Vis studentum.no som: Mobil

Veien til sjøkaptein

utdanning kaptein

Av Lisa Hjelm                                                                                                     Foto: iStock

Mange drømmer om å kunne jobbe på sjøen som sjøkaptein. Kanskje har du tenkt at det kan være et passende yrke for deg? Da bør du lese her!

Som sjøkaptein er du skipets øverskommanderende og har dermed det overordnede ansvaret for det som skjer om bord. Vil du seile med passasjerferge, cruisebåt, tankbåt eller kanskje et fiskefartøy? Mulighetene er mange for sjøkapteiner.

Med hjelp av den maritime avdelingen ved Fagskolen i Kristiansand gir vi deg nå en kort guide til veien fra blivende student til jobb som sjøkaptein:

  • Opptakskravet til utdanningen som sjøkaptein er at du har fullført og bestått videregående opplæring som matros.
  • Utdanningen som sjøkaptein er 2 år.
  • Ved avsluttet fagskole har du kunnskapen du trenger for å seile over hele verden på hvilket som helst fartøy.
  • De fleste begynner som dekkskadett før de får løst dekksoffisers sertifikat klasse 4. Jobben om bord er spennende, variert og utfordrende. For en dekksoffiser består det blant annet av navigering, lasting/lossing, kommunikasjons- og sikkerhetsarbeid. Under seilas er du vakthavende på broen.
  • Etter å ha jobbet som dekksoffiser står du fritt til å søke sertifikat pliktig stilling om bord som 2. styrmann. Som overstyrmann er du sjøkapteinens stedfortreder.
  • For å få sertifikat klasse 1 som sjøkaptein må du etter utdanningen ha seilt 36 måneder som ansvarshavende vaktoffiser på bro.


Kilde: Fagskolen i Kristiansand


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 27.08.2019

Hvordan bruke mindre penger som student

Er du en av dem som føler at pengene raskt forsvinner hver måned, uten at du helt vet hva du bruker dem på? Det er aldri for sent å ta grep!

Les mer
Sist oppdatert: 18.07.2019

Ledige studieplasser høsten 2019

Kom du ikke inn på studiet du søkte? Eller har du glemt å søke studieplass for høsten? Det finnes fortsatt ledige studieplasser på skoler rundt om i Norge og i utlandet!

Les mer
Sist oppdatert: 16.12.2018

Internship i utlandet

Er du en av dem som drømmer om å jobbe i utlandet? Et internasjonalt internship vil gi deg en ekte forsmak på nettopp dette.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*