Hvordan studerer man effektivt hjemmefra?

studere hjemme

4 tips på hvordan du studerer mer effektivt hjemme

Å studere på nett har både fordeler og ulemper. Mange studenter som vanligvis studerer på nett føler at det gir en stor grad av fleksibilitet. Samtidig syns mange det er vanskelig å være selvdisiplinert. Så hvordan studerer man egentlig effektivt hjemmefra?

1. Legg en plan

Har du tydelige og realistiske mål for hva du skal gjøre hver uke, vil du raskt se hvor mye mer effektivt du studerer. Lag for eksempel en liste over temaer du skal dekke, hvilke kapitler du skal lese, hvilke forelesninger du skal se og hvilke oppgaver du skal gjøre. Legg også tilrette for repetisjon av innholdet du har gått gjennom. Sett det opp i en kalender og gi deg selv god tid til å gjennomføre målene - heller litt for god tid enn omvendt. Det viktigste er at du får en struktur i hverdagen, med realistiske mål som gir deg motivasjon til å fortsette. 

2. Ta pauser

Det er lett å glemme å ta pauser du du studerer hjemmefra. Det tar ikke lang tid før mangelen på pauser går utover evnen til å huske det du har lest. Hjernen trenger pauser for å plassere kunnskapen og lagre den i korttidshukommelsen. Avhengig av hva du trives best med, foreslår vi å lese i intervaller på 20 min med 5-10 minutter pause eller 30 minutter med 10-15 minutter pause. 

For at det du lest i løpet av dagen skal feste seg enda bedre, er det viktig å repetere. Lag sammendrag, hør deg selv og gjør repetisjonsoppgaver. Repetisjon gjør at mer av det du har lært i løpet av dagen flytte seg fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.

3. Ha et designert leseområde

Hjernen er et mektig organ. Hvor du setter deg for å studere påvirker tankene og konsentrasjonen. Hold deg for det første unna sofaen og sengen. Disse stedene er ment for å slappe av, se på film og sove og er ikke assosiasjoner du ønsker å ha når du leser. Du blir søvnig, får raskt lyst til å sette på nyeste episode av den serien og produktiviteten synker. For det andre vil du ikke sitte i en god positur i sofaen, hvilket kan forårsake fysiske og langvarige smerter. 

Det du heller bør gjøre, er å sette deg ved et skrivebord eller utnevnt område hvor du kun studerer. Når du sitter her er fokuset kun på lesingen og du blir mindre plaget av forstyrrelser. Det hjelper ekstra på fokuset om skrivebordet er ryddig og rent.

4. Les sammen

Vi lærer bedre om vi innhenter informasjon på ulike måter. Det strekker seg bare så lang å kun lese sakprosa. De aller fleste nettstudiene har et forum hvor du leverer oppgaver og kan komme i kontakt med medstudenter. Ta kontakt og avtal lesegrupper, slik at dere kan diskutere kompliserte teorier, stille spørsmål og høre hverandre. Du får fylt kunnskapshull og høre nye perspektiver, i tillegg til å lære det du kan godt til andre. Ved å hjelpe hverandre, hjelper du også deg selv!

Er du ikke i utdanning nå men interessert i nettstudier? Få en oversikt over nettstudier her!

Sist oppdatert: 17 okt 2022
Guro Rønning
Stedfortredende Site Manager

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 25.09.2019

Engasjer deg i studietiden!

Ønsker du å få maks utbytte av studietiden din både faglig og sosialt? Les mer om hvordan du kan berike både CV-en og det sosiale livet ditt mens du studerer.

Les mer
Sist oppdatert: 15.10.2019

Se de ti mest populære studiene for 2018

Totalt er det 142 004 personer som har søkt til høyere utdanning gjennom Samordna opptak i 2018. Er du nysgjerrig på hvilke studier som har flest søkere?

Les mer
Sist oppdatert: 07.01.2020

Slik starter du det nye året på topp!

Nytt år, nye muligheter! Nyttårsforsetter er ofte enkle å love, men vanskelig å holde. Her er våre tips til hvordan du kan sette dine nyttårsforsetter og starte det nye året på topp!

Les mer