Tips for deg som skal studere i utlandet

Har du planer om å studere i utlandet? Kom i gang med planleggingen av eventyret allerede nå! 

Sjekkliste for deg som skal studere i utlandet

Prosessen med å flytte kan føles både stressende og overveldende. Du må ta stilling til alt fra hvor mye du skal pakke med deg til hvordan du kan budsjettere studielånet på best mulig måte. I denne artikkelen gir vi deg en sjekkliste over ting du må huske før utenlandsstudiene.

lån og stipend 

Før du søker på en utdanning, er det viktig å vite om utdanningen er godkjent av Lånekassen. Det er en rekke vilkår som må være oppfylt for å få stipend og lån.

Merk at du fortsatt kan søke deg inn på studier som ikke er godkjent av Lånekassen, men at du da må ta høyde for større kostnader.

Økonomiske forpliktelser

Før du reiser kan det være smart å si opp både medlemsskap på treningssenter og mobilabonnement. Dette er unødvendige kostnader hvis du skal studere i utlandet over en lengre periode, og da særlig hvis studiestedet er utenfor Europa.

Innenfor Europa vil de fleste mobilabonnementer ha norske priser. Da kan du ringe, sende SMS og bruke data slik som du gjør hjemme i Norge, uten ekstra kostnader. Dette er en del av EUs forbud mot avgifter på nettstreifing, også kalt roaming, som inntrådte 15. juni 2017. Skal du studere utenfor Europa, kan det lønne seg å si opp det gamle abonnementet og kjøpe et lokalt SIM-kort.  

De fleste treningssentre tilbyr muligheter for å fryse medlemskapet ved studier utenlands. Du må da sende inn en henvendelse som inkluderer hvor lenge du skal være borte, og årsak til frys med gyldig dokumentasjon. Slik dokumentasjon kan eksempelvis være flybilletten eller studiekontrakten. Du kan fryse medlemskapet maksimalt 12 måneder. Dersom du skal studere i utlandet i en lengre periode enn dette, vil det være best å si opp medlemskapet.  

Visum og pass

Før du reiser fra Norge må du undersøke de konkrete forholdene i det landet du skal reise til, da visumreglene varierer fra land til land. Det er også viktig å være ute i god tid, da prosessen kan ta tid.

Når det gjelder pass, må du forsikre deg om at dette er gyldig hele ditt utenlandsopphold. De fleste land krever faktisk at passet er gyldig i minst 6 måneder etter at du har kommet hjem fra utlandet. Dette kan du finne ut av ved å kontakte den lokale ambassaden i landet du skal flytte til.

Reiseforsikring

Før du flytter er det essensielt at du har skaffet deg en gunstig reiseforsikring. Flere tilbydere forsikrer deg bare for en liten periode, og da kan det være greit å bytte. Aktører som tilbyr gunstige studentforsikringer er blant annet Gouda, ANSA og Europeiske reiseforsikring.

Ekstra kredittkort og bankbrikke til nettbank

Du bør alltid ha med minst to kort til utlandet, da uforutsette hendelser kan oppstå. Dersom lommeboken din blir stjålet eller bankkortet ditt slutter å fungere, er det ikke bare betryggende-, men også nødvendig å ha et reservekort. Husk å oppbevare kortene separat, slik at hendelsen ikke går utover begge kortene.

Vi anbefaler deg å ta med både et debetkort og et kredittkort, da disse betalingskortene har ulike fordeler og bruksområder de passer best til. Tar du for eksempel ut kontanter med et kredittkort, kan det forekomme et gebyr eller påløpe renter umiddelbart fra uttakstidspunktet. Av den grunn anbefales som regel debetkortet til uttak av kontanter i minibank i utlandet.

Skal du handle på nett, bør du derimot bruke et kredittkort. Dette gir en økt trygghet, da du er beskyttet mot tap om du uheldigvis skulle bli utsatt for svindel eller varen ikke dukker opp til avtalt tid. I tillegg gir kredittkortet deg ekstra sikkerhet dersom noe uforutsett oppstår. For eksempel kan man oppleve at bankkortet blir slukt av minibanken, eller at andre betalingskort ikke virker hos enkelte utsalgssteder. Da er det godt å ha flere kort å ty til.

Det finnes et hav av kredittkort på markedet hvor alle har ulike fordeler og ulemper. Derfor vil du være tjent med å undersøke hvilket kredittkort som passer best til dine behov. Skal du flytte til utlandet for å studere over en lengre periode, vil det eksempelvis være fordelaktig å ha et kredittkort uten gebyrer ved varekjøp og minibankuttak i utlandet. Gjør deg derfor godt kjent med vilkårene til kortet før du reiser. Merk at de fleste kredittkort har en rentefri periode på omtrent 45 dager. For å unngå å betale renter bør du derfor ha som hovedregel å alltid betale hele regningen før forfall.

Husk også å ta med bankbrikken til nettbanken, eventuelt mobilbank, for å holde kontroll over studentøkonomien.

Budsjettering

Å sette opp et budsjett er av stor betydning for studenter, da inntektene er lave i studieperioden. En god idé kan være å printe ut en budsjettmal og henge den opp på soverommet. På denne måten får du god oversikt over økonomien din, samtidig som at den er godt synlig og gir deg en daglig påminnelse om hva du kan bruke. Det finnes også flere apper der du kan legge inn alle inntekter og utgifter for måneden, blant annet appen HomeBudget.

Melde deg inn i ANSA

ANSA er en organisasjon for studenter som studerer i utlandet. De har filialer på over 1200 studiesteder i mer enn 90 land, så sjansen er stor for at de opererer der du skal studere.

Om du blir medlem av ANSA vil du kunne bygge et profesjonelt nettverk, da ANSA ofte arrangerer faglige sammenkomster. I tillegg er de med på å gi studenter trygghet, råd og støtte, samt informasjon om opptakskrav, søknadsprosess og finansiering. Gjennom de sosiale sammenkomstene ANSA arrangerer, vil du også kunne bygge et personlig nettverk.


Kilde: Samlino.no                                                                                Oppdatert 12.09.2018



Annonser