Vis studentum.no som: Mobil

Delta på den Digitale Utdanningsmessen den 22. mars 2022 🎓💻

Dette må du vite når du skal søke studier

hvordan søke høyere utdanning

Av Celine Gundersen Finnøy                                                                             Foto: iStock

Har du planer om å bli student fra høsten av? Fristen for å søke studier nærmer seg sakte, men sikkert. Enten du er elev på siste året på videregående eller vil gå fra å være ansatt til å bli student, er det flere ting å ta hensyn til når du skal i gang med søknadsprosessen.

Velger jeg riktig?

Noen har lenge visst hva de ønsker å studere, mens andre er usikre helt frem til studiestart. Uansett hvilken situasjon du er i, er det viktig å gjøre grundige undersøkelser på forhånd. Se på studiemodellen til studiene du interesserer deg for, les om de forskjellige fagene og finn ut hva studiet virkelig går ut på. Noen skoler tilbyr studieveiledninger. Dette er et godt tilbud for deg som trenger å sortere tankene litt, og en fin måte å bli bedre kjent med skolen og studiet på. Ta en titt på utdanningstesten vår dersom du er usikker på hvilke typer studier som kan passe for deg. Du kan lese flere tips når det gjelder studievalg her.

Hvor søker jeg?

På Samordna opptak sin nettside kan du søke på de fleste studier på én og samme plass. Dette gjør det enkelt og oversiktlig for deg å ha kontroll på søknaden din. Selv om de fleste studier ligger inne i Samordna opptak sin søkeportal er det fremdeles en del skoler som har egne ordninger for søknadsprosessen. Dette gjelder stort sett private skoler. Derfor er det lurt å passe på at du sender inn søknad på studiene du er interessert i, på riktig plass. Dersom du er usikker på om du har gjort alt riktig, kan du ta kontakt med skolen det gjelder.

Viktige tidsfrister

Det er ikke bare søkeportaler du må forholde deg til, men også søknadsstart og søknadsfrist. Du kan begynne å søke på studier fra 1. februar og helt frem til søknadsfrist. Når du søker gjennom Samordna opptak er det to søknadsfrister som gjelder: 1. mars og 15. april. 1. mars er søknadsfrist for deg som skal søke Politihøgskolen og luftfartsfag ved UiT Norges arktiske universitet. Denne fristen gjelder også hvis du søker tidlig opptak eller særskilt vurdering, eller hvis du søker med realkompetanse. Alle andre søkere har søknadsfrist 15. april. Etter at du har lagt inn søknad på de studiene du er interessert i, kan du fremdeles endre rekkefølgen og omprioritere ønskene dine frem til 1. juli. Frist for å laste opp dokumentasjon er 20. mars for de som har søknadsfrist 1. mars, og 15. april for de som har søknadsfrist 15. april. Hvis du ikke kommer inn på det du ønsker, eller rett og slett har glemt å søke innen fristen, er det heldigvis mulig å søke på ledige studieplasser i løpet av juli. Merk at noen private skoler har rullerende opptak, noe som vil si at du kan søke om studieplass helt frem til studiet er fylt opp.

Er du usikker på om du har nok poeng til å komme inn på studiet du ønsker? Bruk vår kalkulator som regner ut dine skolepoeng og konkurransepoeng. 

Oppdatert 13.03.2020

Kilde: https://www.samordnaopptak.no/info/ 


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 13.04.2021

Studere medisin i utlandet

Vil du studere medisin, men kommer ikke inn på medisinstudiet ved norske universiteter? Da kan medisinstudier i utlandet være et alternativ. Medisinutdanning fra EU/EØS regnes etter EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv som sidestilt med norsk medisinutdanning.

Les mer
Sist oppdatert: 27.04.2021

Det lønner seg å studere!

Er du usikker på om du ønsker å studere? Kommunikasjonsdirektør i Adecco, Anne-Stine Talseth, gir deg noen gode grunner som kanskje kan overbevise deg.

Les mer
Sist oppdatert: 14.08.2019

Alternativ til førstevalget

Kom du ikke inn på studiet du søkte på til høsten? Da gjelder det å bruke det kommende året på best mulig måte. Vi tipser deg om ulike valgmuligheter!

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*