Vis studentum.no som: Mobil

Hvordan studerer man effektivt hjemmefra?

studere hjemme

Har du blitt ufrivillig nettstudent på grunn av koronaviruset, eller studerer du på nett fra før? Da har du kanskje nytte av tips til hvordan du jobber mest mulig effektivt fra hjemmekontoret ditt.

Å studere på nett har både fordeler og ulemper. Mange studenter som vanligvis studerer på nett føler at det gir en stor grad av fleksibilitet. Samtidig synes mange det er vanskelig å være selvdisiplinert. Så hvordan studerer man egentlig effektivt hjemmefra?

Strukturer dagen din

Forelesningene og seminarene du normalt deltar på vil nå antagelig være digitale. Planlagte forelesninger gir deg en naturlig struktur på dagen din. Når du ikke er koblet til en virtuell forelesning, kan du bruke tiden på å øve eller lese. Dersom du ikke har noen forelesninger, vil det være enda viktigere at du strukturerer dagen i forskjellige økter. For eksempel kan du ha en leseøkt om morgenen og deretter repetere det du lærte etter lunsj.

Husk å ta pauser

Det er viktig å ikke glemme å ta pauser når du arbeider hjemmefra. Pausen på 10 minutter som mange forelesere legger opp til i løpet av en dag, kan også gjøres hjemme. Forskning viser at det er vanskelig å konsentrere seg i mer enn 40 minutter av gangen. Hvis det er vanskelig å følge med på hvor lenge det har gått, kan du sette på nedtelling på telefonen din. Gjennomfør en økt på 40 minutter og ta en 10 minutters pause – gjenta dette i løpet av dagen. Husk også å sette av tid til lunsj!

Tenk på hvordan du sitter når du studerer hjemme

Forsøk å ikke sitte i sengen eller i sofaen (ja vi vet, det er veldig fristende å gjøre nettopp det). Det kan være at du må studere hjemmefra en god stund, og ryggen vil ikke takke deg dersom du sitter i sengen hver dag. Prøv å holde deg til et skrivebord eller kjøkkenbord om du har tilgang på det, og bruk heller sofaen til pauser i stedet!

Vi er alle i samme båt – hjelp hverandre

Det kan være utfordrende å sitte hjemme hele dagen hvis du er vant til å være på skolen og møte klassekamerater. Hvorfor ikke planlegge en økt over Google Hangouts? Diskuter komplisert teori sammen!

Føler du at du har kontroll på dine egne studier? Da kan det være lurt å hjelpe andre som også studerer hjemmefra. Ved å lære fra seg teori til andre, vil man få større forståelse for faget selv. Dette er en dugnad og medstudenter vil sette pris på ekstra drahjelp i denne perioden!

Fokuser på det positive

Situasjonen vi er i er unik, og den kan føles overveldende. Samtidig er det viktig å fokusere på det som er positivt. Når du studerer hjemmefra bidrar du til en redusert smittespredning i Norge. Det er heller ikke så verst å kunne sove litt lenger om morgenen, ha pyjamas på deg hele dagen, droppe hårvasken, gå tur i frisk luft og spise nøyaktig når du er sulten!

Takk for at du bidrar til å redusere smittespredningen i samfunnet!

Er du ikke i utdanning nå men interessert i nettstudier? Få en oversikt over nettstudier her!


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 27.04.2021

Lær deg studieteknikk!

Hvordan står det til med studieteknikken din? Olav Schewe, forfatteren bak boken «Superstudent», deler sine beste tips om hva som skal til for å skape gode prestasjoner. 

Les mer
Sist oppdatert: 28.04.2021

Slik takler du eksamensnerver

Har du eksamensangst? Vi gir deg noen uformelle og forebyggende råd for hvordan du kan takle eksamensstresset.

Les mer
Sist oppdatert: 16.10.2020

5 gode råd til din online eksamen

Synes du som student at det er vanskelig å navigere i den nye virkeligheten og beholde en struktur i hverdagen din? Når må du jobbe og når må du studere? Og hvordan forbereder du deg på de nye netteksamenene som venter? Med disse fem gode tipsene kan du igjen få tak i hverdagen!

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*