om autorisasjon og lisens innen 1. mai 2023. Glemte du å søke innen fristen, kan du ha mistet retten til å bære yrkestittelen.

Manuellterapeut

Det har også blitt vedtatt av stortinget at manuellterapeut også vil bli en autorisert yrkestittel, men tidspunktet for når dette trer i kraft er for tiden ubestemt. 

Slik søker du om autorisasjon

Det er vanlig at utdanningsstedet eller fylkeskommunen søker om autorisasjon for deg. Dersom du allerede er ambulansearbeider, naprapat eller osteopat, må du derimot søke om autorisasjon på egenhånd. Denne saksbehandlingen kan ta opp til 3 måneder. Slik søker du:

  1. Du søker om autorisasjon gjennom Altinn.
  2. Legg ved dokumentene kreves. På Helsedirektoratets hjemmeside kan du se hvilke dokumenter du må ha for de ulike yrkene. Det er ulike krav til dokumentasjon avhengig av om du har en utdanning innen eller utenfor EU/EØS. 
  3. Betal saksbehandlingsgebyret når du registrerer din søknad på Altinn.
  4. Når søknaden er levert og gebyret er betalt, gjenstår kun behandlingstiden på opp til 3 måneder.

 

Kilder: helsedirektoratet.no, altinn.no

Picture of Guro Rønning

Guro Rønning

Digital Content Specialist (Vis mer)
Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse. (Vis mindre)

About

Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse.

Annonser