Studere i Australia - Sydney
09 jan 2023

Studere i Australia: Språk og kultur

Den australske kulturen blir først og fremst sett på som en vestlig kultur, med påvirkning av aboriginene, Torres Strait øyene og andre australske grupper. Etter den britiske koloniseringen på 1700-tallet har landet vært bølger av multietnisk migrasjon til landet helt frem til i dag. Dette er en av hovedårsakene til at den australske kulturen betraktet som svært multikulturell. Dermed får du som internasjonal student store sjanser til å føle deg som en del av fellesskapet, samt bli kjent med folk med opprinnelse fra hele verden. 

 

Finn et studium

Vil du studere i Australia? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i Australia

 

Australsk mat 

Den australske maten er påvirket av en rekke kulturer, som den britiske, europeiske, asiatiske eller Midtøsten. Typisk for den australske matkulturen er Vegemite; et mørkebrunt pålegg laget av krydder, gjær og grønnsaker. I tillegg bør du teste ut den australske sjokoladen Tim Tam, som du også kan lage sjokoladekake av. Hvis kokos er mer etter din smak, bør du prøve Lamingtons; et sukkerbrød dekket med sjokolade og bringebærsaus, med kokos på toppen.   

Grillmat

Australiere er også glad i å grille. Barramundi, grillet abborfisk, er en stor favoritt. I tillegg er det vanlig å spise kenguru og emu. Selv om dette er to av landets mest kjente dyr og typisk for Australia, er kjøttet deres veldig sunt og av god kvalitet. Hvis du har lyst på en ordentlig tradisjonell australsk matrett, kan du også prøve såkalte Bush Tucker eller Bush Food, som ble skapt av den australske urbefolkningen. Da vil du få mulighet til å prøve retter som blant annet inneholder insekter, øgler, slanger eller krokodiller - ikke for den kresne altså. 

Idrettskulturen i Australia 

Idrett er en stor del av den australske kulturen, og landet blir regnet som en av verdens fremste idrettsnasjoner. Australiere er et meget engasjert og patriotisk publikum under sportsarrangementer. De to store lagsportene er cricket og australsk fotball, hvor Australia er historisk kjent for å være en ledende cricketnasjon internasjonalt. Andre idrettsgrener som er populært i Australia er blant annet rugby, vannsport, tennis og friidrett. 

Dyreriket i Australia 

Det er vanskelig å prate om Australia uten å nevne landets unike dyreliv. Faktisk eksisterer det meste av landets dyrerike eksklusivt i Australia; du finner de ikke noen annet sted i verden! Blant annet finnes 87 prosent av våre pattedyrarter, 93 prosent av krypdyrene og 45 prosent av verdens fuglearter kun i Australia. Noen typiske australske dyr er koala, kenguru, wombat og nebbdyr.  

Bevaringen av de ulike dyreartene er svært viktig. Bestanden til flere av artene er utrydningstruet, hvor koalaen kan nevnes som et eksempel. Hvis du er glad i dyr og ønsker å kombinere studiene dine i Australia med å jobbe frivillig, er det muligheter for å blant annet jobbe med koalaer og kenguruer. 

Australsk personlighet 

Ideen om at alle skal ha like muligheter i livet, uavhengig av bakgrunn, står sterkt i den australske kulturen. For eksempel vil ikke en persons utdanning eller rikdom gi et godt nok grunnlag for å oppnå respekt fra andre. Den australske kulturen er som tidligere nevnt mangfoldig, noe som har formet verdens oppfatning av australiere som omgjengelige, avslappede og vennlige. De er også som regel ydmyke, imøtekommende og kontaktsøkende i møte med fremmede. I motsetning til den norske kulturen, er det heller ikke uvanlig at en australier kan starte en samtale med deg mens du sitter på bussen eller på en kafé. 

Australske språk 

Det er ikke noe offisielt språk i Australia, men det engelske språket blir sett på som nasjonalspråket etter den britiske koloniseringen. Imidlertid skiller australsk-engelsk seg fra andre engelske språktyper, med sin karakteristiske uttale, grammatikk og stavemåte. I dag prater cirka 73 % av den australske befolkningen australsk engelsk. Dermed regnes språket som en engelskspråklig dialekt. De resterende 27 % prater mandarin, arabisk, vietnamesisk eller andre minoritetsspråk.

Blant minoritetsspråkene finnes det mange ulike, spesielt på øyene i Stillehavet. Men de minoritetsspråkene som kanskje er mest kjent er de aboriginske språkene. Det finnes faktisk over 400 australske aboriginske språk, men kun et fåtall av dem er fortsatt i bruk. De aboriginske språkene blir sett på som utrydningstruede i dag. Cirka 12% av den australske urbefolkningen snakker fortsatt dette språket i dag, så hvis du er heldig; møter du kanskje på noen av dem, og lærer deg noen gloser. 

 

Les mer om å være student i Australia:
 

Utdanningssystemet og søknadsprosessen

Australia er et av verdens mest populære studienasjoner. Men er det australske utdanningssystemet lik det norske, og hvordan søker du til høyere utdanning? Det får du svar på her!

Lær mer

 

Studentvisum

Trenger du et studentvisum for å studere i Australia? Finn ut hvem som må ha studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i Australia er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i Australia og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller direkte i Australia. Her er alt du må vite.

Lær mer

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i Australia når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

   

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i Australia? Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

 

Australias topp 5 universiteter

Australia har hele 43 universiteter og flere av dem havner høyt på listen over verdens beste universiteter. Se Australia topp 5 universiteter her!

Lær mer

 
 
Kilder: australiawildlife.org, studyaustralia.gov.au, studying-in-australia.org, 

Sist oppdatert: 09 jan 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 22.12.2022

Studieformidlere for studier i utlandet

Studieformidlere, også kalt agenter, veileder deg som ønsker å studere i utlandet. Få hjelp med alt fra søknad og opptak, til bolig og forsikringer. Les mer om hvordan studieformidlerne kan hjelpe deg inn på ditt drømmestudium!

Les mer
Sist oppdatert: 09.11.2022

8 fordeler ved å studere i utlandet!

Vil du studere, men er usikker på om du skal ta utdanningen i utlandet eller ikke? Å velge studiested er en stor avgjørelse, spesielt hvis du skal flytte til et annet land. Bli inspirert - se vår liste over fordeler ved å studere utenlands her! 

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Sør-Afrika: Den sørafrikanske kulturen

Før du starter dine utenlandsstudier, kan det være lurt å gjøre seg kjent med kulturen og tradisjonene. Lær om den sørafrikanske kulturen og de ulike tradisjonene!

Les mer