Studere i Australia - Sydney
09 jan 2023

Studere i Australia: Utdanningssystemet

I Australia kan du finne både offentlige og private universiteter. Alt som er knyttet til det australske utdanningssystemet administreres av de australske myndighetene; Department of Education, Skills and Employment.  

 

Finn et studium

Vil du studere i Australia? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Australia

 

Det australske utdanningssystemet skiller seg ut fra andre land ved at de bruker Australian Qualifications Framework (AQF). Dette rammeverket, etablert i 1995, kobler skole-, yrkes- og universitetsutdanningskvalifikasjoner til ett enhetlig system. Rammeverket, som fokuserer hovedsakelig på videregående skole, bachelornivå og masternivå, forbereder studentene for videre studier og arbeidsliv med fleksibilitet og karriereplanlegging: Du kan enkelt flytte fra ett studienivå til et annet eller fra et universitet til et annet, hvis du oppfyller spesifikke krav. Med dette rammeverket er dine studiepoeng statlig autorisert og akkreditert på et nasjonalt nivå. 

Ulike studieprogram som tilbys i Australia 

 
Bachelor 

Opptakskravene for opptak til bachelorutdanninger vil variere mellom læresteder og ulike studier. Ofte blir internasjonale søkere vurdert basert på deres karaktersnitt. For noen utdanninger vil det også være krav om spesifikke fagbrev eller audition, intervju eller portefølje. Uansett bør du kontakte det spesifikke lærestedet du ønsker å søke opptak ved.  Det tar vanligvis 3-4 år å fullføre en bachelorgrad. 

Master 

Generelt sett må du ha karaktersnitt C eller bedre fra din bachelorgrad for å bli vurdert for opptak til en mastergrad. Det kan være krav om at du har en bachelor innen samme fagfelt, men til noen mastergrader er det mulig å søke selv om du har gått en annen studieretning. Dette er informasjon som skal stå under det spesifikke masterprogrammet du vil søke på. Det tar vanligvis 1-2 år å fullføre en mastergrad. 

PHD 

For å søke om et PHD-program ved et australsk universitet, må du ha fullført en bachelorgrad og et 2-årig masterprogram. I tillegg må du sende inn referansebrev og en prosjektskisse direkte til skolen over hva du ønsker å forske på under din PHD. Det tar vanligvis 3 år å fullføre en PHD.    

Søknadsfrister og søknadsprosess 

Ønsker du å studere i Australia, søker du direkte til lærestedet eller gjennom en norsk agent. Søknadsskjemaene finner du på hjemmesiden til universitetet du ønsker å søke på. De fleste australske universiteter har en ikke-refunderbar søknadsavgift på mellom 50-100 AUD (ca. 350-650 NOK).  

Dersom du søker deg til et australsk universitet samme år som du fullfører videregående, vil skolen som regel godta at du ettersender vitnemålet. Dette må du da oppgi i søknaden. I søknaden din må du legge ved engelsk oversettelse av attesterte kopier av vitnemål, resultater fra språktest og kopi av pass.  

Som en hovedregel er søknadsfristen 4-6 måneder før studiestart både i februar og juli, men dette kan variere fra skole til skole. Undersøk derfor alltid søknadsfristene direkte med lærestedet eller agenten du søker gjennom. Mange læresteder har også rullerende opptak, som betyr at det ofte er mulig å søke tett opp mot studiestart, så lenge det er ledige studieplasser.    

Undervisningsspråk i Australia 

Undervisningen i Australia vil, ikke overraskende, foregå på engelsk, med mindre du studerer et annet språk enn engelsk. Det er derfor anbefalt at du har sterke engelskspråklige ferdigheter. Hvis engelsk ikke er ditt morsmål, må du som regel gjennomføre en test for å vise dine engelskferdigheter. 

Språkkrav 

De fleste australske universiteter krever at du tar en språktest. De vanligste engelske språktestene er IELTS og TOEFL. Det varierer fra skole til skole hvilken score du må få på språktesten for å kunne bli godkjent som student. For opptak til bachelorstudier er det Imidlertid flere lærersteder som godtar karakter 4 eller bedre fra engelsk VGS som et alternativ til språktest. Uansett så er det viktig å høre med det spesifikke studiestedet om hva som gjelder akkurat der. De samme kravene gjelder for masterutdanninger. Du kan lese mer om ulike språktester her.
 

Les mer om å være student i Australia:

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Australia? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Australia er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Australia og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller direkte i Australia. Her er alt du må vite.

Lær mer

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Australia når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Australsk språk og kultur

Du har kanskje allerede besøkt Australia flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den australske kulturen!

Lær mer

   

Australias topp 5 universiteter

Australia har hele 43 universiteter og flere av dem havner høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Australia topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Australia? Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

 

 

 Kilder: education.gov.au, aqf.edu.au

Sist oppdatert: 09 jan 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 02.01.2023

Lån og stipend for utenlandsstudier

Lånekassen tilbyr lån og stipend til deg som skal ta en hel grad eller enkeltemner i utlandet. Her kan du lese mer om hvordan du søker om stipend og lån, tidsfrister og kravene som gjelder.

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i Danmark: Den danske kulturen

Norge og Danmark har dype historiske forbindelser som har formet våre samfunn og kulturer til å bli nokså like. Du har kanskje allerede besøkt Danmark flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der?

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Australia: Jobbe ved siden av studiene

Vil du jobbe ved siden av studiene i Australia? Det er fullt mulig med studentvisum! Les mer om hvor mye og hvordan du kan få en ekstrajobb i Australia!

Les mer