Hvordan studerer man effektivt hjemmefra?

Vurderer du nettstudier eller studerer du på nett fra før? Les våre beste tips for hvordan du kan studere effektivt og holde energien oppe i løpet av denne perioden!

4 tips på hvordan du studerer mer effektivt hjemme

Å studere på nett har både fordeler og ulemper. Mange studenter som vanligvis studerer på nett føler at det gir en stor grad av fleksibilitet. Samtidig syns mange det er vanskelig å være selvdisiplinert. Så hvordan studerer man egentlig effektivt hjemmefra?

1. Legg en plan

Har du tydelige og realistiske mål for hva du skal gjøre hver uke, vil du raskt se hvor mye mer effektivt du studerer. Lag for eksempel en liste over temaer du skal dekke, hvilke kapitler du skal lese, hvilke forelesninger du skal se og hvilke oppgaver du skal gjøre. Legg også tilrette for repetisjon av innholdet du har gått gjennom. Sett det opp i en kalender og gi deg selv god tid til å gjennomføre målene - heller litt for god tid enn omvendt. Det viktigste er at du får en struktur i hverdagen, med realistiske mål som gir deg motivasjon til å fortsette. 

2. Ta pauser

Det er lett å glemme å ta pauser du du studerer hjemmefra. Det tar ikke lang tid før mangelen på pauser går utover evnen til å huske det du har lest. Hjernen trenger pauser for å plassere kunnskapen og lagre den i korttidshukommelsen. Avhengig av hva du trives best med, foreslår vi å lese i intervaller på 20 min med 5-10 minutter pause eller 30 minutter med 10-15 minutter pause. 

For at det du lest i løpet av dagen skal feste seg enda bedre, er det viktig å repetere. Lag sammendrag, hør deg selv og gjør repetisjonsoppgaver. Repetisjon gjør at mer av det du har lært i løpet av dagen flytte seg fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen.

3. Ha et designert leseområde

Hjernen er et mektig organ. Hvor du setter deg for å studere påvirker tankene og konsentrasjonen. Hold deg for det første unna sofaen og sengen. Disse stedene er ment for å slappe av, se på film og sove og er ikke assosiasjoner du ønsker å ha når du leser. Du blir søvnig, får raskt lyst til å sette på nyeste episode av den serien og produktiviteten synker. For det andre vil du ikke sitte i en god positur i sofaen, hvilket kan forårsake fysiske og langvarige smerter. 

Det du heller bør gjøre, er å sette deg ved et skrivebord eller utnevnt område hvor du kun studerer. Når du sitter her er fokuset kun på lesingen og du blir mindre plaget av forstyrrelser. Det hjelper ekstra på fokuset om skrivebordet er ryddig og rent.

4. Les sammen

Vi lærer bedre om vi innhenter informasjon på ulike måter. Det strekker seg bare så lang å kun lese sakprosa. De aller fleste nettstudiene har et forum hvor du leverer oppgaver og kan komme i kontakt med medstudenter. Ta kontakt og avtal lesegrupper, slik at dere kan diskutere kompliserte teorier, stille spørsmål og høre hverandre. Du får fylt kunnskapshull og høre nye perspektiver, i tillegg til å lære det du kan godt til andre. Ved å hjelpe hverandre, hjelper du også deg selv!

Er du ikke i utdanning nå men interessert i nettstudier? Få en oversikt over nettstudier her!

Picture of Guro Rønning

Guro Rønning

Digital Content Specialist (Vis mer)
Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse. (Vis mindre)

About

Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse.

Annonser