Vis studentum.no som: Mobil

Veien til sjøkaptein

utdanning kaptein

Av Lisa Hjelm                                                                                                     Foto: iStock

Mange drømmer om å kunne jobbe på sjøen som sjøkaptein. Kanskje har du tenkt at det kan være et passende yrke for deg? Da bør du lese her!

Som sjøkaptein er du skipets øverskommanderende og har dermed det overordnede ansvaret for det som skjer om bord. Vil du seile med passasjerferge, cruisebåt, tankbåt eller kanskje et fiskefartøy? Mulighetene er mange for sjøkapteiner.

Med hjelp av den maritime avdelingen ved Fagskolen i Kristiansand gir vi deg nå en kort guide til veien fra blivende student til jobb som sjøkaptein:

  • Opptakskravet til utdanningen som sjøkaptein er at du har fullført og bestått videregående opplæring som matros.
  • Utdanningen som sjøkaptein er 2 år.
  • Ved avsluttet fagskole har du kunnskapen du trenger for å seile over hele verden på hvilket som helst fartøy.
  • De fleste begynner som dekkskadett før de får løst dekksoffisers sertifikat klasse 4. Jobben om bord er spennende, variert og utfordrende. For en dekksoffiser består det blant annet av navigering, lasting/lossing, kommunikasjons- og sikkerhetsarbeid. Under seilas er du vakthavende på broen.
  • Etter å ha jobbet som dekksoffiser står du fritt til å søke sertifikat pliktig stilling om bord som 2. styrmann. Som overstyrmann er du sjøkapteinens stedfortreder.
  • For å få sertifikat klasse 1 som sjøkaptein må du etter utdanningen ha seilt 36 måneder som ansvarshavende vaktoffiser på bro.


Kilde: Fagskolen i Kristiansand


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.09.2018

Hvorfor velge nettstudier?

Nettstudier er for mange en unik mulighet til å oppnå graden eller utdanningen de drømmer om. Her er syv grunner til hvorfor nettstudier fortsetter å øke i popularitet.

Les mer
Sist oppdatert: 03.04.2017

Lån og stipend fra Lånekassen

Har du fått studieplass på en godkjent utdanning? Da kan du søke om stipend og lån fra Lånekassen. Her finner du alt du trenger å vite om krav og vilkår!

Les mer
Sist oppdatert: 05.09.2019

Derfor bør du ha studentforsikring

Skal du studere i utlandet? Da bør du ha forsikring! Se vår oversikt over forsikringer tilpasset studenter.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*