Vis studentum.no som: Mobil

Slik finner du tilbake til studiemotivasjonen etter sommerferien!

Har du ikke fått nok av deilige sommerdager hvor du kan gjøre akkurat hva du selv vil? Kom studiestart brått på og sliter du med å finne motivasjon til å komme i gang med studiene? For å komme ut av feriemodus må du reaktivere ditt student-jeg. Her kommer noen tips som vi håper kan hjelpe deg på veien.

Forbered studiemiljøet ditt

Studerer du, som mange andre, hjemmefra nå? Sørg for at studiemiljøet ditt hjemme er så innbydende som mulig. Det kan være et ryddig skrivebord, en levende plante, en ny skriveblokk eller god belysning når du setter deg ned for å studere. Gjør klar din studieplass i hjemmet før du skal lese eller gjøre oppgaver slik at du bare kan sette deg ned og komme i gang når det er på tide!

Få tilbake struktur i hverdagen

Noe av det beste med å ha ferie er at du ikke trenger å bekymre deg for å holde tidsfrister eller å møte opp på forelesninger. Når studiene starter opp igjen, må du innføre struktur i hverdagen og komme inn i rutiner, der tid er en faktor. Et tips er å ha en morgenrutine du gjentar hver eneste dag før du åpner bøkene. Det kan for eksempel være å re opp sengen. En oppredd seng gir en følelse av at rommet er ryddig, hvilket spiller en stor rolle hvis du sover og studerer i samme rom.

Planlegg dagen

Start dagen med å tenke igjennom hva du vil oppnå og sett deg mål deretter. Hvis du setter deg delmål som du skal nå i løpet av dagen vil det være enklere å holde motivasjonen oppe og gjennomføre det du har planlagt. Hvordan du gjør dette er opp til deg. Det kan være at du visualiserer dagen fremfor deg, at du skriver en to-do liste, eller ringer en studiekamerat og at dere setter felles mål. Ved å sette delmål for dagen, for eksempel at du skal lese to kapitler eller se på en forelesing, vil dette øke sjansen for at du fullfører målene du har satt.

Unngå negative tanker

Det kan være utfordrende å stå opp tidlig hver dag, lese pensum hele dagen og takle stresset eksamensperioden medfører, men ikke vær for hard mot deg selv. Det er helt greit å ikke våkne opp overlykkelig hver dag, men vær forsiktig slik at negative tanker ikke tærer på motivasjonen din. Ta hver dag som den kommer, morgendagen blir sikkert fantastisk!

Ta det rolig i starten

Å gå fra å ha ferie til tolvtimers dager med studier er for de fleste hverken en effektiv eller en spesielt hyggelig opplevelse. Tenk over at du ikke vil være like produktiv som vanlig helt i starten av studiene og lag en realistisk plan for hva du får tid til. Det er normalt at det tar litt tid å komme i gang etter en lengre ferie. Pass på å ta pauser og gjør noe du syns er gøy når studiedagen er over.

Belønn deg selv

Å bruke et belønningssystem som motivasjon for å studere er både effektivt og morsomt! Hvis du har problemer med å finne motivasjon til studiene, kan du prøve å bestikke deg selv for å komme i gang. En belønning kan være at du får se på en episode av din favoritt serie etter du har lest noen kapitler, eller at du ordner deg noe godt å spise når du har skrevet noen sider på innleveringsoppgaven. Du kan streve etter både mindre og større belønninger, alt etter hva som motiverer deg mest. 


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 25.09.2019

Engasjer deg i studietiden!

Ønsker du å få maks utbytte av studietiden din både faglig og sosialt? Les mer om hvordan du kan berike både CV-en og det sosiale livet ditt mens du studerer.

Les mer
Sist oppdatert: 08.11.2019

Slik unngår du eksamensnerver

Får du frysninger av å høre ordet «eksamen»? Det er du ikke alene om. I denne guiden har vi samlet noen enkle råd til hvordan å bedre kontrollere eksamensnervene.

Les mer
Sist oppdatert: 12.03.2021

Hvordan studerer man effektivt hjemmefra?

Har du blitt ufrivillig nettstudent på grunn av koronaviruset, eller studerer du på nett fra før? Les våre beste tips for hvordan du kan studere effektivt og holde energien oppe i løpet av denne perioden!

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*