Slik unngår du å havne i skippertaksfella

unngå skippertak som student

Av Celine Gundersen Finnøy                                                                           Foto: iStock

Kjenner du allerede nå at du er på vei inn i skippertaksfella? Vi gir deg fem tips til hvordan du kan unngå skippertak i forkant av eksamen.

Sommerferien er over for denne gang, og høsten begynner å snike seg frem for alvor. Samtidig som at bladene faller fra trærne, nærmer eksamenstiden seg med stormskritt. Er du tidlig ute med forberedelsene, eller er du en av dem som alltid ender opp i skippertaksfella? Eller er du kanskje ny som student og på jakt etter råd? Disse uformelle tipsene kan hjelpe deg med å jobbe målrettet frem mot eksamenstiden!

Commitment is key

Vær forpliktet til studiet du tar og arbeidet som skal gjøres. Planlegg tidspunkt for når du skal jobbe med skolearbeid, og forsøk så godt du kan å være like forpliktet til studiene som det du er med en eventuell deltidsjobb. Du kan for eksempel lage deg en timeliste med start- og sluttidspunkt for arbeid med pensum og relevante oppgaver. Dersom du er flink til å følge denne, vil du unngå å slite deg ut – og du slipper å ha en følelse av at du konstant jobber med noe.

Sett realistiske mål

Det er fint om du setter deg mål for eksamen. Ønsker du toppkarakter? Målet i seg selv kan være å få en A, men husk også å sette deg delmål. Delmålene bidrar med å gi deg mestringsfølelse underveis, og er en god måte å følge progresjonen din frem mot eksamen. Når du setter mål og delmål er det viktig å være realistisk og kjenne dine egne begrensninger. På denne måten rekker du å kjenne på mestringsfølelsen av å få arbeid gjort, samtidig som du unngår dårlig samvittighet for arbeid som ikke ble gjort.

Finn en studieteknikk som passer deg

Er du usikker på hvordan du jobber best? For å opprettholde motivasjonen gjennom hele semesteret og bli godt rustet til eksamen, kan god studieteknikk være redningen. Les hva forfatteren bak boken «Superstudent», Olav Schewe, har å si om studieteknikk her.

Vær til stede

Ikke dropp forelesninger med mindre du virkelig ikke har mulighet til å dra. Det er gjerne i forelesningene du får helhetsforståelsen som trengs for å jobbe deg gjennom resten av pensum. I tillegg til dette kan du spørre foreleseren om det er noe som ikke er forståelig. Etter forelesning kan det være lurt å sette seg ned med medstudenter i en kollokviegruppe. Dette er et godt alternativ dersom du er lei av å studere på egenhånd og trenger nye innspill.

Hva motiverer deg?

Finn ut hva du blir motivert av, og selvforklarende nok – gjør mer av det. Trenger du kanskje en gulrot? En god middag, en spasertur i nærområdet eller avslapping med en episode av favorittserien på Netflix, er alle måter å belønne seg selv på. Blir du motivert av resultatene du oppnår? Du valgte dette studiet av en grunn, og hva motiverer mer enn å vite at arbeidet du gjør legger grunnlaget for din fremtidige «voksenjobb»? Skippertak hjelper deg kanskje med å fullføre eksamen, men jevnlig arbeid hjelper deg med å kunne eksamen. 

Og husk! Man er gjerne sin egen største kritiker. Ikke bruk tiden din på å ha dårlig samvittighet dersom du ikke får like mye ut av lesingen en dag – bruk det heller som motivasjon for å gjøre det enda bedre neste gang.

Publisert: 19.09.2018

Sist oppdatert: 16 jan 2019

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 17.10.2022

Hvordan studerer man effektivt hjemmefra?

Har du blitt ufrivillig nettstudent på grunn av koronaviruset, eller studerer du på nett fra før? Les våre beste tips for hvordan du kan studere effektivt og holde energien oppe i løpet av denne perioden!

Les mer
Sist oppdatert: 14.08.2020

Den store pensumguiden!

Er det best å kjøpe all pensumlitteratur eller låne alt fra biblioteket? Når bør man kjøpe pensumlitteraturen? Her finner du en guide for deg som er en ny student, med mange tips om hvordan du best skaffer deg bøker til studiene (uten å gå konkurs)!

Les mer
Sist oppdatert: 11.10.2022

Endelig gir disse utdanningene autorisasjon

Vil du bli paramedisiner, naprapat, osteopat eller manuellterapeut? Nå kreves autorisasjon for å utøve yrket. Les om hvilke utdanningskrav som gjelder her. 

Les mer