Start din egen bedrift under studietiden

Mange unge drømmer om å starte sin egen bedrift allerede i studietiden. Det finnes ting som er lurt å vite før du starter opp din egen bedrift - vi har samlet våre beste tips.

Mange unge drømmer om å starte sin egen bedrift allerede i studietiden, men langt ifra alle realiserer drømmen. Det finnes ting som er lurt å vite før du starter opp din egen bedrift - vi har samlet våre beste tips. 

Gode forberedelser er nøkkelen

En god start før du bestemmer deg for å starte opp egen bedrift som student, er å tenke på hvilke utfordringer og muligheter en bedriftseier møter. Du kan få gode råd om dette fra professorer, forelesere, lærere og medelever, eller få innsikt gjennom relevante seminarer, kurser, podcaster og workshops.  

Det kan også være lurt å få et overblikk over behov og etterspørsel på tjenesten/ produktet bedriften skal tilby. Her kan Google Trends være et nyttig verktøy. Se for eksempel på lignende bedrifter og hvordan de prislegger, markedsfører og hvor du finner dem. Dette vil gjøre det lettere for deg å tilpasse din bedrift etter markedet.

Hva slags selskapsform skal du velge?

Enkeltpersonforetak er gratis, men dersom planen er å senere satse på bedriften kan aksjeselskap være med passende for deg.  Hvor mye tid vil du bruke og hvordan vil du utføre arbeidet? Du har mye frihet, men skal også gjøre dette ved siden av studier. Er bedriften et prosjekt ved siden av studiene, eller er det noe du også vil gjøre etter endt studie? Det kan avgjøre hva slags selskapsform du velger.

Studentbedrift - et godt alternativ

Flere utdanninger i Norge gir deg muligheten til å planlegge og gjennomføre en studentbedrift i samarbeid med universitetet, høgskolen eller fagskolen. Som en del av utdanningen vil du over ett år starte opp, drive og avvikle bedriften. 

Meld opp studentbedriften til Ungt Entreprenørskaps årlige NM i studentbedrifter. Mesterskapet gir deg muligheten til å vinne store beløp, samtidig som det kan skape nasjonale og internasjonale muligheter.

Lag en økonomisk plan / budsjett

Å ha en tydelig handlingsplan med budsjett før du starter opp en egen bedrift, er viktig. Start-ups kan være svært kostbart, men med en startkapital, et godt planlagt budsjett og regnskapsrutiner kommer du til å ha kontroll på situasjonen. Å ha en ekstrajobb kan være en fin måte å spare opp en startkapital på. Det finnes også støtteordninger for de som vil starte bedrift.

Markedsfør bedriften og bruk nettverket ditt

Det perfekte produktet eller den optimale tjenesten er lite verdt om ingen vet at det eksisterer. Det er derfor viktig å kjenne sin målgruppe og tilpasse budskapet for å nå ut til potensielle kunder. Kjenner du målgruppen kan du ta enkle, men effektive og kostnadseffektive markedsføringstiltak på. Skap for eksempel en Facebook-side, hjemmeside, lag visittkort og bruk LinkedIn aktivt - vær synlig. Det trenger ikke å være avansert, men synlighet er viktig for å få bedriften i gang. 

Vær uredd - du vil uansett få nyttig erfaring 

Ta sjansen og vær uredd. Å starte egen bedrift gir deg gode erfaringer og kunnskaper. Du tar del i arbeidslivet og får praktisk erfaring, som ser bra ut på CVen din. 

NB! Lånekassen har inntektsgrense

Lånekassen har en årlig inntektsgrense før studiestøtten fjernes. Per 2021 er denne grensen på 195 295kr for et fullt kalenderår, eller 488 236kr dersom du skal ha studiestøtte for syv mnd eller mindre.

Picture of Guro Rønning

Guro Rønning

Digital Content Specialist (Vis mer)
Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse. (Vis mindre)

About

Guro jobber som Digital Content Specialist på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Guro er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO og en årsenhet i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Hun skriver content om flere temaer innen høyere utdanning, men har ekspertise innen HR og ledelse.

Annonser