Vis studentum.no som: Mobil

Kostnader knyttet til studenttilværelsen

Studentøkonomi

Av Julie Schjerpen                                                                                               Foto: iStock

Har du en idé om hvilke kostnader studentlivet fører med seg? Selv om det er nærmest gratis å studere i Norge, vil du fortsatt trenge penger til bøker, bosted, mat og mye annet. Se vår oversikt over typiske utgiftsposter i studietiden!

Husleie

Flere flytter ut hjemmefra for første gang som student – bort fra familien og inn i egen leilighet eller sammen med flere studenter i et kollektiv. Husleien er gjerne den aller største utgiften som knyttes til studenttilværelsen, og spiser fort opp over halve studiestøtten du får i måneden. Bosted og standard er ganske avgjørende for hvor mye du er nødt til å betale. Kollektiv og studentsamskipnader er som regel mye rimeligere enn egen privat leilighet, og leiligheter i sentrum er gjerne dyrere. Oslo har blant annet de høyeste prisene på leiligheter i Norge, etterfulgt av de andre store byene som Bergen og Trondheim. Prisene strekker seg gjerne fra 3000 til 10.000 kroner, mens gjennomsnittet ligger på 6000 kroner i måneden.

Bøker og annet materiell

Hvor mye du må ut med for bøker og annet materiell vil variere veldig fra hvilket studie og fag du tar. Skolebøker og avgifter kan fort bli veldig dyrt, men er samtidig kun en engangskostnad i starten av semesteret på samme tidspunkt du får storstipendet. Likevel går det fort 3000 til 8000 kroner i skolebøker per skoleår – særlig om du velger å kjøpe alle bøkene helt nye. Det er mange studenter som selger bøkene sine etter endt fag, og det er det lønnsomt å utnytte. Ellers låner de fleste bibliotek ut et par pensumbøker for en kortere periode om man ikke ønsker å kjøpe boken.

Et godt tips her er å kjøpe brukte bøker når prisene er lave. I starten av semesteret er prisene ofte høyere enn i slutten av et semester, ettersom etterspørselen i starten er mye høyere.

Mat og drikke

Når du flytter ut for deg selv, vil du nok bli overrasket over hvor mye mat egentlig koster. Mat trenger du, og å kun leve på nudler gir ikke noe særlig næring. Ifølge SIFOs referansebudsjett kan en person mellom 18 og 60 år holde seg til 2200 kroner per måned på mat. Denne summen blir gjerne mye høyere om man ikke planlegger handling og går ofte innom butikken. En kaffe for å holde seg våken på forelesning og lesesalen, eller middager ute med venner, er også utgifter som er viktig å ta med i regningen.

Transport

Selv om det er mange som velger å gå eller sykle til skolen og for ellers å komme seg rundt, vil en ofte ha månedlige kostnader knyttet til transport. Et månedlig kort med kollektivtransport kan koste mellom 300 til 800 kroner avhengig av by og hvilke soner du ønsker tilgang på. 

De færreste studenter har bil, og det med god grunn: det er dyrt. Når du inkluderer alle kostnader som årsavgift, bompenger, drivstoff og forsikring, må du regne å bruke minst 60.000 kroner i året på bilen. I tillegg kommer det kostnader knyttet til vedlikehold og reparasjoner.

Telefon og andre abonnement

Det vil alltid være både små og store faste kostnader i løpet av en måned. Mobilregningen må betales, samt andre abonnement som strøm. De fleste har et eller flere abonnement-tjenester som kanskje trekkes automatisk fra kontoen, enten det er Netflix, Spotify eller det lokale treningssenteret. Slike kostnader kan se uskyldige ut, men blir fort flere tusen i året. Flere leiligheter leies ut med inkludert TV-boks og internett. Er ikke dette inkludert vil det også fort blir 500 kroner ekstra i måneden.

Klær og sko

Hvor mye klær og sko som handles vil varierer. Noen kan ha et stort forbruk på klær mens andre ikke har noe. SIFO regnet i 2016 et gjennomsnitt på 840 kroner for kvinner og 790 kroner for menn i måneden.

Diverse

Ved siden av studiet ønsker man gjerne å være sosial, og man er med på aktiviteter relatert til både skole og fritid. Selv om det er mye du kan gjøre uten at det trenger å koste noe, som spillkvelder og toppturer, er det likevel flere aktiviteter som kan plusses på utgiftene. Dette kan være kino, uteliv, taxi, museer eller andre turer med studentforeninger.

Personlig pleie kan også settes under diverse. Her regnes som diverse såper og kremer, kosmetikk, frisør og barbersaker.

kostnader som student

Husleien er overslag basert på gjennomsnittlig pris for studentboliger og private boliger. Transport gjelder 30-dagersbillett for student i Oslo, sone 1. Bøker og semesteravgift vil være et engangsbeløp ved semesterstart, men her her delt på 12 måneder. De øvrige tallene baseres på SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter.

SIFOs referansebudsjett viser til alminnelige forbruksutgifter for ulike hushold. Det betyr at tallene gjerne viser lavere kostnader som det er mulig å leve med, fremfor faktisk beløp som gjennomsnittlig blir brukt. Hvor mye du bruker vil variere ut ifra dine egne utgifter, forbruksvaner, plassen du bor og om du har en inntekt.

Kilde: Samlino.no                                                                                   Publisert 23.02.2017


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.09.2018

Tips for deg som skal studere i utlandet

Har du planer om å studere i utlandet? Kom i gang med planleggingen av eventyret allerede nå! 

Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Hvorfor velge nettstudier?

Nettstudier er for mange en unik mulighet til å oppnå graden eller utdanningen de drømmer om. Her er syv grunner til hvorfor nettstudier fortsetter å øke i popularitet.

Les mer
Sist oppdatert: 12.09.2018

Slik får du orden på studentøkonomien

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen i TV3, gir deg rådene du trenger for en ryddig studentøkonomi.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*