Vis studentum.no som: Mobil

Alternativ til førstevalget

kom ikke inn på studiet jeg søkte

Av Celine Gundersen Finnøy                                                                             Foto: iStock

Jeg kom ikke inn på studiet jeg søkte på – hva nå?

Dersom du ikke kom inn på studiet du søkte på til høsten, kan vi først og fremst si at du ikke er alene. Hvert år er det mange som ikke kommer inn på første- eller andrevalget sitt. Dette kan være en stor skuffelse, men det gjelder å bruke det kommende året på best mulig måte. Vi tipser deg om ulike valgmuligheter!

Reis til utlandet

Når du først har ett år uten planer foran deg, hvorfor ikke benytte sjansen til å reise til utlandet? Om det så er en lang ferie, et utenlandsstudium eller backpacking som er øverst på lista, er dette en god mulighet for nye opplevelser. Ved å reise utenlands kan du lære om andre kulturer og mennesker, samtidig som du lærer mye om deg selv.

Ta opp fag

Er snittet på studiet du søkte på høyere enn ditt eget? Snittet varierer fra år til år, men dersom du vil bruke det neste året på en nyttig måte kan du forbedre karakterer fra videregående. På denne måten øker du sjansen til å komme inn på studiet neste år.

Jobb og spar penger

Dersom du er usikker på hva du vil, kan et år med arbeid være et godt valg. Kanskje du allerede har hatt en deltidsjobb der du kan få en større stilling og mer ansvar? Med arbeidserfaring og en bankkonto med oppsparte penger har du et godt utgangspunkt for å bli student året etter.

Se etter ledige studieplasser

I noen tilfeller kan det være lurt å undersøke mulighetene for å studere noe annet det neste året. Dette gjelder særlig om du ikke klarer å vente med å starte på studietiden, eller om du trenger ekstra studiepoeng for å komme inn på et annet studie senere. Om riktig studie har ledige studieplasser kan du tilegne deg nyttig kunnskap, både om studieteknikker og faget i seg selv. Se ledige studieplasser her!

Publisert 14.08.2019


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 16.01.2019

Hvordan takle uforutsette kostnader som student

Har du en plan for uforutsette økonomiske situasjoner? I denne artikkelen gir vi deg tre kjappe tips til nettopp dette.

Les mer
Sist oppdatert: 18.07.2019

Ledige studieplasser høsten 2019

Kom du ikke inn på studiet du søkte? Eller har du glemt å søke studieplass for høsten? Det finnes fortsatt ledige studieplasser på skoler rundt om i Norge og i utlandet!

Les mer
Sist oppdatert: 05.09.2019

De beste sparingsappene for studenter

Visste du at det finnes apper som kan spare deg for tid og penger? Se vår oversikt over apper som kan bidra til å gjøre studenthverdagen litt billigere!

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*