Kom du ikke inn på studiet? Det er mye du kan gjøre i stedet

Kom du ikke inn på studiet eller vil vente med å begynne å studere? Vi har samlet en rekke tips og råd for hva du kan gjøre i mellomtiden!

Kom du ikke inn på ønsket studium? Kanskje du ikke er klar for å begynne å studere enda? Er du usikker på hvilke alternativer du har til studier? Det er du ikke alene om.

Det kan være høye krav for å komme inn på bestemte studier, men det er heldigvis mange ting du kan gjøre i stedet eller mens du venter på neste opptak. Vi har samlet en rekke tips og ideer som kan inspirere og forberede deg til kommende studier og arbeidsliv!

1. Alternative studier

Det er flere alternativer til bachelor- og mastergrader. Det finnes et hav av spennende kurs og kortere utdanninger å velge mellom. Kanskje finner du kurs som er direkte relevant for din ideelle studieretning, eller kanskje du velger et kurs som vil komplementere studiet du ønsker å komme inn på. Dersom du er litt usikker på nøyaktig hva du vil utdanne deg innen, kan det å ta kurs hjelpe deg å bestemme fagområde senere. Mulighetene er mange!

Kortere studier  |  Kurs

2. Sjekk hvilke ledige studieplasser som finnes

Dersom du begrenser søknadene dine til populære studiesteder, har du fortsatt en mulighet til å komme inn på drømmestudiet ditt. I løpet av juli-måneden åpner samordna opptak for å søke på skoler med ledige studieplasser. Her kan du finne ledige studieplasser på høyskoler, universiteter og fagskoler. Se om du finner ditt studium i andre byer og steder i Norge enn der du opprinnelig søkte. Dette er en fantastisk mulighet til å oppleve nye steder i landet, få nye venner og bygge nettverk.

Det er finnes også private utdanningsinstitusjoner du ikke finner gjennom samordna opptak som har ledige studieplasser, som også gir grunnlag for å søke studielån. Her finner du muligens nøyaktig det studiet du ønsket, eller kanskje du velger en annen studieretning? Kanskje finner du et studie i utlandet til og med? Vær åpen for mulighetene en ny by eller et nytt land kan tilby.

3. Lær deg et nytt språk

Det er flere skoler som tilbyr spennende studier i utlandet innen en rekke ulike  fagområder, i tillegg til språkkurs. Du får både studiepoeng, lærer deg språk og får opplevd et nytt land! Du kan forbedre språket du lærte på videregående eller lære deg et nytt og spennende språk! Hva med å lære deg det romantiske italienske språket eller å utfordre seg selv med et nytt skriftspråk som japansk eller kinesisk? 

Studere språk i utlandet  |  Språk- og litteraturfag

4. Engasjer deg i arbeidsmarkedet

Oppdater CV'en din og søk jobber for å få arbeidserfaring og kompetanse. Dersom du er sikker på hvilket fagområde du vil studere senere, kan det være en god idé å søke jobber som er relevant til utdanningen. Dette kan gjøre det lettere å sette pensum i kontekst til arbeidslivet når du begynner å studere. Uansett om det er en fulltids-, deltidsstilling eller ekstrahjelp, vil all erfaring være til nytte.

5. Opplev verden

Bruk noe av pengene du har tjent på å skape nye minner. Reis til spennende land og nye steder, få kulturell erfaring, møt nye mennesker og skap minner for livet. Ønsker du å se hva verden har å tilby må du reise ut og utforske den! Du vil lære deg mye om verden, andre mennesker og deg selv. En slik innsikt og kulturell forståelse vil ikke bare være bra for din egen selvutvikling, men du vil også utstråle en større selvsikkerhet i arbeidsrelasjoner.

6. Frivillig arbeid

Engasjer deg i samfunnet og jobb som frivillig. Du vil møte nye mennesker, utvide nettverket ditt og få arbeidserfaring. Du kan gjøre frivillig arbeid mens du tar opp fag, ved siden av kurs eller annet arbeid. Engasjerer du deg på arbeidsmarkedet vil du skille deg ut fra mengden og få fordeler senere i arbeidslivet. Bruk muligheten til å utvikle deg selv! Hele verden er foran deg - ta tak i mulighetene!

Jobb og frivillig arbeid

7. Start en hobby 

Kanskje det er tid for å teste ut en ny hobby? Prøv deg på noe nytt og lær deg nye ferdigheter. Hva med å teste ut maling, grafisk design, ølbrygging, eller noe mer sosialt og aktivt som klatring, dansing eller en kampsport? Å utforske nye hobbyer kan være en fantastisk måte å møte nye venner og utvide ditt nettverk på! 

8. Forbedre sjansene dine for å komme inn på studier senere

Dersom opptakskravene er høye til ditt drømmestudie kan det være en fordel å ta opp fag eller ta nye fag som forbedrer dine karakter og stiller deg sterkere blant søkere til neste opptak. Undersøk hva snittet har ligget på de siste årene, lag en plan og les deg til et bedre karaktersnitt.

Regn ut dine skolepoeng

Picture of Guro Rønning

Guro Rønning

Digital Content Specialist (Vis mer)
Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse. (Vis mindre)

About

Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse.

Annonser