Studere i Australia - Sydney
09 jan 2023

Studere i Australia: Bo- og levekostnader

Som student er det viktig å ha et budsjett på hvor mye penger man har å rutte med og med det finne ut av hvor mye penger du kan legge i de ulike utgiftene. Skal du studere i Australia er det viktig å huske på at prisene kan variere fra norske priser, og det kan være lurt å ha et klart inntrykk av australske bolig og levekostnader. Derfor har vi samlet nyttig informasjon under som kan hjelpe deg på veien.  

Finn et studium

Vil du studere i Australia? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Australia

 

Gjennomsnittlig levekostnader i Australia 

Som internasjonal student vil du klare deg fint på gjennomsnittlig 1500-2500 AUD (10.000-16700 NOK) per måned. Imidlertid er det verdt å merke seg at det som regel er dyrere å bo i de største byene som Sydney og Melbourne enn mindre byer som Brisbane og Adelaide.   

  • Måltid på restaurant (mellomklasse): 20 AUD (133 NOK)
  • Kaffe: 4 AUD (26 NOK)
  • Øl: 9 AUD (60 NOK)
  • Kinobillett: 18 AUD (120 NOK)
  • Månedsleie: 1600-2600 AUD (10.700-17300 NOK)
  • Kollektivtransport: 150 AUD (1000 NOK) 

Bolig 

STUDENTBOLIG 

Det finnes flere ulike bo-muligheter for internasjonale studenter i Australia. Mange velger å bo på campus det første året. Her kan du som regel blant velge om du vil bo alene eller om du vil ha eget rom og bad, men eksempelvis dele kjøkken. En studentbolig vil koste deg mellom 110-280 AUD (735-1870 NOK) per uke, uavhengig av hvilken type rom du velger. Studentboligene ligger vanligvis sentralt med kort avstand fra universitetet. Dessuten er ofte strøm og internett inkludert i leien av studentboliger.  

LEIE PRIVAT 

Et annet populært alternativ, er å leie bolig sammen med venner eller andre studenter. Dette koster som regel 95-215 AUD (635-1437 NOK) per uke. Hvis du velger dette, må du regne å betale et depositum som du får tilbake etter leieperioden. For å få tilbake hele depositumet må leiligheten være i like god stand som ved overtakelse. Vanligvis er depositumet en måneds leie.  

BO HOS VERTSFAMILIE 

Hvis du ønsker å komme nært på den australske kulturen bør du vurdere å bo hos en vertsfamilie. Her er som regel mat inkludert i månedsleien, noe som gjør det lettere å kontrollere kostnadene dine. Dette vil koste deg 235-325 AUD (1570-2172 NOK) per uke. 

Helsekostnader 

Generelt sett er helsevesenet i Australia pålitelig og veldig enkelt å navigere seg i, selv om du er en internasjonal student. Vanligvis er universitetet du går på behjelpelig hvis du trenger helsehjelp. De kan også hjelpe deg med å finne ut hva du trenger for å bli dekket når det gjelder helsehjelp. Hvis du fortsatt har adresse i Norge og er registrert i det norske trygdesystemet, skal du få gratis tilgang på helsetjenester i Australia gjennom HELFO. Det varierer litt fra sted til sted om du må betale eller ikke, men hvis du må betale så kan du sende inn regningen til HELFO for å få beløpet refundert.

Les mer om å være student i Australia:

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Australia? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

 

Utdanningssystemet og søknadsprosessen

Australia er et av verdens mest populære studienasjoner. Men er det australske utdanningssystemet lik det norske, og hvordan søker du til høyere utdanning? Det får du svar på her!

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Australia og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller direkte i Australia. Her er alt du må vite.

Lær mer

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Australia når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

Australsk språk og kultur

Du har kanskje allerede besøkt Australia flere ganger tidligere, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den australske kulturen!

Lær mer

   

Australias topp 5 universiteter

Australia har hele 43 universiteter og flere av dem havner høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Australia topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Australia? Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

 

Kilder: numbeo.com

Sist oppdatert: 09 jan 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 11.08.2022

Sykepleierguiden

Her finner du vår sykepleierguide. Den har vi laget for deg som lurer på hva det innebærer å jobbe som sykepleier, hvilken utdanning du må ha, samt hvilke videreutdanninger du kan ta for å bli spesialsykepleier.

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i Danmark: Søknad- og opptakskrav

Søknad- og opptakskravene i Danmark varierer avhengig av hvilken utdanning, hvilket nivå og språket utdanningen undervises i. Her får du en oversikt over hva som gjelder av søknad- og opptakskrav for studier i Danmark.

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Sør-Afrika: Lån og stipend

Dersom du skal studere i Sør-Afrika kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen. Les mer om hvor mye du får og hvordan du søker.

Les mer