09 mai 2023

Jobb ved siden av studier

Som student kan det være utfordrende å få pengene til å strekke til. I tillegg ønsker de fleste arbeidsgivere å se arbeidserfaring på CV-en til kandidater som kommer direkte fra studier. Løsningen for mange studenter er derfor å jobbe som privatlærer ved siden av studiene.

Hvor mye kan du jobbe som student?

Som student i Norge er det vanlig å ta opp studielån fra Lånekassen, hvor deler av dette gjøres om til stipend etter godkjent eksamen og endt grad. Med jobb ved siden av studiene kan hvor mye du tjener påvirke hvor mye du får utbetalt.

Selve grensen oppdateres hvert år og er ifølge lånekassens nettsider på 205 579 kr for 2023. Dette betyr at dersom du mottar lån og stipend for hele året av et fulltidsstudium, kan du ikke tjene mer hvis du ønsker å få omgjort 40 % av lånet til stipend.

Som student på utkikk etter deltidsjobb ved siden av studier er det mye å velge mellom. Klassiske stillinger inkluderer:

  • Deltidsjobb i butikk, café, bar eller restaurant
  • Kundeservicejobb
  • Jobb på sykehjem eller hjemmesykepleien
  • Privatlærerjobb

Det er også viktig å tenke gjennom hvor mye man har tid til å jobbe ved siden av studiene. Det kan nemlig være vanskelig å finne en god balanse mellom studier, jobb og fritid.

Et godt tips her er å være transparent med arbeidsgiver fra starten av og gi klar beskjed om hvor mange timer du maksimalt kan jobbe i en normal uke. I tillegg er det viktig å gi beskjed så tidlig som mulig om kommende eksamensperioder og perioder der studiene må prioriteres.

De fleste stillinger vil forplikte deg til faste skift, noe som kan komme i veien for forelesninger og annen viktig studietid. Fordelen med å jobbe som privatlærer for Superprof, er at du selv styrer din egen arbeidstid og slik fritt kan tilpasse timeplanen din.

Jobb hjemmefra som student

Noen deltidsjobber lar deg jobbe hjemmefra på din egen PC – som enkelte kundeservicestillinger eller småoppdrag som for eksempel moderator for et forum.

Et annet eksempel på en jobb hjemmefra som student, er å gi privatundervisning på nett. Da kan du gi undervisning til elever over hele Norge (og verden), gjennom kommunikasjonsverktøy som Skype.

Fordeler ved å jobbe som privatlærer når man er student

Å jobbe som privatlærer for Superprof kan være en ypperlig studentjobb. Det er nemlig ikke et formelt krav om at du har pedagogisk erfaring for å kunne hjelpe med lekser eller gi privatundervisning i et fag du kan godt. Så dersom du er en kløpper på et musikkinstrument, et språk eller et hvilket som helst annet fag, kan det være verdt å sjekke ut muligheten for å tjene penger på å dele kunnskap.

Det å være privatlærer er en fleksibel jobb som enkelt kan kombineres med studier. Ved å selv organisere din timeplan og timepris, regulerer du din egen inntekt.

Jobberfaring som privatlærer viser også mulige arbeidsgivere at du er selvstendig og tar initiativ, både ved at du evner å organisere privattimene, samt at du kommuniserer og planlegger med elever (og deres foreldre).

Spesielt som student kan det være lurt å tilby noen privattimer eller leksehjelp, da det også kan være til hjelp for studiet ditt. Hvis du for eksempel går andre eller tredje året på et studium, kan du lære bort det du har lært i første år og slik repetere pensum som fortsatt er relevant til ditt studium.

Vil du vite mer om Superprof?

Sist oppdatert: 09 mai 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 15.06.2022

Slik lykkes du som hudpleier og dermatologisk sykepleier

Bransjen for skjønnhet og hudhelse er i enorm vekst og yrkesmulighetene er mange. For de virkelig interesserte, venter en god karriere. Lær mer om hvordan du blir hudpleier eller dermatologisk sykepleier, jobbmulighetene du får og hva slags lønn du kan forvente.

Les mer