Studere i Kina - bachelorgrad, mastergrad, doktorgrad

høyere utdanning i Kina

Velkommen til  verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon – Kina! Landets historie kjennetegnes av gjentatte delinger og gjenforeninger mellom skiftende perioder av krig og fred. I dag utgjør landet befolkning en femtedel av jordens befolkning. For opptak på et av universitetene i Kina trenger du generell studiekompetanse, språkprøve i kinesisk samtopptaksprøver innen noen fagområder. Undervisningen går hovedsaklig på mandarin men det finnes studier på engelsk spesielt tilrettelagt for internasjonale studenter.
Viser 1-2 av 2 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-2 av 2 treff

Velkommen til  verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon - Kina! Landets historie kjennetegnes av gjentatte delinger og gjenforeninger mellom skiftende perioder av krig og fred. Visste du at Kinas befolkning, på over en milliard, utgjør en femtedel av jordens befolkning? Velkommen til Kina!

Skolesystemet

Om du ønsker å studere kinesisk så har du en krevende tid fremfor deg, men det er absolutt ikke umulig. Undervisningen i Kina går hovedsaklig på mandarin men det finnes studier på engelsk, spesielt tilrettelagt for utlendinger. Undervisningsformen er mer klasseromsbasert enn i Norge og starter vanligvis rundt 0900 og varer til 1700 med en lunsjpause fra 1200 til 1430. Karakterene baseres på et prosentvis system der 90- 100 er "excellent", 60 er "pass", og under 60 er "fail". Det er også vanlig med bokstavkarakterene A,B,C,P og F hvor P er bestått mens F er stryk. Skoleåret begynner i september og varer til juli.

I Kina blir høyere utdanning tilbudt på universitet eller college. Gradsystemet er bygget opp på følgende måte:

• Bachelorgrad (undergraduate) - heter Xueshi (ben-ke) på kinesisk. En bachelorgrad tar fire - fem års lavere grads studier.Husk at Lånekassen ikke gir støtte til første året av en kinesisk bachelorgrad.

• Mastergrad (graduate) - heter Shuoshi (yan-jiu-sheng) på kinesisk. Mastergraden tar normalt mellom to og tre år, og du kan begynne på en mastergrad da du er ferdig med bachelorgrad.

• Doktorgrad (doctorate) - heter Boshi (boshi-yan-jiu-sheng) på kinesisk. Du kan søke til en doktograd, som er normert til minst 3 år, med fullført mastergrad.

Søknadsprosess

Om du ønsker å gå på en kinesisk skole så kan du søke direkte til universitetene. Du trenger generell studiekompetanse, språkprøve i kinesisk og opptaksprøver innen noen fagområder. Språktesten kan du ta på den kinesiske ambassaden i Oslo. Det er også mange agenter, som KILROY Education, EF eller SBj Studieformidling AS, som kan hjelpe deg dersom du vil studere i Kina.

Godkjenning av studiet

Noen utdanninger må godkjennes i Norge, men hovedregelen er at du ikke trenger å få utdanningen din formelt godkjent i Norge. Hvis du vil forsikre deg om at din kinesiske grad tilsvarer en bachelor eller master i Norge, kan du søke til NOKUT om å få en generell godkjenning. Har du gått en profesjonsutdanning så kreves det derimot autorisasjon for at du skal kunne jobbe innen profesjonen i Norge. Autorisasjon innen helsefag gis av Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell, SAFH. Du må også ha autorisasjon som veterinær og dyrepleie. Da søker du hos Mattilsynet.

Hva koster det å studere i Kina?

Å studere i Kina er relativt billig sammenlignet med mange andre land. Studieavgiften varierer mellom 10 000 og 40 000 kinesiske yuan (CNY), noe som tilsvarer fra 8000 til 30 000 norske kroner i året. Du kan få lån og stipend fra Lånekassen. Det kna også finnes penger å hente hos Norges forskningsråd som årlig gir ut minst ti stipender til nordmenn som vil studere i Kina for å lære seg kinesisk. Stipendet dekker skolepenger og bolig samt et lite beløp til lommepenger. Dette kan du lese mer om på Forskningsrådets nettsider.

Bomuligheter

På kinesiske universitet og høgskoler er det vanlig at studenter, lærere og andre ansatte bor på campus. Det er relativt lett å få et rom på campus, enten på enerom eller så kan du dele rom med andre studenter. Det er vanlig å betale rundt 1000 kroner i månedsleie for studentboliger eller privat.

Annen praktisk informasjon

For å kunne studere i Kina så må du ha visum. Dette får du på Kinas ambassade, avdelning for utdanning. I 2007 tok rundt 300 norske studenter et utvekslingsopphold og 24 tok en hel utdanning i Kina.

Les mer om kinesisk her!

Kilder: ANSA, Wikipedia, Lånekassen

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!