Master

Bærekraftige matsystemer

Varighet
2 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato
Varighet
2 år
Undervisning
Heltid
Studielån/Stipend
Støttet av lånekassen
Undervisningsform
Klasserom
Neste startdato

Bærekraftige matsystemer

Bærekraftige matsystemer

Ønsker du å løse fremtidens utfordringer med å skaffe nok mat til verdens voksende befolkning? Vil du forstå hvordan maten blir produsert? En mastergrad i bærekraftig matsystemer vil gi deg kunnskapen og erfaringen du trenger.

En av de største utfordringene vi står overfor i framtiden er å sikre verdens befolkning næringsriktig og trygg mat som alle har tilgang på, samtidig som vi reduserer belastningen på klima og miljø. I tillegg må vi sikre at det er balanse i matsystemene, slik vi også ivaretar sosial og økonomisk bærekraft. Kunnskap om matsystemer og de komplekse samspillene innen og mellom kjeder, nivåer og dimensjoner er avgjørende for å forvalte ressursene best mulig.

Studentene skal gjennom programmet utøve tverrfaglighet og utvikle handlingskompetanse på et høyt faglig nivå. Studentene skal utvikle forståelse av komplekse systemer fra mikro- til makronivå og på tvers av kompetanseområder og ulike tidsdimensjoner (kort og langsikt). Systemforståelsen utvikles blant annet gjennom praksisnær refleksjon og arbeid i team. Et digitalt læringsverktøy er utviklet til bruk for utforsking av matsystemer og konsekvenser av endringer. Ved å ta opp studenter fra ulike fagområder, spennes perspektivene ut fra ulike deler av et matsystem.

Studiet omfatter totalt 120 stp. De første semestrene har du 2-3 obligatorisk emne, blant annet SDG300 som går i januarblokk. Så kan du velge valgfrie emner innen interesseområdene dine i et matsystem, velge å reise på utveksling eller ta internship. Våren andre året oppfordrer vi alle til å skrive 30 stp. masteroppgave i samarbeid med en annen student på masterprogrammet.

Opptakskrav/Søknad

Det kreves 180 studiepoeng, tilsvarende en bachelorgrad, innen fagområder som er relevante innenfor rammene av et matsystem, f.eks. husdyr, akvakultur/havbruk, planter, mat, jordbruk, biologi, miljø, forvaltning, folkehelse, avfallshåndtering, bioraffinering eller økonomi. Det er ønskelig med studenter med ulik fagbakgrunn for arbeid i tverrfaglige team med samfunnsrelevante problemstillinger. Motivasjonsbrev kreves, og vil være en viktig del av opptaksprosessen. For at læringsmålet til studieprogrammet skal oppfylles vil sammensetningen av studentgruppen settes sammen med representanter fra de ulike fagområdene.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og real- og ressursforvaltning.

Utdanningstilbud ved NMBU

Ved NMBU kan du ta høyere utdanning på alle nivåer. Vi tilbyr alt fra kurs og årsstudium til doktorgradsutdanning. Vi tilbyr utdanning i følgende fagområder:

  • Akvakultur, husdyr og landbruksfag
  • Landskap og samfunn
  • Lærer- og lektorutdanning
  • Matematikk, natur- og realfag
  • Teknologi, sivilingeniør og arkitektur
  • Veterinærmedisin, dyrepleie og helsefag
  • Økonomi og administrasjon

Etter- og videreutdanning ved NMBU

Trenger du påfyll? NMBU tilbyr flere ulike fleksible studier til deg som ønsker å studere ved siden av jobb, eller ønsker å omskolere deg. Vi arrangerer alt fra fagdager og kurs til årsenheter.

Hva er etter- og videreutdanning?

Etterutdanning er korte kurs som ikke gir studiepoeng. Som regel får man et kursbevis for gjennomført kurs. Videreutdanning er lengre kurs som gir studiepoeng, som også innebærer at de har en avsluttende eksamen.

Fakulteter ved NMBU

Universitetet har i dag 7.687 studenter, 1.156 kandidater og 65 studieprogram fordelt på syv fakulteter:

  • Fakultet for biovitenskap
  • Handelshøyskolen
  • Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap
  • Fakultet for landskap og samfunn
  • Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
  • Fakultet for realfag og teknologi
  • Veterinærhøgskolen

Tjenester og laboratorier

NMBU tilbyr alt fra miljøanalyser til DNA-testing av dyr og driver en rekke laboratorier, forskningssentre og kjernefasiliteter. Vi har for eksempel senter for fôrteknologi, biogasslaboratorium, landskapslaboratorium og fasukuteter for testing av meieriprodukter, øl, grønnsaker, korn og kjøtt.

Vis alle utdanninger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet