Vis studentum.no som: Mobil

Søk til universitet eller høgskole med realkompetanse eller gjennom alternativt opptak

Har du lyst til å studere, men er usikker på om du fyller kravene for å komme inn på ønsket studium? Mangler du generell studiekompetanse og lurer på om det er mulig å komme inn på en utdanning på universitet eller høgskole? Eller kanskje du mangler enkelte fag som kreves for å komme inn?

Vi vet at det kan være vanskelig å forstå nøyaktig hva som gjelder og har derfor samlet informasjon om hvordan du som mangler generell studiekompetanse eller enkelte fag likevel kan komme inn på drømmestudiet. 

Realkompetanse

Du som ikke har generell studiekompetanse kan søke opptak til høyere utdanning gjennom realkompetanse. For å søke må du fylle minst 25 år det året du søker om opptak. Den praktiske kunnskapen du har skal veie opp for den teoretiske kunnskapen man får gjennom videregående opplæring og studiekompetanse. Hvert enkelt lærested bestemmer hva som gir realkompetanse til studiene de fører. Eksempel på realkompetanse er ulønnet eller lønnet arbeid, utdanning eller organisasjonserfaring, relevant for utdanningen du søker.

Det er ikke mulig å søke med realkompetanse dersom:

  • Du allerede har generell studiekompetanse
  • Hvis studiet krever et visst antall skolepoeng. Det kan for eksempel være utdanninger som grunnskolelærer, faglærer eller lektor.
  • Hvis studiet krever at du har en bestemt karakter i et fag. Da er du nødt til å ha både faget og karakteren som kreves for å søke om opptak.

Hvert enkelt lærested bestemmer selv hva som kvalifiserer som realkompetanse til sine studier. Det kan derfor være ulike krav for samme studium ved ulike læresteder. Eksakt informasjon finner du hos lærestedet du ønsker å søke opptak til.

Slik søker du og ser hvilke dokumenter skal lastes opp

Alternativt opptak

Hvis du ikke har realkompetanse eller dekker opptakskravene på vanlig måte finnes det fortsatt noen alternative veier til opptak. Dette gjelder fremst for opptak til ingeniørutdanninger samt noen få andre studier.

Forkurs

Du kan kvalifisere deg til ingeniør- og maritime utdanninger med et 1-årig forkurs. Du du søker kurset direkte hos lærestedet som tilbyr dette og ved fullført kurs søker du utdanning gjennom Samordna opptak.

Tresemesterordning

Du som har generell studiekompetanse eller en godkjent 2-årig fagskole i tekniske fag etter 2003, kan søke opptak til en tresemesterordning. Dette gjelder for deg som ønsker å ta ingeniørutdanning, men som trenger fagene Matematikk R1 og R2 samt Fysikk 1. 

En tresemesterordning innebærer at det første studieåret er tilrettelagt med undervisning både sommeren før og eventuelt sommeren etter det første studieåret. Du søker direkte til lærestedet som tilbyr ordningen.

Skoler som tilbyr tresemesterordning

Realfagskurs

Et realfagskurs er for deg som har generell studiekompetanse, men som mangler Matematikk R1 og R2 samt fysikk 1. Kursene tilbys ofte som deltidsstudium eller semesterstudium og kvalifiserer deg til ingeniørutdanninger. Du søker direkte til lærestedet som tilbyr kurset.

Teknisk fagskoleutdanning

Du som har en godkjent teknisk fagskoleutdanning kan være kvalifisert til ingeniørutdanninger og noen tekniske utdanninger. Dette gjelder kun for enkelte studier som har spesifikke kravkoder. Du kan se kravkodene, studieoversikt og hvilke fag du må ta her. Du søker gjennom Samordna opptak.

Y-vei

Noen universiteter og høgskoler tilbyr spesielt tilrettelagte studier for deg som mangler generell studiekompetanse, men har relevant fagbrev. Du finner informasjon om hvilke studier det gjelder samt hvilke fagbrev som er relevante på nettsiden hos lærestedet. Du søker direkte hos universitetet eller høgskolen.

Se hvilke læresteder som tilbyr ett eller flere studium med y-vei.

Les mer om opptakskrav her

Kilde: Samordna opptak

Sist oppdatert: 17 feb 2022

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 16.02.2021

Viktige tidsfrister for høyere utdanning

Planlegger du å studere til høsten? Her finner du en oversikt over viktige tidsfrister for opptaket til universitet og høgskole i 2021.  

Les mer
Sist oppdatert: 19.05.2022

Viktige tidsfrister for deg som søker høyere utdanning

Har du planer om å begynne å studere på universitet eller høyskole i 2022? Å sende inn din søknad samt prioritere dine studieønsker i tide kan være avgjørende for om du får plass på ønsket studie eller ikke. For at du skal få oversikt har vi samlet alle viktige tidsfrister her. 

Les mer
Sist oppdatert: 15.10.2019

Se de ti mest populære studiene for 2018

Totalt er det 142 004 personer som har søkt til høyere utdanning gjennom Samordna opptak i 2018. Er du nysgjerrig på hvilke studier som har flest søkere?

Les mer
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!