Hvordan bruke mindre penger som student

Er du en av dem som føler at pengene raskt forsvinner hver måned, uten at du helt vet hva du bruker dem på? Det er aldri for sent å ta grep!

Er du en av dem som føler at pengene raskt forsvinner hver måned, uten at du helt vet hva du bruker dem på? Det er aldri for sent å ta grep! Vi gir deg ni tips til en sunnere studentøkonomi.

1. Bruk kollektivtransport

Å eie og bruke egen bil er kanskje lettvint, men det kan også være dyrt. Legger du sammen kostnader som årsavgift, bompenger, drivstoff og forsikring, kan det fort bli snakk om 60.000 kr i året – om ikke mer. Vedlikehold og eventuelle reparasjoner kommer i tillegg.

Velger du å reise kollektivt, vil du få en fast pris å forholde deg til hver måned. Et månedskort koster vanligvis rundt 500 kr i måneden, altså rundt 6000 kr i året. Her er det mye penger å spare!

2. Del utgifter på strømmetjenester

Strømmetjenester som Netflix, TV2 Sumo og HBO har månedlige priser som i seg selv ikke er særlig høye, men som vil koste en del totalt – og da særlig om du benytter deg av flere kombinert. Du er neppe den eneste i familien eller vennegjengen som bruker disse tjenestene, og du kan derfor spare penger på å dele abonnement med en du kjenner. Regningen kan eventuelt splittes, da de fleste strømmetjenester tilbyr brukere å lage flere profiler i samme abonnement.

3. Ha familiepakke på mobilabonnementet

De fleste mobilselskaper tilbyr såkalte "familiepakker", som gir mulighet til å legge til flere brukere i samme abonnement. Setter du hele husholdningens mobilabonnement i en familiepakke, vil det koste betydelig mindre enn om alle har hvert sitt abonnement. Dette er også fullt mulig å gjøre innad i vennegjengen, eksempelvis i kollektivet.

4. Lag matplan og matpakke

Som student kan du nok kjenne deg igjen i at mat koster mer enn man tror. Planlegger du hva du skal lage og handle før du drar på butikken, kan du unngå både bomkjøp og daglige "småhandleturer". For ikke å ende opp med langt mer enn det som står på handlelista, bør du også unngå å gå sulten på butikken.

Sist, men ikke minst, bør du lage matpakke eller å ta med gårsdagens rester når du skal på skolen. På denne måten sparer du deg for flere dyre turer til kantinen.

5. Pass deg for “lommetyver”

“Lommetyver” er småbeløp som ofte trekkes fra konto, og som totalt kan utgjøre flere tusen kroner i året. Dette er alt fra brus og godteri til tobakk, kaffe og magasiner. Få en oversikt over hva dine “lommetyver” er, og kutt ned på disse. Du trenger ikke nødvendigvis sette en stopper for alle utgiftene. Dersom du setter opp et budsjett på hvor mye du ønsker å maksimalt bruke på disse, kan du unne deg litt ekstra iblant.

6. Ta en tur til biblioteket

Enten du trenger bøker til studier eller ønsker å kose deg med en bok eller film, er det gratis å oppsøke biblioteket. Det er ikke til å stikke under stol at pensum er dyrt, og at det derfor vil lønne seg å låne pensumbøker på biblioteket.

7. Tren alternativt

Et abonnement ved et treningssenter kan koste deg mye i måneden, samtidig som at det ruller og går uansett om du møter opp eller ikke. Ved å trene hjemme med sykling, løping eller gåing i natur, vil du spare mye penger. I tillegg kan du lære alternative styrkeøvelser, hvor du bruker kroppen eller ulike rekvisitter du har liggende hjemme. På nett kan du finne både videoer og lesestoff for inspirasjon.

8. Bruk studentrabatten

Som student har du mange goder og rabatter. Benytt deg av disse! Studentrabatter er gull verdt, og noe man bør bruke der man kan. Du kan få rabatter på blant annet mat, klær, transport og kulturelle arrangementer. 

9. Husk forsikring

En forsikring koster gjerne litt mer enn det en student har lyst til å ta seg råd til, men man bør alltid være forsikret i tilfelle noe uforutsett skulle skje. Flere forsikringer lar unge ta del av foreldrenes forsikring, som oftest til fylte 21 år, og dette er noe de yngste studentene kan utnytte. Det er også mulig å få ulike forsikringer inkludert i ditt kredittkort, blant annet reise- og avbestillingsforsikring. Skaff deg en oversikt over hvilke alternativer du har som student.  

Kilde: Samlino.no                                                                                 


Annonser