Lån og stipend for utenlandsstudier

Lånekassen tilbyr lån og stipend til deg som skal ta en hel grad eller enkeltemner i utlandet. Les mer om hvordan du søker om stipend og lån, tidsfrister og kravene som gjelder.

To studenter

Basislån og reisestøtte for utenlandsstudenter

Lånekassen tilbyr lån og stipend til deg som skal ta en hel grad eller enkeltemner i utlandet. De fleste får tre forskjellige typer støtte til utdanning i utlandet: basislån, reisestøtte og skolepengelån hvis du skal betale skolepenger. Hvor mye studiestøtte og hvilket maksbeløp du får bestemmes ut ifra hvilken skole og utdanning du går- 

Inntektsgrense for å motta stipend

Alle studenter kan få basislån, også kalt studielån. Basislånet er et lån; ikke et stipend. Derimot kan inntil 40% av lånet bli gjort om til stipend. For å få denne delen omgjort til stipend må du bo borte fra dine foreldre, fullføre og bestå utdanningen din, i tillegg til at din inntekt og formue er under grensen. 

Lånekassen gir også reisestøtte som tilskudd til to tur/retur-billetter til den verdensdelen du studerer i.

Se Lånekassens oversikt over godkjente utdanninger her 

Søknadsfrister

Du må ha en studieplass før du søker, og du kan tidligst søke i midten av mai. Siste frist for å søke er

  • 15. november for hele året eller bare høstsemesteret
  • 15. mars for vårsemesteret

 

Hvor ofte må du søke om studiestøte?

Du må søke om studiestøtte hvert år. Skjer det noe under studiene, som at du slutter før eksamen eller du vil bytte utdanning, må du melde ifra til Lånekassen.

Kontroll av faglig progresjon

Fordi Lånekassen ikke får inn informasjon om beståtte eksamener eller bekreftelse på hvor mye skolepenger du har betalt fra utenlandske læresteder, må du dokumentere dette hvert år.

Du får beskjed fra Lånekassen om når og hvordan dette skal gjøres. Du må dokumentere faglig progresjon for at du skal få gjort om deler av lånet ditt til stipend og for at Lånekassen skal behandle søknaden din når du søker for neste studieår.

Gjeld og nedbetaling

Lån fra Lånekassen er rente- og avdragsfritt så lenge du er student og mottar støtte. Etter endt utdanning har du omtrent 7 betalingsfrie måneder før du betaler første regning. Du vil også ha en flytende nominell rente på studiegjelden. Dagens rente ligger på rett under 3% og du mottar 36 utsettelser av regningen du kan benytte når du selv ønsker. Du søker om utsettelse for månedene du ønsker og kan søke selv om du har fått purring. 

Gå til søknad for hel grad 

Når du tar enkeltemner

Du kan få stipend og lån til å ta enkeltemner på et universitet utenfor Norden, selv om du ikke er på utveksling eller er tatt opp til en gradsutdanning. Du får like mye utbetalt som helgradsstudenter, forutsatt at utdanningen oppfyller kravene til Lånekassen.

Krav til utdanningen

  • Du må være student på fulltid. Det vil si at du tar fag som tilsvarer minst 30 studiepoeng per semester.
  • Alle fagene må være hentet fra fagplanen til en godkjent grad som tilbys ved samme lærested.
  • Alle fagene må minimum være på nivå med utdanning på bachelornivå i Norge.
  • Utdanning må være stedbasert og foregå på universitetet. Du kan altså ikke få støtte til samlings- eller nettstudier.

Det innebærer at du ikke får lån og stipend til enkeltemner på nivå med det første året av en bachelorgrad i USA og ikke-vestlige land.

Gå til søknad for enkeltemner 

Omgjøring av lån til stipend

Inntil 40 prosent av basislånet ditt kan bli gjort om til stipend hvis du består utdanningen din og avlegger en grad.

Du må sende inn vitnemål for å få omgjøring

Når du har avsluttet utdanningen din i utlandet, må du sende inn en kopi av vitnemålet ditt og offisiell eksamensutskrift, slik at Lånekassen kan gjøre om lån til stipend. Send inn resultatene så fort som mulig etter du har bestått utdanningen.

Hvis du har fått lån og stipend til skolepenger, må du også sende inn dokumentasjon fra lærestedet som bekrefter at du har betalt skolepengene.

Send inn kopi av vitnemål og offisiell eksamensutskrift innen fristen

Fristen for å få omgjøring for beståtte studiepoeng er fire år tilbake i tid, regnet fra det kalenderåret Lånekassen mottar dine resultater. Tar du en grad som er lengre enn fire år, må du sende inn resultater underveis i graden, slik at du ikke går glipp av omgjøring.

Fristen for å få omgjøring for en fullført grad er åtte år tilbake i tid, regnet fra starten av semesteret du besto graden.

For å kunne få omgjøring for fullført grad, må det gå klart fram av dokumentasjonen hvilken grad eller kvalifikasjon du har oppnådd. Dersom du har avsluttet utdanningen før du har fullført en grad, må du gi beskjed til Lånekassen.

Skal du studere i Norge? Se reglene for lån og stipend i Norge her 

Idrettsstipend i USA 

Kilde: lanekassen.no

Artikler innen Lån og stipend for utenlandsstudier


Annonser