Vis studentum.no som: Mobil

Derfor lønner det seg å studere

Anne-Stine Talseth - Hvorfor du bør studere

Av Marcela Frugård                                                                                           Foto: Adecco


Er du usikker på om du ønsker å studere? Kommunikasjonsdirektør i Adecco, Anne-Stine Talseth, gir deg noen gode grunner som kanskje kan overbevise deg.

Det finnes både for- og motargumenter med utdanning som med alt annet. Mye handler også om ambisjonsnivået ditt. Det som uansett er sikkert, er at tilegnet kunnskap og kompetanse aldri er bortkastet.  

Klokt å investere i utdanning

Kommunikasjonsdirektør Anne Stine-Talseth mener utdanning er en klok investering for fremtiden.

– Selv om det selvsagt finnes eksempler på personer med stor profesjonell suksess og lav, eller ingen, utdannelse, er det ingen tvil om at for de fleste vil hovedregelen være at det lønner seg å studere.

Hun mener endringer i økonomien og samfunnet for øvrig stiller nye krav til kompetanse:

– For en generasjon eller to siden fantes det nok av arbeidsplasser for ufaglærte. Var du skolelei kunne du alltid dra til sjøs eller begynne å jobbe på en fabrikk. Disse mulighetene er i større og større grad borte i dag. I takt med økt handel og globalisering av økonomien har arbeidsplasser hvor du før kunne jobbe uten noen formelle kvalifikasjoner i stor grad blitt flyttet til land med lavere lønnskostnader. De fleste arbeidsplassene er i dag i serviceyrker med høyere krav til formalkompetanse. Uansett hvilken vei man ønsker å gå blir det dermed mer og mer verdifullt å ha en utdannelse i bunn for å få seg jobb.

Videre påpeker Talseth at utdanning er en måte å vise at man kan tilegne seg læring på, noe som er viktig i mange jobber.

–  Dette er imidlertid på et overordnet nivå. Her er det store forskjeller på individnivå, sier Talseth.

Kommunikasjonsdirektøren avviser samtidig at du trenger en lang utdannelse for å få jobb. Men dersom du ikke har utdannelse, bør du i følge Talseth være flink til å skaffe deg annen erfaring. Slik får du vist arbeidsgivere hva du kan. 

– En gylden middelvei mellom utdannelse og erfaring er det aller beste, fastslår Talseth.

Vær motivert for utdannelsen du tar

Selv om det kan lønne seg å studere, understreker Talseth at du ikke skal studere for enhver pris. Minst like viktig som å studere, er det å være motivert for den utdannelsen du tar.

 – Å studere kun for å studere, er ingen oppskrift til suksess. Er du i tvil om hva du skal gjøre, så ta deg litt tid og tenk deg om, er Talseths råd.

All arbeidserfaring er verdifull

– Mange nyutdannede opplever at de synes det er vanskelig å få sin første jobb. Dette er en kjent problemstilling, som unge jobbsøkere har kjent på i alle tider, kommenterer Talseth.

– I Adecco oppmuntrer vi alle til å få seg så mye jobberfaring så tidlig som mulig.

Hun råder deg til ikke å henge deg opp i at jobben må være direkte åpenbart relevant for det du ønsker å jobbe med senere, og poengterer at all arbeidserfaring er verdifull. 

 Du får referanser, som er viktig, og du skaper nettverk. Ikke minst åpner det seg ofte muligheter når man først er i jobb, avslutter hun.

Fem gode grunner til å studere:

  • Muligheten til å jobbe og bli utfordret innenfor ditt eget interessefelt
  • Muligheten til å bygge nettverk
  • Større sjanse for bedre lønn
  • Mindre sjanse for arbeidsledighet
  • Studietiden er unik – både med hensyn til livsstil, venner og opplevelser!

Publisert 28.10.2013


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 16.10.2019

Studentaktiviteter i Stavanger

Kan du tenke deg å studere i Stavanger? Få en oversikt over hva du som studerende kan bruke fritiden på i oljehovedstaden!

Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Slik får du orden på studentøkonomien

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen i TV3, gir deg rådene du trenger for en ryddig studentøkonomi.

Les mer
Sist oppdatert: 17.10.2019

Er fagskoleutdanning noe for deg?

En fagskoleutdanning gir deg en yrkesrettet utdanning etter videregående med store sjanser til å få akkurat den jobben du er ute etter.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*