Slik blir du ambulansearbeider

Drømmer du om å bli ambulansearbeider, men vil vite mer om yrket? Finn informasjon om arbeidsoppgaver, utdanningsløp, personlige egenskaper og hvilken lønn du kan forvente deg her!

Er du interessert i en karriere der arbeidshverdagen består av spenning, meningsfullhet og muligheten til å hjelpe mennesker i nød? Da kan et yrke som ambulansearbeider passe for deg.  

Som ambulansearbeider har du en avgjørende rolle innen helsevesenet og hjelper de som trenger det mest. Men hvordan blir man egentlig ambulansearbeider? Finn svar på alt du lurer på om utdanningen og yrket her – ta det første steget mot å bli en hverdagshelt!  

Hva gjør en ambulansearbeider?  

En ambulansearbeiders primære oppgave er være i beredskap og rykke ut når en nødssituasjon inntreffer. Ambulansearbeidere jobber med akuttmedisin og som fungerer som bindeledd mellom pasienten, sykehuset og helsetjenesten.  

Ved akutt sykdom hos mennesker er ambulansearbeidere ofte de første personene pasienten kommer i kontakt med. I disse situasjonene kan ambulansearbeiderens evne til å gi den korrekte medisinske behandlingen være livreddende. Det er derfor viktig å kunne gjenkjenne tegn og symptomer for å gi en riktig behandling.  

Vanlige arbeidsoppgaver for en ambulansearbeider inkluderer:  

  • Rykke ut og transportere pasienter mellom ulike helseinstitusjoner 
  • Utføre akuttmedisinsk behandling 
  • Identifisere vitale organsvikt hos pasienter 
  • Pleie, kommunisere med, og vise omsorg for pasienter 
  • Prioritere behandlingsbehov i nødssituasjoner 
  • Rapportere og dokumentere pasientopplysninger 
  • Kvalitetssjekke og vedlikeholde utrykningskjøretøy og medisinsk utstyr 
  • Tett samarbeid med politi, brannvesen, sykepleiere og leger 

Hvor jobber ambulansearbeidere? 

Nesten alle ambulansetjenester i Norge drives og eies av de offentlige helseforetakene. Det er også mulig å arbeide offshore, i humanitære organisasjoner, i kriseområder og på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. Du kan utøve faget ved ulike transportmidler, som bil og båt.  

Hvordan bli ambulansearbeider? 

For å arbeide som ambulansearbeider eller paramedisiner, som det også heter, kreves autorisasjon fra helsedirektoratet. Det finnes ulike fremgangsmåter for å oppnå denne.  

Ambulansefagarbeidere og paramedisinere utøver samme yrke, men har tatt ulike utdanningsveier. For å bli ambulansefagarbeider kan du ta utdanning på videregående skole. Du starter da med første år på helse- og oppvekstfag. Videre fordyper du det andre året i ambulansefag. Deretter har du to år opplæring i bedrift. I løpet av utdanningen lærer du å arbeide under tidspress samt i vanskelige og fysisk krevende forhold. Fullført og bestått opplæring fører til fagbrev.  

For å bli utdannet paramedisiner tar du en bachelorgrad i paramedisin ved universitet og høgskole. Utdanningen går over tre år, består av både teori og obligatorisk gjennomføring av praksisperioder, og tilbys ved flere studiesteder i Norge. Det er spesielle opptakskrav for utdanningen, blant annet krav om førerkort og fysiske tester.  

Videreutdanning 

Det finnes flere muligheter for videreutdanning, blant annet innen ambulanseoperativ ledelse, prehospital behandling og akuttmedisinsk behandling. Opptakskravene varierer, men det finnes muligheter både for de som har tatt utdanningen som ambulansefagarbeider og paramedisiner. 

Personlige egenskaper  

For å lykkes i rollen som ambulansearbeider må du ha god fysisk og psykisk helse, evnen til å jobbe selvstendig, samt utmerkede samarbeidsferdigheter. Du må være ansvarsbevisst, kunne kommunisere godt med kollegaer, ta raske beslutninger og være stresstålig. Ettersom at du i arbeidet kommuniserer med andre instanser, kreves også en høy faglig kompetanse og etisk integritet. Utover dette er det viktig å besitte egenskaper som empati, tålmodighet og fleksibilitet for å gi pasienten best mulig omsorg.  

Hvor mye tjener en ambulansearbeider? 

Vil du vite lønnen til en ambulansearbeider? På vår jobb og lønn-seksjon finner du informasjon om gjennomsnittslønnen til ambulansearbeidere innenfor både privat og offentlig sektor, eventuelle lønnsforskjeller mellom kjønnene og den historiske lønnsutviklingen til yrket.  

 

Se lønnen her

 

Kilder: Utdanning.no, oslomet.no, nord.no, fagskolen-viken.no 

Picture of Karoline Sten

Karoline Sten

Site Manager (Vis mer)
Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS. (Vis mindre)

About

Karoline jobber som Site Manager på studentum.no og hjelper studieinteresserte med å finne utdanning i og utenfor Norge. Karoline er født og oppvokst i Norge, men bor og jobber nå i Stockholm. Hun har en bachelorgrad i turismevitenskap med medieteknikk som sideemne fra Södertörns Högskola i Stockholm. Hun har også en årsenhet i Reiselivsledelse fra UIS.

Annonser