Studere i USA - New York skyline
03 jan 2023

Studere I USA: Utdanningssystemet

Sammenlignet med andre høyere utdanningssystem i verden, er utdanningssystemet i USA høyeste grad regulert av myndighetene og svært desentralisert. Dette innebærer at det er delstatene og de lokale myndighetene som har ansvar og har medført at enkeltskoler og høyere utdanningsinstitusjoner har makten over eget utdanningstilbud. Det innebærer også at du får et langt bredere utvalg studieprogram å velge mellom.  

Geografisk sett, er skolene svært variert. Om du foretrekker et urbant, forstads- eller landlig miljø, finnes det studiesteder som passer enhver smak.  

 

Finn et studium

Vil du studere i USA? Finn og sammenlign utdanninger

Utdanninger i USA

 

Det amerikanske utdanningssystemet er spesielt populært blant internasjonale studenter, gitt det sterke søkelyset på forskning, kvalitet, mangfold og tilgjengelighet. Det er derfor ikke uten grunn at mer enn 16 millioner studenter registreres i et universitetsprogram hvert år i jakten på enten en Associate-, bachelor-, master- eller doktorgrad.   

Ulike studieprogram i USA 

 
Associate Degree 

Associate Degree er for deg som interessert i å lære deg en spesifikk ferdighet som vanligvis tar 2-3 år å fullføre. Disse utdanningene er ideelle for deg som ønsker å komme raskt ut i arbeidslivet eller ønsker å gjøre et karriereskifte. Utdanningsprogrammene tilbys normalt ved lokale høyskoler der undervisningen er billigere og tilgangen er enklere.  

Bachelorgrad 

Bachelorutdanning tilbys ved nærmest alle universiteter i USA og gjennomføres på 3-4 år på normert tid. Det er en større konkurranse for å komme inn på disse utdanningene sammenlignet med Associate utdanninger.  For å komme inn på en bachelorutdanning må du vanligvis vise til tidligere akademiske resultater, inkludert standardiserte testerskårer. Du må samle inn 120 studiepoeng for å få tildelt en bachelorgrad.  

Master- og doktorgrad 

Master- og doktorgrader er de mest konkurransedyktige utdanningene og krever at du har gjennomført og fullført en bachelor- eller mastergrad tidligere. Ofte vil du trenge gode karakterer for å motta studieplass. Lengden på studiet varierer, men tar vanligvis mellom 2-5 år å gjennomføre. I løpet av en master- eller doktorgradsutdanning får du ofte praktisk erfaring og stipendiater gjennom undervisningsmuligheter av universitetet.  

Studere Business i USA 

Har du vurdert å ta en businessutdanning i verdens største økonomiske land? Ved å ta en MBA i USA vil du lære deg hvordan du kan jobbe med virkelige casestudier, teste grensene dine, samarbeide med ulike grupper og mestre dine mellommenneskelige og forretningsmessige kommunikasjonsferdigheter. Dersom du er klar for å bli en sjef eller leder, er en MBA-grad i USA det neste steget for deg! 

Undervisningsspråk i USA 

Uansett hva eller hvor du studerer i USA, vil undervisningsspråket være på engelsk, med mindre du studerer et annet språk enn engelsk. Det er derfor anbefalt at du har sterke engelskspråklige ferdigheter. Hvis engelsk ikke er ditt morsmål, må du forvente å gjennomføre en standardisert test for å vise til tilstrekkelige ferdigheter, som TOELF testen (lenke til opptakskrav). Med det sagt, vil en utdannelse i USA gi deg en gylden mulighet til å utvikle dine engelskferdigheter og vil tjene deg godt under studietiden og i arbeidssammenhenger.  

Når det kommer til hvordan undervisningen og studiene faktisk gjennomføres, er det veldig likt som i de fleste land. Studieløpet består av en blanding av undervisninger, selvstendige studier og oppgaver. Dersom du studerer et mer praktisk anlagt fag, som ingeniørfag eller mikrobiologi, vil du også tilbringe mye tid i laboratorium eller workshops.
 

Les mer om å være student i USA:

   

Søknad- og opptakskrav

Hvordan søker du om opptak til høyere utdanning i USA? Er det vanskelig å komme inn? Her får du en oversikt over søknad- og opptakskrav i USA.

Lær mer

 

Studentvisum

Alle internasjonale studenter som skal studere i USA trenger et studentvisum. Finn ut hvordan du får studentvisum, søknadsprosessen, dokumentkrav og få annen nyttig informasjon.

Lær mer

  

Bo- og levekostnader

Dersom du vurdere å studere i USA er det lurt å være forberedt på kostnadene i landet. Her kan du lese alt om bo- og levekostnader, inkludert tips til hvor du kan finne leiligheter.

Lær mer

 

Studielån- og stipend

Skal du studere i USA og skal søke om studiestøtte? Du kan søke støtte fra enten Lånekassen i Norge eller direkte i USA. Her er alt du må vite.

Lær mer

Studieopplevelser

Hva skal du finne på i USA når du ikke studerer? Du har mange spennende muligheter, men her gir vi deg våre beste tips! 

Lær mer

 

USAs språk og kultur

Du vet kanskje mye om USA allerede, men hvilken kultur møter du når du skal studere der? Bli kjent med den australske kulturen!

Lær mer

   

USAs topp 5 universiteter

USA er kjent for sine gode universiteter og har flere av verdens beste. Men hvilke er de aller beste? Se USAs topp 5 universiteter her!

Lær mer

 

Jobbe ved siden av studiene

Planlegger du å jobbe ved siden av studiene i USA? Her kan lese om hva som kreves for å få lov til å jobbe ved siden av studiene!

Lær mer

Sist oppdatert: 03 jan 2023

Du kan kanskje også være interessert i:

Sist oppdatert: 12.09.2018

Sjekkliste for deg som skal studere i utlandet

Har du planer om å studere i utlandet? Kom i gang med planleggingen av eventyret allerede nå! 

Les mer
Sist oppdatert: 03.01.2023

Studere i Sør-Afrika: En guide for internasjonale studenter

Vil du studere i Sør-Afrika? Bli en del av 45.000 internasjonale studenter og få din livs studieopplevelese. Les mer om studentvisum, opptakskrav, opplevelser og mye mer!

Les mer
Sist oppdatert: 09.01.2023

Studere i Sør-Afrika: Lån og stipend

Dersom du skal studere i Sør-Afrika kan du søke om studiestøtte fra Lånekassen. Les mer om hvor mye du får og hvordan du søker.

Les mer