Vis studentum.no som: Mobil

Fotograf – Månedens Yrke

Hvorfor ønsket du å bli fotograf?

Jeg syntes det virket som et spennende yrke med mange utfordringer. Et yrke der ingen dag er lik, og hvor man virkelig får brukt kreativiteten sin. Jeg har alltid likt å skape ting og å jobbe med bilder, så det var vel det som i bunn og grunn lokket meg til å gå for en utdannelse innen foto. At jeg også er frisør og stylist gjør at jeg nå kan tilby en mer helhetlig pakke og jobbe mye bredere i tillegg til å være fotograf.

Hvor studerte du?

Jeg studerte på Den Europeiske Fotoskolen i Stockholm. 

 Her finner du andre skoler i Stockholm

 Bli fotograf - finn flere skoler her

Var det vanskelig å få en jobb etter endt utdanning?

Generelt sett er det vel en nokså tøff bransje, men jeg var heldig og fikk raskt jobb som assistent hos læreren på fotoskolen. Det er mange om benet og derfor ekstremt viktig å skaffe seg kontakter. Å komme dit man vil tar tid, og man må regne med å jobbe mye gratis i begynnelsen. Det er også viktig å ha stor entusiasme for hva man driver med.

Hva er det aller beste med jobben din?

Kort oppsumert er det beste med denne jobben at man får mulighet til å skape noe eget, man møter mye nye mennesker, og ingen dag er lik!

Og hva er mest utfordrende?

Det å skaffe seg kontakter og hele tiden bevise for andre at jeg er den de bør velge å arbeide med, kan til tider være ganske utfordrende. Men det er slik denne bransjen fungerer, og det går selvsagt lettere og lettere etterhvert. Å få det perfekte bildet er selvsagt også nokså utfordrende!

En annen utfordring er at man som freelancer ikke vet hva som skjer fra uke til uke. Det kan derfor være ganske vanskelig å legge planer.

Hva kan man forvente å tjene?

Den samlede lønnen er veldig varierende og avhenger blandt annet av hvor mange oppdrag man får. Men generelt er timbetalingen som fotograf høy, opp mot tusen kroner i timen. Noen ganger kan man tjene ti tusen kroner på ett oppdrag over en dag, mens man andre ganger jobber for svært liten lønn fordi man ønsker å bygge seg opp en mer langsiktig kundegruppe.

Helt til slutt – har du noen tips til de som også ønsker å bli fotografer?

I fotograf yrket er det viktig å ha stort pågangsmot, bli kjent med alle du kan og bruke de som kontakter videre. Start gjerne under studiene, se på gratisarbeid som en del av utdanningen og bygg deg opp en portefølje. Sist men ikke minst, snu en hver utfordring til noe positivt og se på det som en verdifull erfaring!

Klikk her om du ønsker å lese flere intervjuer fra tidligere månedens yrke.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

*