New Zealand – studere på New Zealand

utdanning på New Zealand

Det er mer enn bare én grunn til at New Zealand tiltrekker seg studenter fra hele verden. Med en avsides beliggenhet er New Zealand først og fremst en eksotisk destinasjon, men det er også et land med en unik kultur, en slående natur, og med endeløse muligheter innen både sport og eventyr. Her finner du aktive vulkaner, geysirer og skogområder som kunne vært tatt ut fra Jurrasic Park. I tillegg har New Zealand et utdanningssystem av høy kvalitet, vel anerkjent over hele verden. Denne informasjonen er relevant for deg som vil studere på New Zealand
Viser 1-20 av 97 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-20 av 97 treff
1
2
3
4
5

Studier på New ZealandStuder på New Zealand

Det er mer enn bare én grunn til at New Zealand tiltrekker seg studenter fra hele verden. Med en avsides beliggenhet er New Zealand først og fremst en eksotisk destinasjon, men det er også et land med en unik kultur, en slående natur, og med endeløse muligheter innen både sport og eventyr. Her finner du aktive vulkaner, geysirer og skogområder som kunne vært tatt ut fra Jurrasic Park. I tillegg har New Zealand et utdanningssystem av høy kvalitet, vel anerkjent over hele verden.

Denne informasjonen er relevant for deg som vil studere på New Zealand og inneholder fakta om utdanningssystemet, hvordan du søker, språktester, studentvisum, kostnader, finansiering av studier, jobb ved siden av studier, bomuligheter, samt andre nyttige tips og råd. Lykke til!

Et variert land

Størrelsesmessig er New Zealand på linje med Storbritannia men har en populasjon på bare 4 millioner. Innbyggerene er i høy grad urbanisert, noe som etterlater områdene utenfor byene nesten ubefolket. Geografien på New Zealand innholder alt fra snødekkede fjell til grønne sletter og fantastiske surfestrender! Den langstrakte øygruppen som utgjør New Zealand byr på svært variert klima, alt fra tropisk til kontinentalt, avhengig av hvor du velger å slå deg ned. Langvarig isolasjon fra resten av omverden har også ført til at New Zealand kan by på unike dyre og plantearter du ikke finner noe annet sted i verden.

Studer på New ZealandUtdanningssystemet

Utdanningssystemet i New Zealand er ranket som det syvende beste i verden, langt bedre enn mange OECD land! Som en tidligere britisk koloni er utdanningssystemet basert på det europeiske systemet, med bare minimale forskjeller. Dette betyr at resultater som oppnås i New Zealand ofte kan overførers direkte til skoler både i Storbritannia og i Australia.

New Zealand har i dag åtte universiteter og rundt 20 høgskoler (polytechnics/intsitutes of technology). Studietilbudet er både variert og godt.  

Studieåret – to semestre

Studieåret i New Zealand er som i Norge inndelt i i to semestre, men her går første semester fra februar/mars til juni/juli mens andre semester går fra juli til november. Sommerferien fra november til februar er altså motsatt av i Norge. Man kan stort sett begynne begge semestrene, men mest vanlig er det å begynne i februar. Dobbeltsjekk derfor med skolen hvis du ønsker å begynne i juli. 

Søknadsfristene varierer, men du bør søke ca. 4-5 måneder før studieåret starter.

Høyere gradsinndeling i New Zealand

Gradsinndelingen innenfor høyere utdanning på New Zealand korresponderer ganske eksakt med det britiske systemet. Inndelingen spenner fra kortere certificate utdanninger, via bachelor og mastergrader, og opp til doktorgradsnivå. Universiteter dekker hele spekteret, mens fagskoler (Polytechnics og institutes of technology)slutter ved masterstudier.

Studier på New ZealandOpptakskrav, søknad og relevante dokumenter

Opptakskrav og eventuelt hvilken språktest (TOEFL/IELTS) eller annen test (GMAT/GRE) du trenger for å få studieplass, varier fra lærested til lærested og fra utdanning til utdanning. Det samme gjelder hva som må legges ved i søknaden.

Opptak ved en bachelorgrad i New Zealand krever at du har bestått videregående skole. I søknaden må du sende et vitnemål som er oversatt til engelsk.  Send alltid med en kopi av vitnemålet, aldri selve originalen. Når du sender med en kopi er et krav at det skal være ”rett kopi”. Du kan altså ikke selv ta en kopi. Dette må gjøres av skolen du har gått på eller eventuelt et offentlig kontor. De tar da en kopi av originalen for deretter å stemple og attestere kopien.

I enkelte tilfeller kan utdanningsinstitusjonen du søker opptak ved kreve at vitnemålet skal vurderes av The New Zealand Qualifications Authority (NZQA). Dette koster NZ$ 450 (ca 1800 NOK)og kan ta opp til 8 uker, så vær ute i god tid!

For søknad til masterstudier gjelder samme regler som over angående både oversettelse og vurdering av vitnemål. For opptak til masterstudier må du ha gjennomført og bestått en bachelorgrad innenfor relevant fagområde.

Språktest – TOEFL

En rekke utdanningsinstitusjoner vil også kreve bevis på dine engelskkunnskaper. Det gjøres i form av bestått TOEFL – test med minst 550 poeng. Tilsvarende resultat på andre engelsktester, for eksempel IELTS-testen kan også godtas som bevis. Her kan du lese mer om språktestene TOEFL og IELTS.

Søknadsprosessen – steg for steg

- Søknad om opptak ved høyere utdanning i New Zealand gjøres direkte til den aktuelle skolen. Dette er hva du må gjøre.

-Fyll ut søknadsskjema – vær nøye med utfyllingen slik at alt blir rett, og pass på at du legger ved alle papirer som kreves. Søknadsskjema finner du ofte på skolens hjemmeside.

-Dersom du blir tatt opp ved skolen får du tilsendt papirer på dette fra skolen, samt all nødvendig informasjon om viktige datoer, kurs detaljer, betalingsopplysninger osv. Opptakspapirene trenger du når du skal søke om studentvisum.

-Etter du har betalt skoleavgiften vil du motta bekreftelse på dette. Også disse pairene trenger du til din visumsøknad.

Studer på New ZealandStudentvisum

Skal du studere mer en tolv uker i New Zealand trenger du et studentvisum. Som nevnt tideligere må du ha kommet inn på en skole, betalt skolepenger samt mottatt bekreftelse på dette, innen du kan søke om studentvisum.  Det kreves også at du kan bevise tilstrekkelig finansielt grunnlag for kunne bo og leve i New Zealand. Godkjent søknad om lån og stipend fra Statens Lånekasse for Utdanning holder som bevis. Søknaden sender du til New Zealands ambassade i Haag, Nederland:

Immigration New Zealand
Eisenhowerlaan 77
2517 KK The Hague
The Netherlands
Tlf.:+31 70 365 8037 (mandag til fredag 9-12:30 og 13:30-17:00)
Faks:+31 70 364 0116

Visumgebyret er på 115 Euro (ca. 900 NOK) og kan betales med kredittkort. Sammen med visumsøknaden må du legge ved passet ditt. For å forsikre at passet ditt kommer tilbake til deg, anbefaler ambassaden å bruke budservice, for eksempel DHL, TNT eller andre. Behandlingstiden er på rundt to uker.

Som du ser er prosessen for å kunne flytte til New Zealand og studere både omstendig og tidskrevende. Beste tips er derfor: Vær ute i god tid og sjekk først at studiet du ønsker å gå er godkjent for støtte fra Lånekassen!

Skolepenger

All høyere utdanning i New Zealand krever at du hvert år betaler en skoleavgift. Sammenlignet med andre land er skoleavgiften i New Zealand relativt lav.

En bachelorgrad (undergraduate) koster mellom 10-18 000 NZ$ per år og går over tre til fire år. En mastergrad går over to år og er noe dyrere. Normalt ligger prisen på mellom 18- 25 000 NZ$ per år. På grunn av mye ekstrautstyr og laboratorium øvelser skiller prisen på medisin og veterinærstudier seg fra prisen på andre utdanninger. Videre bør du regne med kostnader til skole bøker og annet utstyr på rundt 500-600 NZ$ per år.

En new zealandsk dollar er omtrent fire kroner

Finansiering – Lån og stipend

Lånekassen gir støtte til bachelorgrader og mastergrader ved offentlige godkjente læresteder for høyere utdanning i New Zealand, med unntak av kortere utdanninger som Diploma og Certificate. For å få støtte er det et krav at du må ta utdanningen på heltid. Du må også være på lærestedet og kunne følge undervisningen derifra. Utdanningen kan altså ikke være distanse- eller fjernundervisning. Lånekassen gir også støtte til utveksling som inngår i en norsk utdanning.

Skal du ta en helsefaglig utdanning må den gi grunnlag for autorisasjon i Norge for at den skal gi grunnlag for støtte fra Lånekassen.  Les om autorisasjon av helsepersonell i Norge hos SAFH.

Lånekassen har de siste årene gitt støtte til følgende universiteter, høgskoler (Polytechnic Institutes), og colleges på New Zealand:

Studier på New ZealandAuckland College of Education
Auckland University of Technology
Christchurch College of Education, CCE
Christchurch Polytechnic Institute I\OF Tachnology
Dunedin College of Education
Lincoln University
Massey University
Nelson Marlborugh Institute of Technology
Otago Polytechnic
The University of Waikato
Unitec Institute of Technology
University of Auckland
University of Canterbury, Christchurch
University of Otago
Utdanning på New Zealand
Victoria University of Wellington

Regjeringen på New Zealand kan ved enkelte tilfeller innvillige scholarships til internasjonale studenter. Mer informasjon om dette finner du her

IRD nummer – ditt individuelle skattenummer

Planlegger du å være mer enn seks måneder i New Zealand? Da trenger du et IRD nummer – ditt individuelle skattenummer. Dette får du hos The Inland Revenue Department (IRD). Grunnen til at du trenger dette nummeret også selv om du ikke skal jobbe, er at dersom du har en bankkonto i en New Zealandsk bank vil det belastes skatt på alle renteinntektene dine. Uten et IRD nummer vil denne skattsatsen være vesentlig høyere.

Jobbe ved siden av studiene?

Med et studentvisum kan du jobbe opp til 20 timer i uken under skoletiden, og fulltid under juleferien, dersom du studerer på heltid og utdanningen varer minst tolv måneder.

Studer på New ZealandBomuligheter

De fleste utdanningsinstitusjoner i New Zealand er svært behjelpelige med å skaffe bolig til sine internasjonale studenter. Som student her har du flere bomuligheter:

Studentboliger - Her har du mulighet til å bo i umiddelbar nærhet til skolen sammen med studenter fra hele verden i en sosial og aktiv setting. Du kan velge mellom å bo alene på enkeltrom eller dele dobbeltrom med andre studenter. Enkelte campus har også leiligheter der 6 til 8 studenter bor sammen og deler stue og kjøkken. Rommene er møblert med det mest nødvendige som seng, garderobe og skrivebord. Du setter selv den personlige tuchen på ditt hjem! Flere campus tilbyr også mat i felles kantine.

Vertsfamilie - Vertsfamilier er et populært alternativ. Det er viktig å være klar over at dette ikke er noe hotell hvor du kommer og går som du vil. Du lever i en annen families hjem og du må respektere de regler som finnes der, og ikke minst, respektere hvert enkelt familiemedlem. Vertsfamilien ønsker å inkludere deg i sitt liv, i sitt lands kultur, samt å hjelpe deg med å tilpasse deg ditt nye liv som student på New Zealand.

Privat leie av leilighet - Dette er også et vanlig alternativ, og er ofte referert til som ”flatting”. Ettersom de fleste leiligheter leies ut umøblert, kan det ofte være lettere å vente med dette alternativet til etter du har kommet deg til rette i New Zealand, og kanskje til du har noen medstudenter og dele leien med. Vær oppmerksom på at varme ikke finnes i alle leiligheter.

Liste over ledig leiligheter finner du ofte på oppslagstavler på skolen, i lokale aviser og på internett. Vær også oppmerksom på at det normalt kreves betaling av depositum ved leie av private leiligheter.

Nyttig link

Info om godkjennelse av utenlandsk utdanning

 
Kilder: 
ANSA
Lånekassen
Universitetet i Oslo
Immigration New Zealand

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!