Vis studentum.no som: Mobil

Alternativ til førstevalget

kom ikke inn på studiet jeg søkte

Av Celine Gundersen Finnøy                                                                             Foto: iStock

Jeg kom ikke inn på studiet jeg søkte på – hva nå?

Dersom du ikke kom inn på studiet du søkte på til høsten, kan vi først og fremst si at du ikke er alene. Hvert år er det mange som ikke kommer inn på første- eller andrevalget sitt. Dette kan være en stor skuffelse, men det gjelder å bruke det kommende året på best mulig måte. Vi tipser deg om ulike valgmuligheter!

Reis til utlandet

Når du først har ett år uten planer foran deg, hvorfor ikke benytte sjansen til å reise til utlandet? Om det så er en lang ferie, et utenlandsstudium eller backpacking som er øverst på lista, er dette en god mulighet for nye opplevelser. Ved å reise utenlands kan du lære om andre kulturer og mennesker, samtidig som du lærer mye om deg selv.

Ta opp fag

Er snittet på studiet du søkte på høyere enn ditt eget? Snittet varierer fra år til år, men dersom du vil bruke det neste året på en nyttig måte kan du forbedre karakterer fra videregående. På denne måten øker du sjansen til å komme inn på studiet neste år.

Jobb og spar penger

Dersom du er usikker på hva du vil, kan et år med arbeid være et godt valg. Kanskje du allerede har hatt en deltidsjobb der du kan få en større stilling og mer ansvar? Med arbeidserfaring og en bankkonto med oppsparte penger har du et godt utgangspunkt for å bli student året etter.

Se etter ledige studieplasser

I noen tilfeller kan det være lurt å undersøke mulighetene for å studere noe annet det neste året. Dette gjelder særlig om du ikke klarer å vente med å starte på studietiden, eller om du trenger ekstra studiepoeng for å komme inn på et annet studie senere. Om riktig studie har ledige studieplasser kan du tilegne deg nyttig kunnskap, både om studieteknikker og faget i seg selv. Se ledige studieplasser her!

Publisert 14.08.2019


Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 26.09.2018

Overbevis foreldrene dine om å la deg studere utenlands

Har du foreldre som er bekymret over at du vil reise til utlandet for å studere? Vi gir deg fem gode grunner som kan overbevise foreldrene dine!

Les mer
Sist oppdatert: 16.01.2019

Studentaktiviteter i Ålesund

Ålesund har sakte men sikkert blitt en studentby å regne med. Vi gir deg noen tips til forskjellige studentaktiviteter i sunnmørsbyen ved havgapet.

Les mer
Sist oppdatert: 13.09.2019

Engasjer deg i studietiden!

Ønsker du å få maks utbytte av studietiden din både faglig og sosialt? Les mer om hvordan du kan berike både CV-en og det sosiale livet ditt mens du studerer.

Les mer
Meld deg på vårt nyhetsbrev

*